Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

OUD-BURGEMEESTER PHILIP HOUBEN KOESTERDE DE CLOWN
  • OUD-BURGEMEESTER PHILIP HOUBEN KOESTERDE DE CLOWN
  • OUD-BURGEMEESTER PHILIP HOUBEN KOESTERDE DE CLOWN
  • OUD-BURGEMEESTER PHILIP HOUBEN KOESTERDE DE CLOWN
  • OUD-BURGEMEESTER PHILIP HOUBEN KOESTERDE DE CLOWN

OUD-BURGEMEESTER PHILIP HOUBEN KOESTERDE DE CLOWN

Jos Benders arts-auteur, een goede bekende van Philip Houben, hield uitspraken bij van een veelzijdig mens die ook artiest was.

‘Sta in het leven met een verhaal, waarin schepping vreugde vangt en verdriet kan helen, wie kransen om het leven vlecht, is nooit alleen te midden van zo velen.’
Zo luidde het levensmotto van Philip Houben. De oud-burgemeester van Maastricht overleed zondagochtend 23 april op 76-jarige leeftijd na een kort ziekbed.

Als waardering voor zijn jarenlange belangeloze inzet voor Unicef schreef Philip Houben voor Paul van Vliet het boek KOESTER DE CLOWN. De opbrengst ging naar een circusschool in Ethiopië. De bundel, voorzien van tekeningen van Chrit Rousseau, liep zo goed dat 90.000 € kon worden bijgeschreven op de bankrekening van Unicef. “Mijn hart ligt eigenlijk bij drie dingen: cultuur, samenlevingsvraagstukken en bij ontwikkelingssamenwerking,” zei de geliefde oud-burgemeester, die net als zijn broer Frank, destijds gouverneur in Brabant, met de leden van de Koninklijke familie bijzondere banden onderhield. Daarover spraken beiden nooit.
Ook muziek maken was zijn leven, met pianist Tonny Eyk. Samen componeerden ze een voorname productie, die te horen was bij het zilveren regeringsjubileum van Koningin Beatrix, in een zitting van de Eerste en Tweede Kamer met de regering. Houben: “Er moest een lied komen voor de verwelkoming. Dat heb ik met Tonny Eyk geschreven. Dat ging zo: “Hij componeert en ik schrijf de tekst. Dat doen we telefonisch, hij met de trekharmonica in z’n hand. Tonny hoeft alleen moet de eerste twee regels van mij te hebben. Dan begint hij op de melodie te komen…”

Over zijn belangrijkste drijfveer was Houben filosofisch: “Het heeft iets te maken met het ‘Het innerlijk behang’, dat is trouwens de titel van een prachtige bundel. Die kent bijna niemand, van de dichter Hans Lodeizen, hij is jong gestorven. Hij zegt dat muziek, beeld en woord door de eeuwen heen de permanente dragers zijn van heimwee naar het volmaakte. Dat is de drijfveer waarom ik graag de dingen doe zoals ik ze doe.”

Ph. Houben was zuinig met het geven van interviews. Daarin was hij nogal stellig: “Ik heb geen functie meer, alles wat ik zeg, heeft eigenlijk geen enkele zin.” De jaren vanaf zijn pensionering als burgemeester gaf Ph. Houben zich over aan het begeleiden en coachen. Daarover: “Ik probeer mijn ervaringen uit het verleden bij mensen binnen te brengen en dit betekent dat ik een aantal mensen coach, zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid en in het onderwijs. De kunst van het besturen is dat je andermans talenten weet aan te boren. Ieder mens heeft een rijk arsenaal aan talenten, die komen niet altijd aan de oppervlakte. Soms moet je even de goede schroef aandraaien en beginnen mensen warm te lopen. In de functie van burgemeester wordt een beroep op dingen gedaan die aan jouw persoonlijkheid gekleefd zitten.”

Toen hem gevraagd: hoe oordelen uw klanten over uw adviezen?
Zijn antwoord: “Als ze een nieuwe afspraak willen maken, weet je dat ze het boeiend vinden. Als ze zeggen ‘nou bedankt, dit was het’, is dat ook duidelijk.”
Geen bordje op de voordeur met ‘adviseur’ of zo, u maakt de indruk uw rol te vervullen als weldoener?
Philip Houben: “Ik heb een goed pensioen.”
Als ze aangeven: ‘u hebt mij zo goed geadviseerd, ik wil u per se 1000 euro betalen…!”
Houben: “Dan mogen ze dat naar een goed doel overmaken. Daarvoor heb ik een hele rits suggesties.

Bij zijn afscheid als burgemeester van Maastricht viel hem op de Markt in de Limburgse hoofdstad een groots afscheid ten deel. Even zelfs was de stad in rouw om zijn vertrek. Ineens ging zijn naam rond toen Gerd Leers plotseling de ambtsketen aflegde. Houben toen gevraagd of hij was gepolst tijdelijk de vacante zetel in te vullen: “Ze hebben me een paar keer gevraagd om interim in een gemeente te zijn. Ik heb 17 jaar het burgemeesters vak uitgeoefend. Fantastisch dat ik die kans heb gekregen, het was een prachtige tijd. Als dan de bijl valt van het afscheid, kun je twee dingen doen: je kunt nog steeds met het verleden bezig zijn of je kunt zeggen: ‘nou gaan we iets anders doen’. Dus, je focus richten op hele andere zaken.”
Gold in deze?: ik kies voor mezelf, nadat ik zolang voor de publieke zaak heb klaargestaan?
Philip Houben, toen nog in de kracht van zijn leven: “Ik kies ook nu weer voor de publieke zaak maar op een hele andere wijze. Ik adviseer en ik schrijf.”

Resultaten

416 resultaten

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan