Plat, róndj en gevöld
In het kader van Nummer 1 Exclusief Kunst presenteert kunstenaar Thijs Heijnen elke editie een uniek doek. Portretteerde hij in het verleden onder meer diverse Limburgse plaatsen, van Roermond tot Maastricht en van Sittard tot Susteren, en liet hij zich vaak inspireren door zijn culinaire uitspattingen in eigen keuken, deze keer staan zijn herinneringen aan de kermis centraal.
Thijs Heijnen: ‘Het klinkt een beetje vreemd, maar we hebben het in dit geval over vlaai, Limburgse vlaai. Vroeger gingen we tijdens de kermis in Nieuwstadt altijd naar oma. Daar stonden de vlaaien op een rij in de kelder. De hele dag door werd er vlaai gegeten, van de klassiekers riêste en proême tot mijn favoriet de kroosjelevlaai. De hele familie zat aan een grote tafel met koffie, vlaai en sjlaagroum. Dat blijft altijd een mooie herinnering; de grapjes van ome Willy, het gekakel van de tantes en oma’s en de heerlijke geur van koffie en de versgebakken vlaaien van oma. Een stukje van de Limburgse gezelligheid heb ik vastgelegd op het doek. Een oêtgebalanceerd dieet is een sjtök vlaai in elke handj.’