• Close
  Voorwoord oktober 2021
  Voorwoord oktober 2021

  De Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog is een periode vol gruwelijkheden die veel mensen zich onmogelijk kunnen voorstellen, ik incluis. Met name de jongere generaties staan er verder vanaf. Voor hen zijn het veelal plaatjes en kolommen in geschiedenisboeken. Daarom is het belangrijk dat het volledige verhaal, hoe traumatisch ook, verteld moet blijven worden. Via boeken, documentaires, lezingen, films, musea, herdenkingen en meer.

  Bladmanager Daniëlle Vranken

  Voorwoord oktober 2021

  Bladmanager Daniëlle Vranken

  De Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog is een periode vol gruwelijkheden die veel mensen zich onmogelijk kunnen voorstellen, ik incluis. Met name de jongere generaties staan er verder vanaf. Voor hen zijn het veelal plaatjes en kolommen in geschiedenisboeken. Daarom is het belangrijk dat het volledige verhaal, hoe traumatisch ook, verteld moet blijven worden. Via boeken, documentaires, lezingen, films, musea, herdenkingen en meer. Er zijn weinig films die ik vaker dan een keer heb gezien. Schindler’s List, de speelfilm van Steven Spielberg uit 1993, vormt daarop een uitzondering. Telkens weer opnieuw zorgen de indringende beelden en vioolmuziek voor kippenvel en vochtige ogen. Ook The Boy in the Striped Pyjamas is zo’n rolprent die er bij mij behoorlijk inhakt. Toen mijn kinderen een leeftijd bereikt hadden dat ze de gebeurtenissen - enigszins - konden begrijpen, keken we ze samen en trachtte ik uit te leggen dat de films geen fictie waren maar gebaseerd op de werkelijkheid en dat het voorkomen van deze verschrikkingen een belangrijke les moet zijn voor de toekomst van de mensheid. Zware kost voor opgroeiende jeugd, maar die bewustwording moet mijns inziens onderdeel zijn van de opvoeding van ieder kind.
  Hetzelfde gevoel als bij de films bekroop me tijdens het lezen van het artikel over Hannah Goslar, Anne Franks beste vriendin toen ze in Amsterdam woonde voordat ze onderdook in het achterhuis. Zonder het van elkaar te weten, kwamen beide meisjes terecht in het Noord-Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen. Daar hadden ze drie onverwachte en laatste ontmoetingen. Hannah Goslar, woonachtig in Jeruzalem, wordt in november 93 jaar. Anne werd slechts vijftien. Sinds haar prille jeugd draagt Goslar de verschrikkelijke herinneringen met zich mee. De littekens op haar ziel zullen nooit meer verdwijnen. Aangrijpend vond ik haar volgende woorden: ‘We hebben het over kinderen, wat hebben zij misdaan? Ja, ze zijn Joods geboren, maar daar heeft toch niemand last van gehad?’ Haar verhaal is inmiddels verfilmd.
  Neem de tijd om Hannahs verhaal tot u te nemen. En als u de komende periode tijd heeft, stap dan even binnen bij het Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht. Tot en met 31 januari 2022 kunt u de tentoonstelling Survivors: Faces of Life after the Holocaust van de Duitse portretfotograaf en kunstenaar Martin Schoeller bezoeken. Het betreft vijfenzeventig close-upportretten van Joodse mannen en vrouwen. De foto’s geven de overlevenden van de Holocaust op indringende wijze een gezicht. Sta er vooral even bij stil.

 • Close
  Passiespelen 2021: menselijkheid voorop
  Passiespelen 2021: menselijkheid voorop

  Twee keer werden de Passiespelen uitgesteld, maar op 3 juli vond dan toch de eerste voorstelling plaats van de eenentwintigste editie van het spektakel. De verbeelding van de laatste week uit het leven van Jezus Christus is te beleven in openluchttheater De Doolhof in Tegelen.

  Het lijdensverhaal van Jezus in beeld in Tegelen
 • Close
  Nummer 1 voor iedereen
  Nummer 1 voor iedereen

  Een jaar lang elke dag een Nummer 1. Liefst 365 keer is het tijdschrift sinds de oprichting op 4 juli 1984 verschenen. Editie 366 staat symbolisch voor een nieuw levensjaar voor Nummer 1. Een deels andere weg die het grootste magazine van Limburg na zesendertig jaar gaat bewandelen. Altijd was het een exclusief tijdschrift bij een regionale krant. In het snel veranderende medialandschap heeft Nummer 1 voor een veranderde distributie gekozen. Uitgever John Vranken vertelt over de vernieuwde weg van het familiemagazine.

  Nummer 1 diepgeworteld in Limburgse samenleving
 • Close
  Ingehaald door de actualiteit
  Ingehaald door de actualiteit

  Aangezien de deadline van de laatste editie van tijdschrift Nummer 1 (uitgave 365, december 2020/januari 2021) plaatshad vóór de toespraak van maandag 14 december door minister-president Mark Rutte, komt bij diverse artikelen, columns en advertenties de inhoud niet meer exact overeen met de actualiteit. Een ingrijpende lockdown was niet wat directie en redactie op het moment van het ter perse gaan van het magazine konden voorzien. Onze excuses voor het feit dat de content deels is ingehaald door de actualiteit.

  Lockdown
 • Close
  BELGISCHE TOPVIROLOOG HEKELT SYMBOOLPOLITIEK VAN ONS LAND
  BELGISCHE TOPVIROLOOG HEKELT SYMBOOLPOLITIEK VAN ONS LAND

  Leuven- Prof. Marc van Ranst ziet met lede ogen aan hoe de Nederlandse regering geen bocht durft te maken als het gaat om mondkapjes. Die zijn in het land waarin Van Ranst spreekbuis is als viroloog breed verplicht. Te lang is in Nederland beweerd dat het dragen van mondkapjes niet veel zou bijdragen, vindt hij.

  PERSBERICHT
Meer ladenMEER NIEUWS LADENMeer laden
Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan