Thorn, t witte sjtedje

Thorn, t witte sjtedje

Kunst | Juni 2018

Thijs Heijnen: ‘Deze keer zijn we neergestreken in het pittoreske plaatsje Thorn. Een bijzonder dorpje in Limburg waar we veel met de kids naartoe gaan. Je kunt er goed vertoeven op de gezellige terrasjes bij de vele cafés, restaurants en pannenkoekenbakker. De smalle straatjes met de witte huizen zorgen voor een mooie eenheid en aparte uitstraling. Ik heb me een beetje verdiept in de geschiedenis van deze prachtige plek en kwam er vrij snel achter dat de witte huizen eigenlijk niet zijn ontstaan uit een trend, maar door de komst van de Fransen.
Hierdoor vluchtte de adellijke stand van Thorn en de Fransen voerden een belastingstelsel in dat op de grootte van de ramen was gebaseerd. Als reactie op deze belasting metselde men de ramen dicht. Om de littekens van armoede te verbergen, werden de huizen wit gekalkt.
Dat is toch geweldig? Dus bedankt nos amis français. In het schilderij heb ik een aantal kenmerken laten terugkomen. Uiteraard de witte huizen - in panorama -, de kerk, de Grote Hegge, watersport en een rondvaartboot. Op de voorgrond een dame die zit te genieten van een heerlijk glas wijn aan een gedekte tafel met ijs en uiteraard pannenkoeken. Cheers en geniet van het schilderij.’

Lezersaanbieding?
Wilt u dit bijzondere doek bij u thuis aan de muur?
Speciaal voor de lezers van Nummer 1 is het werk verkrijgbaar. Prijs: 89 euro. Deze lezersaanbieding betreft een replica op canvas (50 x 50 centimeter) van het originele handgeschilderde werk. Er bestaat eveneens de mogelijkheid om een groter formaat (80 x 80 centimeter) te bestellen. De prijs voor dit grotere doek bedraagt 129 euro. 

Aantal:
Aantal:
Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.