• Close
  Voorwoord december 2021
  Voorwoord december 2021

  Zo op de drempel van de decembermaand kolkt het steevast hier in huis. De proefwerk-, PTA- dan wel tentamenweek van de kinderen piept al om de hoek - met als extraatje de beslommeringen rondom het profielwerkstuk voor de middelste -, een naderende deadline van dit tijdschrift kort op de vorige, de voorbereidingen voor pakjesavond en voor een weekje Erholung in de Oostenrijkse Alpen, mocht het coronavirus enigszins genadig zijn.

  Bladmanager Daniëlle Vranken

  Voorwoord december 2021

  Bladmanager Daniëlle Vranken

  Zo op de drempel van de decembermaand kolkt het steevast hier in huis. De proefwerk-, PTA- dan wel tentamenweek van de kinderen piept al om de hoek - met als extraatje de beslommeringen rondom het profielwerkstuk voor de middelste -, een naderende deadline van dit tijdschrift kort op de vorige, de voorbereidingen voor pakjesavond en voor een weekje Erholung in de Oostenrijkse Alpen, mocht het coronavirus enigszins genadig zijn. Tig leuke en minder plezante verplichtingen bepalen de agenda. Nauwelijks een blanco plekje op de kalender der zotheid. Ach, het einde van het jaar nadert en daar hoort op een of andere manier hectiek bij. Ik weet niet beter. En ik snap het ook wel: mensen willen van alles en nog wat afsluiten om met een schone lei aan een nieuw jaar te beginnen. Met een goed gemoed, een opgeruimd hoofd, hoopvol met het oog op wat de toekomst brengen zal. Bovenal met een bulk aan voornemens, die - zoveel is zeker - veelal niet zullen worden ingelost.
  Bovendien heeft zo’n drukke, hectische en bij tijd en wijle chaotische periode ook wel wat. Iedereen staat volledig aan, om maar eens een jeukterm te gebruiken, en het haalt vaak het beste uit jezelf naar boven al opbouwende richting climax. Je steunt elkaar, stuwt elkaar naar een hoger niveau en leert hulp vragen als je vast dreigt te lopen. De oudste, sinds september ondergedompeld in een universitaire studie, heeft het ritme inmiddels te pakken. Onze brugpieper zit zogezegd nog in de transitie van primair naar secundair onderwijs. Anders geformuleerd: Aw mök, väöl hoêswerrik! Geweldig om te zien hoe ze hun weg weten te vinden in een nieuwe omgeving en een steeds veranderend studieklimaat. Niks nieuws overigens, heb ik zelf ook moeten doen. Maar als ouder kijk je toch met andere ogen naar dat proces richting volwassenheid. Op dit moment vooral met trots.
  En nu maar hopen dat de scholen tijdens deze vierde coronagolf open zullen blijven. Ik heb van dichtbij de onderwijsschade van de lockdowns ervaren en daar werd ik bepaald niet vrolijk van. Excuseer, de plicht roept. Iemand wil er tussenuit knijpen om te gaan voetballen, terwijl het biologieboek nog onaangeroerd op tafel ligt. Blijkbaar staat toch nog niet iedereen aan. Veel leesplezier.

 • Close
  Passiespelen 2021: menselijkheid voorop
  Passiespelen 2021: menselijkheid voorop

  Twee keer werden de Passiespelen uitgesteld, maar op 3 juli vond dan toch de eerste voorstelling plaats van de eenentwintigste editie van het spektakel. De verbeelding van de laatste week uit het leven van Jezus Christus is te beleven in openluchttheater De Doolhof in Tegelen.

  Het lijdensverhaal van Jezus in beeld in Tegelen
 • Close
  Nummer 1 voor iedereen
  Nummer 1 voor iedereen

  Een jaar lang elke dag een Nummer 1. Liefst 365 keer is het tijdschrift sinds de oprichting op 4 juli 1984 verschenen. Editie 366 staat symbolisch voor een nieuw levensjaar voor Nummer 1. Een deels andere weg die het grootste magazine van Limburg na zesendertig jaar gaat bewandelen. Altijd was het een exclusief tijdschrift bij een regionale krant. In het snel veranderende medialandschap heeft Nummer 1 voor een veranderde distributie gekozen. Uitgever John Vranken vertelt over de vernieuwde weg van het familiemagazine.

  Nummer 1 diepgeworteld in Limburgse samenleving
 • Close
  Ingehaald door de actualiteit
  Ingehaald door de actualiteit

  Aangezien de deadline van de laatste editie van tijdschrift Nummer 1 (uitgave 365, december 2020/januari 2021) plaatshad vóór de toespraak van maandag 14 december door minister-president Mark Rutte, komt bij diverse artikelen, columns en advertenties de inhoud niet meer exact overeen met de actualiteit. Een ingrijpende lockdown was niet wat directie en redactie op het moment van het ter perse gaan van het magazine konden voorzien. Onze excuses voor het feit dat de content deels is ingehaald door de actualiteit.

  Lockdown
 • Close
  BELGISCHE TOPVIROLOOG HEKELT SYMBOOLPOLITIEK VAN ONS LAND
  BELGISCHE TOPVIROLOOG HEKELT SYMBOOLPOLITIEK VAN ONS LAND

  Leuven- Prof. Marc van Ranst ziet met lede ogen aan hoe de Nederlandse regering geen bocht durft te maken als het gaat om mondkapjes. Die zijn in het land waarin Van Ranst spreekbuis is als viroloog breed verplicht. Te lang is in Nederland beweerd dat het dragen van mondkapjes niet veel zou bijdragen, vindt hij.

  PERSBERICHT
Meer ladenMEER NIEUWS LADENMeer laden
Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan