Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

Sparren en veel positieve beweging voor het ultieme doel
  • Sparren en veel positieve beweging voor het ultieme doel
  • Sparren en veel positieve beweging voor het ultieme doel

Sparren en veel positieve beweging voor het ultieme doel

Limburg Beweegt met Arnold Vanderlyde

De Formule1-successen van Max Verstappen brengen Limburgers, Nederlanders en vele andere Formule 1-liefhebbers over de hele wereld  in extase. Natuurlijk ben ik als sportbusiness- en bewegingsliefhebber ook geraakt, verbonden en heel erg geïnteresseerd in de successen van Max. Wat is de achtergrond van zijn talent, van zijn bevlogenheid, van zijn passie en uiteindelijk van zijn succes?

Mijn gedachten na deze persoonlijke vraag gaan tweeëntwintig jaar terug in de tijd, naar augustus 1994. Die zomer ligt mijn sportcarrière alweer twee jaar achter me. De afgelopen twee jaar waren zwaar geweest. Zowel fysiek als mentaal was het een intensieve periode. Onder andere door het afscheid van mijn topsportcarrière, studeren, aftrainen en het zetten van de eerste stappen op de business- en arbeidsmarkt. Ik verbleef die zomer in Hongarije voor een welverdiende vakantie bij Hongaarse vrienden. Vriendschappen die in de jaren tachtig waren ontstaan tijdens mijn trainings- en wedstrijdperiode. Samen met mijn team bezocht ik tijdens mijn sportcarrière immers veelvuldig trainingskampen en wedstrijden in Hongarije. Maar destijds was het in die mooie en warme augustusmaand tijd voor ontspanning en vrijheid. Lekker doen waar je zin in hebt en gewoon genieten. En daar hoort het volgen van topsport voor mij ook bij. Een waardevolle, inspirerende onderbreking van het ontspannen baden aan het Balatonmeer.

Via Huub Rothengatter, destijds de manager van Jos Verstappen, had ik kaarten voor het Formule 1-weekend aan de Hungaroring ontvangen. Een sympathieke geste, waar ik hem nog steeds dankbaar voor ben. Ik beleefde voor mezelf een van de mooiste, fascinerendste topsportevenementen die ik buiten mijn eigen topsportoverwinningen heb mogen meemaken. Van dichtbij, vanuit de garage van het Benetton-team. Het Benetton-team met destijds Michael Schumacher als überragende winnaar. Jos werd in een fascinerende race derde. Een historisch resultaat. We sloten de succesvolle dag samen af met een bezoek aan een goed restaurant in het mooie Boedapest, toastend op het goede resultaat en met een lekkere maaltijd.
  
Ruim drie jaar later, op 30 september 1997, wordt Jos Verstappen vader van een zoon. Jos en zijn toenmalige vrouw Sophie-Marie Kumpen noemden hun zoon Max. Sophie-Marie heeft op hoog niveau gekart. Twee ouders met talent en passie voor het autoracen. Samen hebben ze een goede mix van talentvolle (race)genen aan zoon Max meegegeven.

Afgelopen week bezocht ik Jos Verstappen bij zijn jeugdvriend Richard Pex in Maasbracht. Richard is de eigenaar van Pex Dakbedekkingen. Vanaf hun jeugdjaren zijn de hartsvrienden Jos en Richard bezeten van autoracen. Ze begonnen al vroeg met karten. Samen zijn ze nu nog steeds actief in de kartwereld, onder andere met een eigen team. Altijd bezig met de ontwikkeling en groei van de autosport en in het bijzonder het karten. De drie zonen van Richard karten allemaal fanatiek, natuurlijk begeleid door hun vader en Jos. ‘En op deze inspirerende ontmoetingsplek is het voor Max ook allemaal begonnen’, vertelt een open en gastvrije Jos Verstappen. De start is gemaakt omtrent de Verstappen-beweging. Ik deel met Jos dat ik het gevoel heb dat Max eerder kon karten dan lopen. Jos: ‘Hij was altijd bezig met karten. Hij was viereneenhalf toen hij zijn eerste rondjes draaide. Altijd bezig met rijden.’ Op de kartbaan ligt het fundament van het succes van Max. ‘Alle grote Formule 1-coureurs zijn begonnen op de kartbaan’, zegt Jos vol overtuiging.
Onze ontmoeting, tweeëntwintig jaar later dan onze eerste ontmoeting in Boedapest, laat ook direct de teamspirit, betrokkenheid en passie zien. Tien uur in de ochtend komen we samen. Jos is net terug van het wegbrengen van Max naar het vliegveld voor vertrek naar Abu Dhabi, waar de laatste Formule 1-race van het seizoen plaatsvindt. Een succesvol eerste seizoen van de jongste Formule 1-coureur ooit. In korte tijd door fenomenale acties en prestaties uitgegroeid tot een wereldwijd bekende topsportpersoonlijkheid. Ik ben er zeker van dat de nuchterheid en de doe-maar-gewoonmentaliteit ook aan de basis liggen van het Verstappen-succes. ‘Max wil gewoon de beste zijn en daar doet hij alles voor’, vervolgt Jos. ‘Coaching en training? Max wil het zelf doen. Hij wil rondjes maken, kilometers maken. Daar is hij consequent mee bezig.’

En wat heeft Max van papa Jos meegekregen? Volgens Jos is dat het geheim van het remmen. Een kunst waar Jos meester in was en Max nu ook. Hij zegt: ‘Dat is wel een onderdeel waar ik Max heel veel in heb gecoacht. Dat doe ik nu nog steeds op gezette tijden.’ Feedback en input geven om continu te verbeteren is een belangrijk universeel topsportgegeven. ‘Dat is zeker belangrijk’, zegt Jos, ‘maar verder wil Max alles graag zelf doen, ontdekken en uitvinden. Hij staat op goede voet met het hele team van Red Bull Racing en weet dat luisteren en elkaar vertrouwen van belang zijn.’

Max ís racen. Het is door zijn ouders met de paplepel ingegeven. Een mooie balans ten aanzien van de rust en controle van moeder en de fightingspirit, intuïtie, inzicht, lef en remkunst van vader. Kortom, een goede mix. Maar Max weet, met talent alleen kom je er niet. Volgens zijn vader is hij een trainingsbeest. Jos geeft aan dat Max ook goed en snel op de fiets is. Hij moet altijd geconcentreerd zijn, scherp zijn. Dat is Max ook. En ik weet dat Jos dat ook was. ‘Ik train helemaal niet meer. Ben wel dagelijks in beweging, voor Max of voor ons raceteam. Altijd onderweg en vooral veel luisteren. Ik heb veel meegemaakt. Ik houd alles in de gaten, heb altijd een scherp oog. Dat doe ik voor ons team.’ Jos spart tevens regelmatig met manager Raymond Vermeulen en met Max zelf. Met zijn drieën consequent in beweging voor de groei van Max. Raymond en Jos zijn een echte steun en toeverlaat voor Max.

Mijn laatste vraag voor Jos. Wat is het uiteindelijke doel of de intentie van Max binnen de Formule 1? Jos resoluut: ‘Max wil wereldkampioen worden! Alleen wereldkampioen worden is de focus, de beweging, het doel!’

Na mijn nieuwe ontmoeting met voormalig Formule 1-coureur en vader en coach van Max Verstappen ben ik er ook van overtuigd: Max Verstappen is de toekomstige wereldkampioen in de Formule 1.

Ik wens Max, Jos, Raymond en het team van Red Bull Racing heel veel positieve beweging en succes met dat prachtige ultieme doel.

Resultaten

416 resultaten

  • video Wat is de achtergrond van zijn talent, van zijn bevlogenheid, van zijn passie en uiteindelijk van zijn succes?
Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan