• Close
  Passiespelen 2021: menselijkheid voorop
  Passiespelen 2021: menselijkheid voorop

  Twee keer werden de Passiespelen uitgesteld, maar op 3 juli vond dan toch de eerste voorstelling plaats van de eenentwintigste editie van het spektakel. De verbeelding van de laatste week uit het leven van Jezus Christus is te beleven in openluchttheater De Doolhof in Tegelen.

  Het lijdensverhaal van Jezus in beeld in Tegelen

  Passiespelen 2021: menselijkheid voorop

  Het lijdensverhaal van Jezus in beeld in Tegelen

  Twee keer werden de Passiespelen uitgesteld, maar op 3 juli vond dan toch de eerste voorstelling plaats van de eenentwintigste editie van het spektakel. De verbeelding van de laatste week uit het leven van Jezus Christus is te beleven in openluchttheater De Doolhof in Tegelen.

  Door Jos Cortenraad | Fotografie Peter de Ronde

  Ze zijn lang op de proef gesteld, de ongeveer driehonderd acteurs, figuranten, decorbouwers, kostuummakers, het artistieke team en al die andere vrijwilligers die tekenen voor deze nieuwe editie van de Passiespelen. Corona gooide eerst in 2020 roet in het eten en vervolgens werden de geplande voorstellingen voor dit voorjaar nóg een keer opgeschoven. Op zaterdag 3 juli gingen dan eindelijk de poorten van het theater in Tegelen open voor de eerste voorstelling. ‘Best lastig om gemotiveerd te blijven’, erkent Max Peuten die de rol van Judas speelt. ‘Je werkt ergens naartoe, verheugt je geweldig en dan gaat er een streep door. Komt van uitstel afstel? Dat was toch wel een beetje mijn angst. De teamgeest heeft ons erdoorheen gesleept. We trekken nu al meer dan twee jaar samen op en zijn echt een beetje familie van elkaar geworden. We zijn allemaal zo blij dat we de Passiespelen mogen opvoeren. Zo’n mooie traditie in Tegelen, dat gaat het publiek terugzien in de voorstellingen, zeker weten.’

  Parallel
  Het lijdensverhaal van Jezus Christus is bekend. Van de glorieuze intocht op Palmzondag in Jeruzalem via de arrestatie en veroordeling door Pontius Pilatus tot en met de pijnlijke dood aan het kruis op de Calvarieberg op Goede Vrijdag. Spreekt dat verhaal nog aan? ‘Ik denk het wel’, zegt Max Peuten. ‘Ook als je niet gelovig bent. Christenen werden in die tijd vervolgd, er was corruptie, onderdrukking, hebzucht, strijd. Trek de parallel naar de huidige tijd. Hoeveel mensen worden niet onderdrukt vanwege hun geloof of overtuiging? Of omdat ze homo of transgender zijn? Het lijdensverhaal is voor veel mensen actueler dan ooit.’

  Menselijk
  Cees Rullens tekent opnieuw voor de regie van de Passiespelen, maar inhoudelijk is deze eenentwintigste editie behoorlijk op de schop genomen. Tekstschrijvers Jan-Jaap Jansen en Ineke ter Heege hebben onder de titel Hem Achterna een heel nieuw passiespel geschreven. Met meer aandacht voor personages en vooral vrouwen rond Jezus die normaal gesproken ver op de achtergrond blijven. De rol van Judas krijgt ook een andere dimensie, vertelt Max Peuten. ‘Judas is niet alleen de verrader zoals hij altijd wordt afgeschilderd. Hij heeft het goede willen doen, Jezus willen redden. Dat is jammerlijk mislukt waarna hij uiteindelijk zelfmoord pleegt. Een triest einde ja, maar in de uitvoering komt ook het verdriet van de ouders van Judas in beeld. Er was meer leed dan het leed van Jezus. Menselijkheid typeert deze Passiespelen.’

  Mooiste rol
  Met een hoofdrol in de Passiespelen gaat voor Max Peuten een wens in vervulling. ‘In 2015 ben ik met een van mijn docenten van het Valuascollege in Venlo voor het eerst naar de spelen gaan kijken. Fantastisch vond ik het. Het was voor mij zelfs een van de redenen om te kiezen voor de theaterschool in Tilburg. Acteren is uiteindelijk niet mijn beroep geworden, maar het is wel belangrijk in mijn leven. Ik speel in veel amateurproducties. Cees Rullens nodigde me uit om auditie te doen waarna ik de rol van Judas kreeg. Wel een van de mooiste rollen tot nog toe.’

  Kaartjes
  De Passiespelen worden opgevoerd elke zaterdag en zondag in juli en augustus (behalve zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus) en het eerste weekend van september. Alles over de Passiespelen 2021 in Tegelen op www.passiespelen.nl. Via de website kunnen ook kaartjes voor de in totaal zesendertig uitvoeringen besteld worden.

 • Close
  Voorwoord december 2021
  Voorwoord december 2021

  Zo op de drempel van de decembermaand kolkt het steevast hier in huis. De proefwerk-, PTA- dan wel tentamenweek van de kinderen piept al om de hoek - met als extraatje de beslommeringen rondom het profielwerkstuk voor de middelste -, een naderende deadline van dit tijdschrift kort op de vorige, de voorbereidingen voor pakjesavond en voor een weekje Erholung in de Oostenrijkse Alpen, mocht het coronavirus enigszins genadig zijn.

  Bladmanager Daniëlle Vranken
 • Close
  Nummer 1 voor iedereen
  Nummer 1 voor iedereen

  Een jaar lang elke dag een Nummer 1. Liefst 365 keer is het tijdschrift sinds de oprichting op 4 juli 1984 verschenen. Editie 366 staat symbolisch voor een nieuw levensjaar voor Nummer 1. Een deels andere weg die het grootste magazine van Limburg na zesendertig jaar gaat bewandelen. Altijd was het een exclusief tijdschrift bij een regionale krant. In het snel veranderende medialandschap heeft Nummer 1 voor een veranderde distributie gekozen. Uitgever John Vranken vertelt over de vernieuwde weg van het familiemagazine.

  Nummer 1 diepgeworteld in Limburgse samenleving
 • Close
  Ingehaald door de actualiteit
  Ingehaald door de actualiteit

  Aangezien de deadline van de laatste editie van tijdschrift Nummer 1 (uitgave 365, december 2020/januari 2021) plaatshad vóór de toespraak van maandag 14 december door minister-president Mark Rutte, komt bij diverse artikelen, columns en advertenties de inhoud niet meer exact overeen met de actualiteit. Een ingrijpende lockdown was niet wat directie en redactie op het moment van het ter perse gaan van het magazine konden voorzien. Onze excuses voor het feit dat de content deels is ingehaald door de actualiteit.

  Lockdown
 • Close
  BELGISCHE TOPVIROLOOG HEKELT SYMBOOLPOLITIEK VAN ONS LAND
  BELGISCHE TOPVIROLOOG HEKELT SYMBOOLPOLITIEK VAN ONS LAND

  Leuven- Prof. Marc van Ranst ziet met lede ogen aan hoe de Nederlandse regering geen bocht durft te maken als het gaat om mondkapjes. Die zijn in het land waarin Van Ranst spreekbuis is als viroloog breed verplicht. Te lang is in Nederland beweerd dat het dragen van mondkapjes niet veel zou bijdragen, vindt hij.

  PERSBERICHT
Meer ladenMEER NIEUWS LADENMeer laden
Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan