• Close
  De weg naar het ultieme doel
  De weg naar het ultieme doel

  In de feestmaand december is rijmen en dichten iets waar veel mensen mee bezig zijn. Vooral om hun sinterklaas- en kerstcadeautjes te ondersteunen met een meestal leuke en aangename boodschap. Een boodschap waar de ontvanger en de andere aanwezigen zich op het moment dat het wordt voorgedragen in herkennen.

  Limburg beweegt met Arnold Vanderlyde

  De weg naar het ultieme doel

  Limburg beweegt met Arnold Vanderlyde

  In de feestmaand december is rijmen en dichten iets waar veel mensen mee bezig zijn. Vooral om hun sinterklaas- en kerstcadeautjes te ondersteunen met een meestal leuke en aangename boodschap. Een boodschap waar de ontvanger en de andere aanwezigen zich op het moment dat het wordt voorgedragen in herkennen.

  Als voorbereiding op de ontmoeting met de topsporter voor mijn laatste rubriek van het jaar kwam ik op de volgende dichtgedachte.

        Een greep, een trek, een duw
         Opeens een snelle actie
        Maar er volgt geen reactie
        En daar lig je
        In de houdgreep
        Op de tatami, onder Juul

  Ruim voor de afgesproken tijd dat we elkaar zouden ontmoeten in Dordrecht was ik al op de plek van bestemming. Ik heb afgesproken met topjudoka Juul Franssen. Ik lees nog wat berichten over haar door wanneer, een minuut voor de afspraak, mijn telefoon rinkelt. ‘Hey Arnold, met Juul. Ik ben een paar minuten later. Er is een ongeluk gebeurd en daardoor heb ik vertraging opgelopen. Ik ben er zo snel mogelijk.’ Toch al direct een teken van discipline en respect, denk ik. Dat kan ook niet anders, want ze heeft binnen het nationale en internationale judo al veel mooie prijzen in de wacht gesleept.

  Ik lees haar palmares nog even door. In haar jeugdperiode wint ze vanaf 2003 diverse nationale en internationale titels. In 2005 en 2006 onder andere Europees kampioen bij de aspiranten. In 2007, 2008 en 2009 wordt ze drie keer achter elkaar Europees kampioen bij de junioren. Daarnaast verovert Juul ook in 2009 de zilveren medaille op het WK in Parijs. In 2010 maakt ze de overstap naar de senioren en pakt al snel mooie overwinningen. Haar resultaten goed onder de loep nemend, komt even later judoka Juul Franssen in hoog tempo binnen. Als eerste feliciteer ik haar met haar bronzen medaille die ze won op het WK judo in Bakoe, Azerbeidzjan in september 
  dit jaar en haar gouden medaille op de Grand Slam Abu Dhabi in oktober. Lachend en enthousiast vertelt ze: ‘Ja, ik ben blij.
  Vooral het behalen van de bronzen medaille op het WK zie ik als hoogtepunt van het jaar. Het is een mooie afsluiting van een moeilijke periode waarin ik dertien maanden lang geen toernooien heb kunnen judoën.’
  Omdat Juul Franssen niet fulltime op het nationaal trainingscentrum in Papendal wilde trainen, werd ze begin 2017 door de judobond en NOC*NSF uitgesloten om deel te nemen aan internationale wedstrijden en toernooien. Ook raakte ze haar A-status kwijt bij NOC*NSF. De vechter in haar kwam in beweging en in een kort geding haalde ze haar gelijk. De judobond en NOC*NSF moesten van de rechter hun besluit terugdraaien en judoka Juul Franssen weer toelaten voor deelname aan internationale judotoernooien. Over de voor haar belangrijkste overwinningen zegt ze rustig: ‘Ja, gelukkig, ik ben blij dat het goed is gekomen. Ik woon al sinds 2010 in Rotterdam en heb er een goed topsportklimaat voor mezelf gecreëerd. En de situatie nu met de judobond en NOC*NSF is stabiel. We hebben samen goede afspraken gemaakt. Ik heb nu zes trainingsdagen, de zaterdagen ben ik vrij. In de ochtenden doe ik zwem- en fietstrainingen, twee keer in de week doe ik krachttraining bij kracht-conditietrainer Hans kroon. En ik heb nu vier judotrainingen in Rotterdam. Daarnaast train ik twee keer in de week op Papendal mee met de judoselectie. Ik ben blij dat we tot deze goede afspraken zijn gekomen.’ Ze zegt het met kracht en overtuiging in haar ogen.

  Juul Franssen, een slagersdochter van achtentwintig jaar, vanaf haar vijfde levensjaar besmet met het judovirus. Aangestoken door haar twee jaar oudere zus Kim die na een judowedstrijd thuiskwam met een grote beker. De kleine Juul werd lid van Judoclub Reuver en daar ontkiemde de liefde voor het judo. Mijn slotvraag: Waar moet dit allemaal toe leiden? Wat is het ultieme doel? Resoluut zegt Juul Franssen: ‘Het winnen van een olympische medaille.’ Er valt een stilte en ik denk: Mooi... en dat in de bakermat van het judo, Tokio 2020.

  Tot slot draag ik het gedichtje voor dat ik voor aanvang van onze ontmoeting schreef. Haar reactie, na een korte stilte: ‘Bedankt, mooi.’

  Succes Juul, we blijven je volgen.

  Alle lezers van Nummer 1 wens ik mooie, liefdevolle feestdagen. Tot in 2019.

 • Close
  Voorwoord Mei 2019
  Voorwoord Mei 2019

  Vorige week ontvingen 244 Limburgers een koninklijke onderscheiding voor hun verdiensten in de maatschappij. Een van hen was Bert Salden, culinair journalist en al sinds geruime tijd redacteur bij dit magazine. Heel bijzonder, een dergelijke onderscheiding. We zijn derhalve als directie en redactie enorm trots op het feit dat we thans een ridder binnen onze gelederen hebben. Bert, van harte gefeliciteerd met deze onderscheiding als blijk van waardering.

  Bladmanager Daniëlle Vranken
 • Close
  Ridder Bert Salden
  Ridder Bert Salden

  Donderdag 25 april is culinair journalist Bert Salden benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In zijn woonplaats Margraten ontving hij de onderscheiding uit handen van burgemeester Dieudonné Akkermans.

  Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
 • Close
  De Erfrecht Planners opent “Ondernemersdesk”
  De Erfrecht Planners opent “Ondernemersdesk”

  Medio mei 2018 heeft mr. Rob Dreessen zich als adviseur aangesloten bij De Erfrecht Planners. Rob is de afgelopen decennia actief geweest als notaris in de gemeente Sittard-Geleen en is zowel gespecialiseerd in het erfrecht als het ondernemingsrecht.

  De Erfrecht Planners beschikken over vestigingen in Sittard, Stein, Herten en Horst
 • Close
  Kasteelpark Born is het ‘Leukste uitje van Limburg 2019’
  Kasteelpark Born is het ‘Leukste uitje van Limburg 2019’

  Kasteelpark Born in Born mag zich dit jaar het ‘Leukste uitje van Limburg 2019’ noemen. Dat blijkt uit de ANWB-verkiezing van het ‘Leukste uitje van Limburg’. Vertegenwoordigers van het kasteelpark ontvingen vanavond de gouden award uit handen van Frits van Bruggen, hoofddirecteur van de ANWB. Kasteeltuinen Arcen in Arcen kreeg de zilveren award en de bronzen award ging naar Familiepark Mondo Verde in Landgraaf.

Meer ladenMEER NIEUWS LADENMeer laden
Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.