• Close
  BELGISCHE TOPVIROLOOG HEKELT SYMBOOLPOLITIEK VAN ONS LAND
  BELGISCHE TOPVIROLOOG HEKELT SYMBOOLPOLITIEK VAN ONS LAND

  Leuven- Prof. Marc van Ranst ziet met lede ogen aan hoe de Nederlandse regering geen bocht durft te maken als het gaat om mondkapjes. Die zijn in het land waarin Van Ranst spreekbuis is als viroloog breed verplicht. Te lang is in Nederland beweerd dat het dragen van mondkapjes niet veel zou bijdragen, vindt hij.

  PERSBERICHT

  BELGISCHE TOPVIROLOOG HEKELT SYMBOOLPOLITIEK VAN ONS LAND

  PERSBERICHT

  Leuven- Prof. Marc van Ranst ziet met lede ogen aan hoe de Nederlandse regering geen bocht durft te maken als het gaat om mondkapjes. Die zijn in het land waarin Van Ranst spreekbuis is als viroloog breed verplicht. Te lang is in Nederland beweerd dat het dragen van mondkapjes niet veel zou bijdragen, vindt hij.

  De hoogleraar: “In het begin was ook ik niet voor de mondkapjesplicht. Maar op een bepaald moment toen er meer bekend raakte over aerosolen ben ik er wel van overtuigd geraakt dat we dat in winkels, op heel drukke plaatsen wel moesten doen. Hoe langer je wacht die bocht te maken, hoe moeilijker het wordt. Vanaf dat moment wordt het een symbooldossier. Dan wordt het heel moeilijk het alsnog te doen,” aldus de Leuvense professor in een vraaggesprek met Magazine Nummer1, bijlage bij Dagblad de Limburger.

  Het terughoudende standpunt zit volgens Van Ranst nu in de hoofden van de Nederlanders en daarmee heeft de regering een serieus probleem. De topviroloog verwacht overigens dat het niet lang meer zal duren of ook Nederland krijgt een brede mondkapjesplicht, net zoals in Vlaanderen met wat daar heet, de mondmaskersplicht.
  Professor van Ranst geeft de virologen in ons land een waarschuwing: “Kijk uit politici naar de mond te praten. Bij ons in België is er een gezond spanningsveld tussen experten en politici, en die afstand moet er zijn. Dan hoor ik wel eens van een collega in Nederland: ‘Wij durven sommige dingen in ons land niet te zeggen, omdat onze subsidies voor onderzoek ook komen van het ministerie van Volksgezondheid’. Sommigen durven dissidente meningen minder vlot naar voren te brengen dan in België.“

  Marc van Ranst wordt frequent bedreigd en weet: “Wanneer je viroloog bent in een epidemie –en zeker als politici zich daarachter verstoppen- dan ben je de brenger van het slechte nieuws.” Intussen staat de hoogleraar samen met drie collega virologen onder permanente bewaking.
  Of hij Jaap van Dissel (RIVM; red.) wel eens spreekt?: “Nee dat is een van de jammere dingen, dat we heel erg zijn gebonden aan ons eigen land.” Van Ranst die vindt dat meer overleg over de grenzen heen nodig zou zijn, hij beschouwt het ieder-voor-zich beleid als een falen van Europa. “Wij zijn helaas niet de Verenigde Staten van Europa.“

  Voor meer informatie Jos Benders arts-redacteur Magazine Nummer 1, T +31 654672436. Nummer 1 verschijnt aanstaande vrijdag, als bijlage bij Dagblad de Limburger, in een oplage van 95.859 in de provincie Limburg.

 • Close
  Voorwoord december 2021
  Voorwoord december 2021

  Zo op de drempel van de decembermaand kolkt het steevast hier in huis. De proefwerk-, PTA- dan wel tentamenweek van de kinderen piept al om de hoek - met als extraatje de beslommeringen rondom het profielwerkstuk voor de middelste -, een naderende deadline van dit tijdschrift kort op de vorige, de voorbereidingen voor pakjesavond en voor een weekje Erholung in de Oostenrijkse Alpen, mocht het coronavirus enigszins genadig zijn.

  Bladmanager Daniëlle Vranken
 • Close
  Passiespelen 2021: menselijkheid voorop
  Passiespelen 2021: menselijkheid voorop

  Twee keer werden de Passiespelen uitgesteld, maar op 3 juli vond dan toch de eerste voorstelling plaats van de eenentwintigste editie van het spektakel. De verbeelding van de laatste week uit het leven van Jezus Christus is te beleven in openluchttheater De Doolhof in Tegelen.

  Het lijdensverhaal van Jezus in beeld in Tegelen
 • Close
  Nummer 1 voor iedereen
  Nummer 1 voor iedereen

  Een jaar lang elke dag een Nummer 1. Liefst 365 keer is het tijdschrift sinds de oprichting op 4 juli 1984 verschenen. Editie 366 staat symbolisch voor een nieuw levensjaar voor Nummer 1. Een deels andere weg die het grootste magazine van Limburg na zesendertig jaar gaat bewandelen. Altijd was het een exclusief tijdschrift bij een regionale krant. In het snel veranderende medialandschap heeft Nummer 1 voor een veranderde distributie gekozen. Uitgever John Vranken vertelt over de vernieuwde weg van het familiemagazine.

  Nummer 1 diepgeworteld in Limburgse samenleving
 • Close
  Ingehaald door de actualiteit
  Ingehaald door de actualiteit

  Aangezien de deadline van de laatste editie van tijdschrift Nummer 1 (uitgave 365, december 2020/januari 2021) plaatshad vóór de toespraak van maandag 14 december door minister-president Mark Rutte, komt bij diverse artikelen, columns en advertenties de inhoud niet meer exact overeen met de actualiteit. Een ingrijpende lockdown was niet wat directie en redactie op het moment van het ter perse gaan van het magazine konden voorzien. Onze excuses voor het feit dat de content deels is ingehaald door de actualiteit.

  Lockdown
Meer ladenMEER NIEUWS LADENMeer laden
Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan