Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

Oranje: de sportzomer van de excellente beweging
  • Oranje: de sportzomer van de excellente beweging
  • Oranje: de sportzomer van de excellente beweging
  • Oranje: de sportzomer van de excellente beweging

Oranje: de sportzomer van de excellente beweging

Limburg Beweegt met Arnold Vanderlyde

We staan aan het begin van een fantastische sportzomer. Ik bombardeer die, in lijn met de titel van mijn rubriek voor Nummer 1, dit jaar tot de sportzomer van de excellente beweging. De beweging van excellentie is toch voor alle topsporters, topsportteams, topcoaches en alle andere topsportstakeholders en betrokkenen een streven. Een intentie om van daaruit te komen tot het verwezenlijken van hun uiteindelijke doel: victory.

Miljoenen sportliefhebbers gaan deze zomer genieten van topsport van de bovenste plank. Het allerhoogste niveau. En het is dit jaar allemaal al goed begonnen. Zeker voor onze Limburgse topsporters Tom Dumoulin en Max Verstappen. Ze leverden prestaties die wereldwijde aandacht hebben genoten en waar sportfans in Limburg, in Nederland, in Europa en over de hele wereld van in extase zijn geraakt.

De successen van Tom Dumoulin in de Giro d’Italia, waarin hij meerdere dagen de roze leiderstrui om zijn schouders mocht dragen. Een leidende positie die hij door een blessure helaas moest afstaan. Hij werd gelukkig vrij snel opgevolgd door een andere Nederlander, Steven Kruijswijk. En toen, 15 mei 2016. De dag die de sportgeschiedenis is ingegaan als de dag van de victory van de jongste Formule 1-coureur ooit: Max Verstappen, jonge, talentvolle coureur van de excellente beweging. Hij heeft als eerste Nederlander (Limburger, even chauvinistisch) een grand prix gewonnen. Wat staat ons nóg allemaal te wachten? Veel mooie sporthoogtepunten met het EK voetbal en de Olympische Spelen als grootste en meest gewaardeerde en bekeken sportevenement.

Een van de sportevenementen waar het Oranjegevoel naar het hoogst haalbare kookpunt steeg, was en is nog altijd het EK voetbal 1988 in Duitsland. Een kampioenschap dat de afgelopen 28 jaar is blijven bestaan in de gedachten en harten van veel voetbal- en sportliefhebbers.

Ik kwam op het idee om Hans van Breukelen te bellen. Of hij mee wilde werken aan deze rubriek. Toen mijn zoon hier hoogte van kreeg, vroeg hij direct: ‘Dé Hans van Breukelen? Hij was toch de beste keeper van de wereld, papa?’ Enthousiast antwoordde ik bevestigend: ‘Jazeker. In de jaren tachtig, toen papa als bokser aan topsport deelnam, was hij een van de beste keepers ter wereld.’ Enigszins verbaasd vroeg ik hem hoe hij Hans kende. Eigenlijk kon ik het antwoord al raden. Mijn zoon Sebastiaan, elf jaar, zit op voetbal en een van zijn dromen is, net als veel jongens van zijn leeftijd, profvoetballer worden. En om zijn droom steeds levendig te houden, zit hij regelmatig op sociale media op zoek naar informatie, om filmpjes te bekijken en om voetbalspelletjes te spelen. Ook leest hij veel over voetbalgeschiedenis om zo alles te weten te komen over zijn voetbalhelden. De reactie van Sebastiaan gaf me nog meer inspiratie om snel contact met Hans van Breukelen te leggen. Eén telefoontje met korte uitleg over mijn intentie was genoeg. Hans wilde direct meewerken aan een ontmoeting om even te sparren over de vraag wat de belangrijkste beweging van Oranje was om tot het uiteindelijke succes te komen: Nederlands voetbalelftal EUROPEES KAMPIOEN.

Hans nodigde me uit om zijn theatervoorstelling te komen bezoeken. Deze voorstelling voert hij samen met Evert ten Napel uit in verschillende theaters in Nederland onder de titel Waar was jij in ‘88? Evert ten Napel was de televisiecommentator die gepassioneerd de halve finale tegen gastland Duitsland van commentaar voorzag. Hans gaf voor de voorstelling al aan dat de avond een goed beeld geeft van de beleving van Evert, het team en van hem zelf.
Voor mij was de voorstelling een feest van herkenning. Waar was ik in 1988? Mijn gedachten gaan terug naar die tijd dat ik tijdens het EK voetbal midden in de voorbereiding zat van de Olympische Spelen van Seoul, die een kleine drie maanden later zouden plaatsvinden. Vol in training met wedstrijden door heel Europa. In deze drukke trainingsfase keek ik naar het EK voetbal op tv. Het motiveerde me om net als Oranje in beweging te blijven, om steeds het beste uit mezelf te halen. Een aangename afwisseling in de zware voorbereiding.

Hans en Evert vertellen tijdens de voorstelling mooie anekdotes over het EK van toen. De rivaliteit tussen Nederlanders en Duitsers was toen heel erg groot. Tijdens sport- en vooral voetbalwedstrijden kwam dat in die tijd heel vaak tot uiting. Verliezen van de Duitsers was geen optie. Andersom gold dat voor de Duitsers ten opzichte van die holländische Mannschaft net zo. Meeslepend vertelt Hans over de halve finale tegen Duitsland. Over zijn consequente interne dialoog: Ik ga vechten! We pakken die Duitsers! De zaal in De Maaspoort in Venlo zit vol met vooral mannelijke leeftijdsgenoten en iedereen geniet van de verhalen die op ons afgeschoten worden.

Na afloop ontmoet ik beide heren en vraag ik Hans wat de belangrijkste beweging van het team was die geleid heeft tot de Europese titel. De variatie van het team was volgens hem heel belangrijk voor het uiteindelijke succes. ‘We hadden vier wereldsterren. Voetballers die het verschil konden maken. Dat waren Ruud Gullit, Marco van Basten, Frank Rijkaard en Ronald Koeman. De rest van het team speelde in dienst van deze vier spelers. Alle twintig spelers kenden en accepteerden hun rol binnen het team. En trainer Rinus Michels had gezag en was duidelijk in zijn communicatie. Stond tussen, maar als het moest ook duidelijk boven de groep. Iedereen had veel respect en bewondering voor zijn aanpak.’

Omdat iedereen binnen het team het gevoel had belangrijk te zijn binnen het proces, groeiden het vertrouwen en het geloof in het bereiken van het gezamenlijk doel: kampioen worden. Ook na de eerste wedstrijd tegen de Sovjet-Unie, die werd verloren, bleef iedereen geloven in het doel.

Het eindresultaat is bekend. Het Nederlands elftal werd op 25 juni Europees kampioen in de finale tegen de Sovjet-Unie. Volgens Hans van Breukelen door de kracht van het team bestaande uit twintig spelers. Allemaal even belangrijk tijdens trainingen en wedstrijden. Elkaar consequent scherp houdend voor het beste resultaat. En ook Hans van Breukelen maakte het verschil, door er op cruciale momenten te staan en na overleg met strafschoppenkenner Jan Reker de juiste hoek te kiezen. Een excellente beweging voor een historisch eindresultaat. Een historische overwinning die wereldwijd heel veel indruk heeft gemaakt. Heel Nederland was en is hier nog heel trots op.

Ik hoop dat deze en vele andere Nederlandse sportsuccessen uit het verleden voor de Oranjespelers en alle Nederlandse topsporters van nu een motivatie mag zijn. Ik wens ze allemaal veel succes. Een sportzomer die voor hen allemaal het juiste moment zal brengen. Het moment van de excellente beweging, wat zal leiden naar victory.

Ik wens iedereen een sportzomer vol passie en plezier.

Resultaten

416 resultaten

  • video Arnold Vanderlyde en Hans van Breukelen delen tijdens een geanimeerd gesprek hun herinneringen aan 1988
Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan