• Close
  Je kunt je energielabel maar beter wél serieus nemen
  Je kunt je energielabel maar beter wél serieus nemen

  Als woningeigenaar hebt u het ongetwijfeld ontvangen: het voorlopige energielabel. Het label geeft van A++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe uw huis omgaat met fossiele energie. De afgelopen tijd is er veel ophef ontstaan over dit label, dat volgens het gros van de woningeigenaren onjuist is ingeschat en onzinnig is. Bij velen belandt het dan ook in de keukenla, aangezien het label alleen bij verkoop of verhuur van de woning verplicht is.

  Wilt u weten hoe u uw energielabel kunt verbeteren?

  Je kunt je energielabel maar beter wél serieus nemen

  Wilt u weten hoe u uw energielabel kunt verbeteren?

  Als woningeigenaar hebt u het ongetwijfeld ontvangen: het voorlopige energielabel. Het label geeft van A++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe uw huis omgaat met fossiele energie. De afgelopen tijd is er veel ophef ontstaan over dit label, dat volgens het gros van de woningeigenaren onjuist is ingeschat en onzinnig is. Bij velen belandt het dan ook in de keukenla, aangezien het label alleen bij verkoop of verhuur van de woning verplicht is.

  Maar daar gaat binnen nu en enkele jaren verandering in komen, verwacht Peter Debije, directeur bij New Energy Systems. ‘Woonlasten bestaan voor een belangrijk deel uit energiekosten. Een groot deel van die energiekosten is belasting, die nu nog gebaseerd is op het verbruik van stroom en gas. Een voorbeeld: een kilowattuur (kWh) stroom kost bij een energieleverancier ongeveer vijfentwintig cent, waarvan slechts zeven cent naar de energieleverancier gaat - de echte kostprijs van de stroom - en achttien cent aan energiebelasting en btw naar de fiscus. Dat zijn op jaarbasis forse bedragen, die alleen maar zullen stijgen. Deze manier van heffen van belasting op het energieverbruik zal in de nabije toekomst echter op de schop gaan.’

  Basis voor energiebelasting
  De energiebelasting zal dan niet meer worden gebaseerd op het verbruik van gas en stroom, maar op het energielabel van uw woning. Precies zoals het nu al in de autobranche gaat. ‘Hoe slechter het energielabel van uw woning is, hoe meer energiebelasting u betaalt. Iemand met een G-label betaalt dan fors meer belasting dan iemand met een A-label. Het stoken van hout wordt dan en passant dus ook nog even afgestraft. U kunt het energielabel dus maar beter wél serieus nemen, anders is de voorlopige versie straks de basis voor een flinke graai van de fiscus in uw beurs. Uw huis duurzamer en zuiniger maken is dus niet alleen goed voor het milieu, maar nu en op langere termijn ook voor uw portemonnee.’

  Het voorlopige energielabel dat woningeigenaren nu hebben ontvangen, dient dus eigenlijk als stimulans om het fossiele energieverbruik van uw woning tijdig aan te pakken. Wie immers nu begint, voorkomt straks plotse en forse investeringskosten. ‘U kunt het label op meerdere manieren verbeteren, waaronder het vervangen van uw fossiele energiebehoefte door duurzame, zelf opgewekte energie. Zonnepanelen zijn daarbij de populairste, snelste en minst ingrijpende manier om een woning te verduurzamen. Daarnaast zijn zonnepanelen de laatste jaren ook nog eens stevig in prijs gedaald en leveren ze daardoor een goed rendement op uw investering, vergelijkbaar met een spaarrente van zes tot acht procent. Dat is behoorlijk meer dan de schamele rente die u tegenwoordig bij een bank kunt krijgen.’

  Geen belasting meer
  Met een combinatie van zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp kunt u uw woning zelfs helemaal energieneutraal maken, waardoor u uw fossiele energieverbruik naar nul kunt brengen en uw energielabel zal stijgen naar A++. Peter: ‘Ons bedrijfspand in Schimmert is ook energieneutraal gebouwd; we hebben geen gasaansluiting, ontvangen een nulrekening voor stroom en betalen dus ook geen energiebelasting. Met het plaatsen van zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp zet u dus goede stappen richting de toekomst, wanneer het energielabel de basis vormt voor de fiscus. Neem uw energielabel dus toch maar serieus en kijk tijdig naar de mogelijkheden.’

  Maak een vrijblijvende afspraak
  Wilt u weten hoe u uw energielabel kunt verbeteren?
  De adviseurs van New Energy Systems komen graag vrijblijvend bij u aan huis om de mogelijkheden van duurzame energie te bespreken. Bel 045 - 404 0604 of vul de New Energy Check in op www.newenergysystems.nl.

 • Close
  Voorwoord december 2020
  Voorwoord december 2020

  Na deze uitgave maken we ons op voor de laatste editie van tijdschrift Nummer 1 in dit door velen verfoeide coronajaar. Moge 2021 betere tijden brengen, waar ik als positief ingesteld persoon volledig op vertrouw. Nu en ook straks blijven we u als lezer voorzien van interessante, informatieve, prikkelende en boeiende reportages, bijdragen en columns.

  Bladmanager Daniëlle Vranken
 • Close
  BELGISCHE TOPVIROLOOG HEKELT SYMBOOLPOLITIEK VAN ONS LAND
  BELGISCHE TOPVIROLOOG HEKELT SYMBOOLPOLITIEK VAN ONS LAND

  Leuven- Prof. Marc van Ranst ziet met lede ogen aan hoe de Nederlandse regering geen bocht durft te maken als het gaat om mondkapjes. Die zijn in het land waarin Van Ranst spreekbuis is als viroloog breed verplicht. Te lang is in Nederland beweerd dat het dragen van mondkapjes niet veel zou bijdragen, vindt hij.

  PERSBERICHT
 • Close
  CortoClinics on Tour
  CortoClinics on Tour

  CortoClinics organiseert twee keer per maand voorlichtingsavonden over heup- en knieartrose in Limburg. Orthopeed Dr. Nanne Kort geeft samen met een fysiotherapeut kosteloos informatie over slijtage en de behandelmogelijkheden.

  Voorlichtingsavonden heup- en knieslijtage
 • Close
  Een dikke 8 waard
  Een dikke 8 waard

  In onze uitgave van juli hebben we u gevraagd om mee te doen met een lezersonderzoek. U heeft ons verrast met de vele reacties op deze enquête. Tegelijkertijd hebben we op onze website (nummer1.nl) een onderzoek onder onze digitale lezers gehouden. Ook zij hebben in groten getale deelgenomen. We danken u voor uw massale respons. Hierdoor kunnen we onze formule Wonen, Werken en Leven in Limburg in de toekomst verder uitbouwen.

  Grootste familiemagazine in Limburg
Meer ladenMEER NIEUWS LADENMeer laden
Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.