Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

Breng balans terug in zorg en economie

Breng balans terug in zorg en economie

Zorg Groep Beek en Elsresidentie verwelkomen Limburgse start-up HiNurse

Zorg Groep Beek en de Elsresidentie hebben het afgelopen jaar veel ervaring opgedaan rondom COVID-19. In het begin was er grote onzekerheid over het virus, vooral de kans op overlijden was een groot vraagteken. Vanaf juni 2020 leek het weer even normaal te worden en verdween het virus naar de achtergrond. Echter in oktober werden we weer geconfronteerd met een tweede golf en zelfs een derde in 2021.

Constant werd er gewisseld van aanpak: regionaal denken werd landelijke uitvoering, branches gingen weer open en dan weer dicht. Daarnaast bleek vaccineren ook niet op de geplande en gewenste manier te verlopen, met nog steeds onzekerheden over bijwerkingen, vaccinatiebescherming en leveringen. Als klap op de vuurpijl blijkt een jaar later het ophogen van het aantal ic-bedden nog steeds niet mogelijk door een tekort aan personeel.

Dit frustreert ons als organisatie en alle andere zorgorganisaties die graag zorg willen leveren en continuïteit bieden. Daarnaast zijn zorg en economie een zeer belangrijke schakel. De een kan gewoon niet zonder de ander. Als je vooruitkijkt naar 2030, dan zien we twee heel belangrijke zorgpunten. Ten eerste een flinke afname van zorgpersoneel als gevolg van pensionering tegenover een veel lagere instroom van nieuwe collega’s in de zorg. Ten tweede verwachten we een flinke groei in het aantal zorgvragers gedurende die periode. Dan is het duidelijk dat alleen al de gewone zorgvraag mank gaat, laat staan met nog een pandemie erbij.

Frustratie is een goede bodem voor omdenken en om oplossingen te verzinnen. Midden in de pandemie denkt het Limburgse HiNurse de oplossing te hebben voor het personeelstekort in de zorg. Initiatiefnemers Michael Hamers en Joao Ramos willen hoogopgeleide Portugese verpleegkundigen en verzorgenden zo snel mogelijk inzetten in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. De belangstelling is groot. In Portugal is de situatie andersom. Daar zijn te weinig banen voor heel veel hoogopgeleide verpleegkundigen die ook nog eens perfect Engels spreken. Wat als we die nou konden inzetten in de zorg in Limburg en de rest van Nederland? Met die gedachte zijn Joao en Michael HiNurse gestart.

HiNurse wil verpleegkundigen en verzorgenden inzetten in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. De meeste zorgorganisaties hebben zelf voldoende ruimte om mensen te huisvesten. Een groot deel van de Portugese zorgmedewerkers kan meteen ingezet worden omdat ze goed Engels spreken. Voor andere functies, zoals verpleegkundige, is een registratie in het BIG-register nodig.
Dat betekent dat de kandidaat de Nederlandse taal moet beheersen. Dat lukt goed binnen een aantal maanden, hetgeen veel sneller is dan een opleiding tot verzorgende of gespecialiseerd verpleegkundige. De taalopleiding wordt ook via HiNurse verzorgd; het doel is blijven. Daar draagt het unieke community- en integratieconcept aan bij.

‘Omdenken en aanpakken, dat is het devies. We willen allemaal dat we uit de crisis raken, maar dan moet de ruggengraat van de zorg op orde zijn. Als we de zorg aankunnen, kan ook de economie draaiende blijven in een pandemie en dat is in het huidige systeem onmogelijk gebleken. Ondersteuning uit het buitenland zal een must worden. Landen om ons heen, zoals Duitsland en Noorwegen, lopen voorop door zorgmedewerkers uit het buitenland zoals de Filipijnen te halen. Dat is ingewikkelder omdat ze van buiten de EU komen.
De Portugezen kunnen meteen aan de slag omdat ze uit een EU-land komen’, besluit Michael.

Kijk voor meer informatie op HiNurse.eu.

Resultaten

75 resultaten

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan