BLOG | Politieke inzichten

Politieke inzichten
December uitgave 2023

We staan aan de vooravond van de verkiezingen. De verschillende partijen hebben de zorg nadrukkelijk als thema benoemd. Tegelijk worden deze periode de nieuwe premies van de zorgverzekeraars bekend voor het komende jaar. En die stijgen wederom. In de partijprogramma’s worden allerlei beloften gedaan. Maar het gros van die beloften houdt in dat de zorgkosten nóg veel meer gaan stijgen. En om die te kunnen betalen, moeten we nog meer premie en nog meer belasting gaan betalen.

Maar is dat wat we willen? Is dat wat we aankunnen als maatschappij? Uiteindelijk betalen we met zijn allen die zorgkosten. En elke euro die aan zorg wordt uitgegeven, kan niet aan andere thema’s zoals onderwijs, veiligheid en wonen worden uitgegeven. Zoals VGZ stelde bij het bekendmaken van de nieuwe premie voor volgend jaar: De mensen in de zorg zijn eerder op dan het geld. Het arbeidsmarkttekort lossen we niet op door meer geld.

Tenzij we door hogere lonen personeel uit andere branches naar de zorg willen trekken, waardoor die weer in de problemen komen. Er bestaat geen geheime bron voor meer geld en meer personeel. We zullen met minder personeel meer zorgvragen moeten beantwoorden en de zorgkosten niet méér moeten laten groeien dan de economie aankan. 

Maar kan dat dan wel? Ten dele zeg ik hier volmondig ja op. We kunnen zorg veel efficiënter inrichten, personeel doelmatiger inzetten, betere resultaten halen door allerlei verspilling eruit te halen en innovatieve oplossingen veel meer te omarmen. Er is nog veel ruimte voor verbetering. En tegelijk zullen we ook onder ogen moeten gaan zien dat dat wellicht niet alles gaat oplossen en dat we zelf als zorgvragers ook een verantwoordelijkheid hebben om zorgvuldig met schaarse zorg om te gaan. En dat kan best weleens gaan wringen.

Terug naar de politiek. Beloften om meer zorg aan te bieden, meer geld uit te geven, geven mij de indruk dat men in Den Haag niet altijd goed doorheeft waar de knelpunten echt zitten. Dat baart me zorgen. Ik hoop en gun Nederland een doordacht beleid voor iets wat zo belangrijk is als gezondheidszorg. Goed doordacht beleid gaat verder dan moeilijk inlosbare beloften. Dat vergt dat ook de politiek inziet dat er een probleem is dat alleen met doortastende beslissingen kan worden aangepakt. Beslissingen die nodig zijn, maar misschien in verkiezingstijd niet goed scoren. Ik hoop van harte dat de politiek de realiteit gaat omarmen en daar uiteindelijk verantwoordelijkheid voor gaat nemen. We zullen het zien.

Guy Schulpen

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan