BLOG | Witte parels uit de kelder

Witte parels uit de kelder
April uitgave 2024

Wie wat bewaart, heeft wat voor later, is het bekende gezegde. Maar dat gaat voor wijn meestal niet op. Slechts een klein deel van alle wijn is ook geschikt om jaren in de kelderte rijpen. En  dat geldt speciaal voor wit. Recent serveerde ik bij een huisdiner wat parels uit mijn kelder. Wijnen die een zekere rijping achter de rug hebben, bij aanschaf ook heel schappelijk van prijs. Op het eerste oog niets bijzonders.

De familie Rieffel uit Mittelbergheim leerde ik begin jaren zeventig van de vorige eeuw kennen. Julien, de grootvader van de huidige wijnmaker Lucas, vertelde me dat als de sylvaner maar goed was, het wijnjaar geslaagd was. In die tijd bestond de handel vooral uit eenvoudige wijnen. In het noorden van de Elzas sylvaner en in het zuiden chasselas. André, de vader van Lucas, ging met zijn tijd mee en installeerde een pneumatische pers en koeling voor de gistkuipen. Lucas heeft het domein biologisch gemaakt en sinds enkele jaren organisch. Dat laatste is niet eenvoudig, maar hij toont zich een ware meester. Hij vergist perceel voor perceel. Gebreit is een klein perceel waar de Rieffels al jaren pinot blanc oogsten. Uit de kelder kwam een fles 2015, een leeftijd die voor pinot blanc uitzonderlijk is. De verrassing was groots. Een breed bouquet waaronder appel, noten en zuivel kwam ons tegemoet. Prachtig volle, lange afdronk en geen spoor van oxidatie. Gewoon heerlijk en het bewijs dat pinot blanc tot grote hoogte kan stijgen; een druif die in de Elzas voor een groot deel in de crémant verdwijnt vanwege het hoge zuurgehalte.

Ik liet de pinot blanc volgen door een Château-Chalon 2000. Jean Berthet-Bondet, van huis uit timmerman, maakte zijn eerste wijn in 1985. Château-Chalon is de naam van zowel de wijn als het op de heuvel gelegen en nog geen honderdvijftig inwoners tellende dorp. En toch wereldberoemd. Hier wordt wijn gemaakt op achtenveertig hectaren met savagnin-druivenstokken, waarvan vierenhalf van Jean en zijn dochter Hélène zijn. Hélène geeft tegenwoordig leiding aan het bedrijf. En geen gewone wijn. Men noemt dit een vin jaune, gele wijn. Na de vergisting op een houten vat van 225 liter blijft de wijn ten minste zes jaar onaangeroerd. Normaal zou azijnsteek optreden, doch het microklimaat brengt een schimmel op de wijn die bederf behoedt. De wijn krijgt speciale oxidatieve geuren als kerrie en hazelnoot. Gortdroog, complex en een ongekende finesse. Deze wijn werd vroeger in één adem met Montrachet en Château d’Yquem genoemd. Nog steeds waar, maar de prijs is gelukkig veel milder. Onbekend maakt nu eenmaal onbemind. Wel een wijn die heel oud kan worden. In 2018 werd een fles uit 1774(!) geopend en nog geheel in orde bevonden.

Als derde een fles Coteaux du Layon van het Domaine de Mihoudy 1996. Sinds een aantal jaren geven de zonen van de bekende wijnmaker Jean-Paul Cochard, Bruno en Jean-Charles, het bedrijf met veel ambitie een moderne draai. De Layon is een rivier die haar oorsprong vindt in Saint-Maurice-la-Fougereuse om negentig kilometer verder iets ten westen van Angers in de Loire te stromen. De oever bevat hier leisteen waar de chenin blanc erg van houdt. En het is juist deze druif die we behalve aan de Loire ook veel in Zwitserland aantreffen en die een bijzondere wijn voortbrengt. Coteaux de Layon is de algemene appellation. Er zijn nog twee superieure gebiedjes: Bonnezeaux en Quarts de Chaume. Alle drie hebben gemeen dat de wijn gemaakt wordt van laat geoogste druiven die in mindere of meerdere mate aangetast zijn door de schimmel botrytis cinerea, de edele rotting. Juist deze wijnen kunnen heel goed ouderen, wat onze fles weer eens bewees. Goudgeel in het glas, brede neus met peer, honing en citrus. De elegantie van de wijn komt door een relatief hoge zuurgraad waardoor ook het zoet levendig wordt. Jonge mensen met een kelder kunnen geen betere investering doen dan een flinke stapel van deze wijn voor jaren weg te leggen. De wijn is jong nog goedkoop en de kwaliteit van een wijnmaker als Cochard enorm hoog. Kies wel een goed jaar zoals 2018.

Martino Neumann

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan