Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

Out of the Boks

Out of the Boks

Exclusief Limburg Beweegt met Arnold Vanderlyde

Het zat in mijn hoofd. Ik was er zeker van. Voor mijn laatste rubrieksthema van dit aflopende jaar wilde ik nog een keer sparren, het gesprek aangaan met iemand die met passie beweegt binnen de topsport.

De deadline voor de feestelijke Nummer 1-december-uitgave kwam dichtbij en ik was naarstig op zoek naar een verhaal met een interessante persoonlijkheid uit de sportwereld. Het moest een bekende Limburgse topsporter worden. Of een trainer die binnen de actualiteit in Limburg succes boekt. En het kon eventueel iemand zijn die werkzaam is binnen de (top)sport in Limburg. Ik kwam uit bij twee interessante kandidaten. Twee ex-topvoetballers die op het hoogste internationale niveau hebben gevoetbald en nu beiden actief zijn binnen het ambacht van voetbaltrainer. De eerste was Mark van Bommel. Hij is nu gepassioneerd trainer van het talententeam bij PSV, Onder 19. Het team dat als belangrijkste doel heeft talentvolle voetballers te laten doorgroeien tot waardevolle spelers voor het eerste elftal. De tweede was Sunday Oliseh, trainer van Fortuna Sittard. Hij is de trainer die het team van de Sittardenaren in korte tijd heeft laten groeien van de kelder van de Jupiler League naar een toppositie op de ranglijst.

Met dit in mijn hoofd, hart en ziel ging ik aan de slag. In de drukke decembermaand waarin niet alleen mensen actief binnen de topsport maar ook de gewone burger druk in de weer is met vaste feestmaandpatronen. Dit jaarlijkse gebeuren wil ik graag aanduiden als in the boks-activiteiten. Bezigheden, rituelen die elk jaar terugkomen en waar veel medeburgers aan gewend zijn. Ze geven vertrouwen en zorgen voor verbinding. Het geeft onze samenleving de spirit om samen het leven te vieren. Even stil te staan en naar elkaar te kijken om dan weer met vertrouwen door te gaan op onze levensweg.

Het zijn vaste rituelen waar we ons emotioneel, sociaal en spiritueel aan vasthouden. Activiteiten als boodschappen doen voor de kerstmaaltijden, aanschaffen en optuigen van een kerstboom, kerstcadeaus met aandacht uitzoeken en kopen voor de mensen die je liefhebt, zakelijke acties afronden, administratie bijwerken, eindejaarsborrels inplannen, kerstkaarten sturen of mailen naar goede relaties, kerstdiner houden met familie en vrienden, oliebollen bakken, issues als met wie en waar oud en nieuw vieren. En ja, je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, zowel met Mark als met Sunday was het op zo’n korte termijn helaas onmogelijk een afspraak in te plannen. Natuurlijk jammer, maar ik heb wel van beiden de toezegging dat ze in het nieuwe jaar een keer mee willen werken aan mijn rubriek voor Nummer 1. Dat hebben we dan toch weer even in the boks.

Maar goed, ik miste nog steeds een onderwerp. Een stressgevoel overviel me. Want ik moest ook nog wat ander zaken voorbereiden voor de week erna. Wat staat daar op de planning? Maandag Fighting Fit Boxingworkshop geven in Bunschoten. Dinsdag een aantal voorgesprekken met opdrachtgevers voor workshops begin 2018. Woensdag Out of the Boks-programma in Geleen. Raak! Dat is het: Out of the Boks, daar ga ik ook mijn rubriek aan wijden, roep ik hardop.

Binnenkort presenteer ik voor DMW Groep (De Mens Werkt) in het voor mij vertrouwde Geleen voor het eerst een nieuw programma: Out of the Boks bewegen. Een programma dat voortkomt uit een nieuwe zakelijke maar vooral ook menselijke en vriendschappelijke overeenkomst die ik ben aangegaan met de man achter deze organisatie, Alexander Steegh. Als directeur van DMW Groep heeft hij me gemotiveerd om als ambassadeur mee te werken aan de vijftigpluscampagne Maak een punt mét je leeftijd. Meerdere partners zijn vanuit hun eigen specialiteit bij deze campagne betrokken en leveren zo een waardevolle bijdrage aan werkzoekenden onder vijftigplussers. Een groep mensen die steeds groter wordt omdat ze steeds vaker na een arbeidsperiode van twintig, vijfentwintig jaar hun baan kwijtraken en op zoek moeten naar een nieuwe functie. Bijscholing, omscholing en veranderen van grondhouding zijn dan van groot belang. De arbeidsmarkt is aan het veranderen. Een baan, een en dezelfde werkgever voor veertig tot vijftig jaar bestaat al bijna niet meer. Een arbeidsleven gaat binnen de actuele en toekomstige arbeidsmarkt steeds meer bestaan uit bijvoorbeeld twee keer twintig jaar of korter. Steeds opnieuw bijscholen, weer een nieuw vak leren en veranderen van werkgever; het wordt allemaal essentieel.

Dus een tweede loopbaan wordt voor steeds meer mensen actueel en vereist regelmatig een Out of the Boks-beweging. Daar is een mentaliteitsverandering, nee, nog sterker, een identiteitsverandering voor nodig. Je bent vijftigplusser en moet op zoek naar een nieuwe baan? Het betekent met een positieve attitude, met vertrouwen en met je netwerk en persoonlijke spirit aan de slag. Out of the Boks bewegen begint bij Out of the Boks-gedachten. En die gedachten creëren nieuwe en andere inzichten, overtuigingen, emoties en uiteindelijk een gevoel dat je aan de Out of the Boks-ervaring overhoudt. Dat alles zet dan aan tot creativiteit en variatie binnen al je Out of the Boks-acties op weg naar nieuwe doelen en ervaringen. Dus mijn boodschap is: blijf Out of the Boks denken en Out of the Boks bewegen, ook in 2018.

Voor al mijn Nummer 1-lezers: ik wens iedereen mooie, liefdevolle feestdagen en een gezond, gelukkig en succesvol 2018. Ook voor jullie: denk en beweeg regelmatig Out of the Boks.

Sportieve energiegroet, Arnold Vanderlyde

Resultaten

416 resultaten

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan