BLOG | Kerstwensen

Kerstwensen
Januari uitgave 2024

De laatste column van het jaar. En wat een mooie ontwikkelingen zijn er te melden in de gezondheidszorg in Nederland. Het oplopende budget van de zorg blijft in 2024 voor het eerst gelijk. Zorgverleners en instanties hebben massaal doelmatigheid omarmd. Dubbelingen in de zorg zijn verleden tijd en verspilling ook. We zien dat er massaal keuzes worden gemaakt om omzet niet meer leidend te laten zijn, maar dat er alleen maar zorg wordt ingezet als het echt nodig is. 

Belangrijker nog: in 2024 wordt er door grote groepen medewerkers een paar uur meer gewerkt waardoor de tekorten fors teruglopen. We verwachten eind 2024 geen wachtlijsten meer te hebben. De reden voor deze uitbreiding in uren zit in het werkplezier dat met sprongen vooruitgaat. Zorgpersoneel wordt minimaal belast met administratie en verantwoording. Toezichthouders gaan acteren vanuit vertrouwen en eisen minder verslaglegging. Kwaliteit is immers een vanzelfsprekendheid voor zorgpersoneel en vanuit die gedachte geeft de inspectie ruimte aan zorgverleners om het goede te doen.

Ook wordt er op grote schaal ingezet op innovaties en samenwerking, digitale oplossingen nemen een vlucht. Nieuwe zorg wordt geprezen als creatief. De belangen voor de gezondheid van Nederland zijn zo groot dat samenwerking overal lijkt te lukken en eigenbelangen verfoeid worden. Digitale oplossingen die er al lang waren maar nauwelijks gebruikt worden, worden breed ingezet. Zowel zorgpersoneel als patiënten ervaren dat als een grote toegevoegde waarde. Ook zien we dat patiënten zich alleen nog maar melden bij de verschillende zorgloketten als dat echt nodig is. Kleine kwalen en ongemakken hebben niet altijd zorg nodig en dat wordt breed uitgedragen. Sterker nog, je krijgt commentaar van je omgeving als je onnodig van de zorg gebruikmaakt. De zorg is sterk verbonden met het gemeentelijk aanbod voor ondersteuning, met huisvesting en inkomen en zó toegankelijk geworden dat iedereen in Nederland dezelfde kansen heeft op een gezond leven. De verschillen tussen de hoog- en laagopgeleide Nederlander worden volgend jaar verwaarloosbaar klein.

De politiek ziet een zó grote positieve verandering dat er geen behoefte meer is om zich te bemoeien met de ontwikkelingen in de zorg. We vragen ons met zijn allen af waarom we het tot op heden zo moeilijk maakten. Dat macht, geld, positie, controle, angst voor verandering, gemakzucht en ga zo maar door ons heeft verlamd om het goede te doen. Namelijk goede zorg verlenen aan diegenen die het echt nodig hebben. Helaas is dit allemaal niet de werkelijkheid… Maar ik mag met kerst toch zo mijn dromen en wensen hebben? Fijne feestdagen en een gezond 2024. 

Guy Schulpen

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan