Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

Pauline Leenders van Heel Holland Bakt
  • Pauline Leenders van Heel Holland Bakt
  • Pauline Leenders van Heel Holland Bakt
  • Pauline Leenders van Heel Holland Bakt
  • Pauline Leenders van Heel Holland Bakt
  • Pauline Leenders van Heel Holland Bakt

Pauline Leenders van Heel Holland Bakt

‘Magisch om hier onderdeel van te zijn’

Elke week zaten weer miljoenen mensen aan de buis gekluisterd. De lekkerste creaties kwamen voorbij. Pauline Leenders uit Limbricht waagde de stap en deed mee aan Heel Holland Bakt. ‘Een avontuur om nooit te vergeten. Ik heb in korte tijd zo veel geleerd en zo veel gedaan. Ik ben dan ook trots dat ik zo ver ben gekomen.’

Door Petra Lejeune | Fotografie Paul Rous

Pauline is in het dagelijkse leven lerares aardrijkskunde op het Trevianum in Sittard. Maar ze houdt dus ook enorm van bakken. Er gaat bijna geen dag voorbij of er staat iets lekkers in de oven. ‘Ik keek het programma al heel wat seizoenen en dacht dan altijd: Dat kan ik ook, dit wil ik ook. Maar om de stap te zetten, is natuurlijk wat anders. In de klas had ik het er vaker over met de kids, dan evalueerden we de uitzending van de zondag ervoor. Zij hebben me uiteindelijk gestimuleerd om me in te schrijven. Niet wetende wat dit allemaal teweeg zou brengen. Ik had niet gedacht dat het zo heftig en zo veel zou zijn. In mei en juni waren de voorrondes, elke dag bakte ik weer een andere taart. Een select gezelschap werd dan opgeroepen om te proeven. Alleen zij wisten van mijn deelname, het moest allemaal in het diepste geheim. Na de zomervakantie begon het pas echt. Op donderdag reed ik richting de Heel Holland Bakt-locatie, zaterdagavond kwam ik dan weer terug na twee lange opnamedagen. Om op zondag thuis te oefenen voor een nieuw recept dat ik op maandag moest inleveren zodat de crew de ingrediënten kon halen. Dit in combinatie met mijn werk was heftig. Gelukkig heb ik goede afspraken kunnen maken met het Trevianum en is mijn lesrooster aangepast aan dit programma. Zonder deze flexibiliteit was het nooit gelukt.’

Ontspannen focus
‘We hadden een goede groep met een echte klik’, gaat Pauline verder. ‘En dat is natuurlijk toch even spannend. Je kent niemand en wordt dan bij elkaar gezet in zo’n setting met aan alle kanten camera’s op je gericht. Allemaal andere types. Maar de liefde voor het bakken verbindt. De spanning en druk waar je onder staat; je maakt hetzelfde door en dat schept een band. Het team van Blue Circle dat het programma maakt, zorgt ervoor dat de sfeer op de set altijd ontspannen is. Natuurlijk staan de camera’s constant aan, maar er wordt veel geouwehoerd tussendoor. Het is een soort vriendengroep dat dit soort tv-programma’s maakt. De grappen tussendoor, stuk voor stuk een lepel in hun zak om mee te proeven. Op tv merk je daar niks van, maar die goede sfeer zorgt er wel voor dat iedereen zichzelf kan blijven. Tja, en zelf ben je zo bezig met je opdracht dat je bijna vergeet wat er om je heen gebeurt. Je werkt zo onder tijdsdruk. Je moet je wel focussen anders krijg je het niet af. Ondertussen bakken regen op de partytent, een vliegtuig dat overvliegt of een oven die niet werkt. Zo geweldig om achteraf te zien wat ze van al die stukjes opnamen hebben gemaakt. En de jury, ook stuk voor stuk fantastisch. Robèrt is de papa, hij neemt echt de vaderrol op zich. André is natuurlijk de grappenmaker die de boel lekker luchtig houdt. En Janny is de fijnproever die zo lief is. Samen met de rest van het team laten ze je zo op je gemak voelen. Echt geweldig.’

Weekendje weg
‘Eigenlijk werden de tripjes naar de set steeds meer een uitstapje, een soort van weekendje weg. In het hotel was het ’s avonds relaxed en supergezellig. Deze wedstrijd schept een band. We hebben elkaar uitgedaagd en geholpen, hebben ons samengepakt en van elkaar geleerd. Je moet zo veel maken wat je nog nooit gemaakt hebt. Veel technische opdrachten, basistechnieken die je nu zo vaak hebt gedaan dat je alles uit je hoofd kent. En dan komt het moment dat je niet wilt dat komt. Zo dicht bij de finale, zo balen. Je hoort de uitslag en je moet dan een reactie geven. En het enige dat ik dacht was: Ik ga niet huilen. Ik heb me voorgenomen om nooit meer te oordelen over mensen op tv. Want je gaat toch niet huilen om zo’n uitslag, man, je bakt een taart. Maar als je dit bericht krijgt, is het veel meer dan dat. Het is het einde van een avontuur, in één keer is het voorbij. Ik heb dan ook op weg naar huis aan één stuk door gehuild. Klinkt gek, maar je valt toch in een soort gat waar je omgeving ook nog niks van mag weten. Je mag niemand iets zeggen, de uitzendingen zijn later, alles moet dus strikt geheim blijven. Alleen een paar mensen die ik in vertrouwen heb genomen, zoals mijn proefpanel, vielen samen met mij. Ze waren ook gewend geraakt aan de hectiek en het vele taarten proeven. Je zou denken dat je van de stress wel afvalt, maar dat is er echt niet bij. Ze zijn samen met mij dan ook de nodige kilo’s aangekomen’, lacht Pauline.

Uit de comfortzone
‘Dit programma heeft me veel gebracht. Ik ben op zo veel vlakken uit mijn comfortzone gegaan, heb in korte tijd enorm veel geleerd. Op straat word ik herkend, mensen willen met me op de foto. Ik durf nu gemakkelijker nieuwe dingen te proberen. Een tip die ik mensen kan meegeven? Als je het zelf maar lekker vindt. Geen stress. Ik blijf bakken. Via paulinecustomcakes.nl werk ik in opdracht voor allerlei gelegenheden. De oven blijft een belangrijk familielid van me. Ik houd nu eenmaal van zoet.’

Resultaten

319 resultaten

Wachtwoord vergeten?

Vul hieronder uw e-mail adres in om een wachtwoord reset link te ontvangen.

E-mail adres