Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

Opnieuw opladen van je spirit en energie voor de uitdagingen die gaan komen
  • Opnieuw opladen van je spirit en energie voor de uitdagingen die gaan komen
  • Opnieuw opladen van je spirit en energie voor de uitdagingen die gaan komen

Opnieuw opladen van je spirit en energie voor de uitdagingen die gaan komen

Exclusief Limburg Beweegt met Arnold Vanderlyde

Mooie en inspirerende ontmoetingen ontstaan vaak als je voelhoorns binnen de actualiteit consequent op scherp staan. Ik werd mezelf daarvan weer eens bewust door een recente, waardevolle gebeurtenis.

Voor het afronden van een aantal werkzaamheden verbleef ik op Sportcentrum Papendal in Arnhem. In de decembermaand is het er relatief rustig. Veel bedrijven zijn met het afsluiten van het jaar bezig en tal van topsporters verkeren in een wat rustigere trainings- en wedstrijdperiode. Voor velen is het ook een tijd van nieuwe ideeën, intenties, doelen stellen, dromen achternagaan en veranderingen nastreven en doorvoeren. Een patroon waarin veel mensen zich zullen herkennen. Topsporters, businessmanagers, eigenlijk gewoon ieder mens heeft op z’n tijd behoefte aan verandering. Nieuwe stappen nemen, wat weer andere inzichten en intenties brengt.

In het sportcafé op Papendal bestel ik mijn favoriete tussendoordrankjes, een cappuccino en een spa rood. Vanuit mijn ooghoeken zie ik iets verderop in het sportcafé een groepje mensen zitten. De op dat moment enige bezoekers zitten in overleg en ik herken direct een van hen. Het is Jos Hermens. Jos Hermens is een voormalig topatleet, actief binnen de baanatletiek, wegatletiek en het veldlopen. Hij is winnaar van meerdere werelduurrecords en internationale veldloopwedstrijden. Tegenwoordig is Jos ondernemer binnen zijn geliefde sport. Hij is vanuit zijn bedrijf Global Sports Communication atletenmanager van veel internationale topatleten. Op een gegeven moment kijkt hij in mijn richting en er volgt direct een enthousiaste begroeting tussen Jos en mij. Ik loop naar hem toe en herken de topatlete die naast hem zit. Het is langeafstandloopster Sifan Hassan. Jos geeft aan dat ze nog even in overleg zijn. De laatste punten afstemmen voor de persconferentie die een uur later gaat plaatsvinden. Een onderwerp voor de kerstuitgave van mijn Nummer 1-rubriek Limburg Beweegt is geboren.

Wat is het nieuws? Wat gaat er gebeuren rond de talentvolle atlete Sifan Hassan? Ik bezoek de persconferentie een uurtje later en ervaar met een groep Nederlandse (sport)journalisten, waaronder landelijke dagbladen, NPO Radio 1 sport en sportjournaaltelevisie, als eerste de reden van deze mediabijeenkomst. Sifan gaat met ingang van aankomende maand een nieuwe keuze maken in haar topsportcarrière. Sifan: ‘Ik ga een nieuwe, belangrijke stap zetten in mijn sportcarrière. Met ingang van januari 2017 ga ik fulltime trainen in Amerika.’ Ze zegt er direct bijna verontschuldigend achteraan: ‘Het heeft niets te maken met mijn trainer Honoré Hoedt hier in Nederland. Hij is een goede man en een toptrainer. We hebben heel goed samengewerkt. Mooie resultaten bereikt met als hoogtepunten Europees kampioen op de vijftienhonderd meter in 2014, in 2015 indoorkampioen op dezelfde afstand en goud op het WK. Maar ik moet verder en ik heb mijn keuze na een trainingsstage van zes weken gemaakt. Ik ga met ingang van januari 2017 trainen in Amerika onder leiding en in het team van trainer Alberto Salazar.’ Het nieuws roept gelijk vragen op bij de aanwezige journalisten, gevolgd door de eerste opmerking en vraag: ‘Salazar is in het recente verleden vaker in verband gebracht met doping. Hoe ga je daar mee om?’ Resoluut, overtuigend en ingetogen reageert Sifan: ‘Dat weet ik, maar ik heb nu zes weken onder Salazar in Amerika getraind. Ik vond de trainingen fantastisch, met een team van topatleten die elkaar steeds aanzetten tot betere prestaties. Je gaat harder lopen als anderen dat ook consequent doen tijdens trainingen. De topatleten daar willen steeds winnen en groeien. Ze trainen daarom altijd scherp en keihard. Allemaal zaken en behoeften die ik nu nodig heb om mijn doelen en dromen te verwezenlijken: wereldkampioen worden en uiteindelijk olympisch kampioen in 2020 in Tokio. En doping? Dat is mijn verantwoordelijkheid. Ik wil er niets mee te maken hebben. Zal het ook nooit gebruiken. Ik maak die keuze. Ik wil alleen maar de beste trainer en de beste trainingspartners om beter te worden om zo mijn doelen te realiseren.’ Ik voel de connectie en overeenkomsten met mijn eigen sportcarrière, waarin ik ook verschillende keren afscheid heb moeten nemen van een trainer, een team, omgeving en zekerheden. Heb moeten springen, net als Sifan, in het diepe, om het allerbeste uit mezelf te halen, om te blijven groeien.

Ik heb op deze decemberdag een gepassioneerde topatlete gezien en ontmoet. Een eerlijke en vanuit het hart sprekende sportvrouw, een mooi mens. Atlete Sifan Hassan is klaar voor de start van een nieuw begin. Ze heeft er een fan bij gekregen. Ik zal haar blijven volgen.

2017 wordt voor iedereen weer de start van een nieuw begin. Tijdens het einde en het begin van een jaar is het voor veel mensen, in welke rol dan ook, tijd voor reflectie. Met welke intenties en doelen ga je het nieuwe jaar in? Wat zijn je behoeften voor 2017? Hier een opsomming van mijn persoonlijke reflectievragen. Wat is mijn missie? Waarom ben ik hier? Wat is mijn belangrijkste levensdoel? Hoe leef ik? Hoe wil ik leven? Met wat voor attitude? Waar haal ik energie en kracht uit? Wat zijn mijn energiebronnen om vol passie te bewegen? Het zijn basisvragen die velen zich bewust of onbewust afvragen. Gedachten van veel mensen over de hele wereld. Het zijn mijn basisvragen die me ook in 2017 in beweging houden. Op dit tijdstip van het jaar wil ik deze vragen graag met mijn lezers delen. Ik hoop dat dit voor eenieder een beetje reflectie en inspiratie brengt op weg naar een nieuwe start. De feestdagen zijn er om met veel liefde samen te komen, met mensen die belangrijk en waardevol voor je zijn. Dagen van bezinning en rust. Het opnieuw opladen van je spirit en energie voor de uitdagingen die gaan komen.

Ik wens iedereen mooie, liefdevolle kerstdagen en een fantastisch gelukkig en gezond 2017.

Sifan Hassan
In 2008 wordt Sifan Hassan door haar moeder van Ethiopië naar Nederland gestuurd. Via een opvangkamp in Zuidlaren en een verblijf in Leeuwarden komt de atlete in Eindhoven terecht. Daar wordt ze lid van Eindhoven Atletiek. Tijdens de Sylvestercross in Soest, eind 2011, loopt ze zich in de kijker bij bondscoach Honoré Hoedt. In 2013 krijgt Sifan de Nederlandse nationaliteit en realiseert ze haar internationale doorbraak. Onder Hoedt ontpopt Hassan zich tot een wereldtopper op de 1500 meter. Ze wordt op die afstand in 2014 en 2015 Europees kampioene en wint dit jaar goud bij de WK indoor in Portland. Op de voorbije Olympische Spelen in Rio de Janeiro reikt ze op de 1500 meter tot de finale, maar moet genoegen nemen met een vijfde plaats.

Resultaten

330 resultaten

Wachtwoord vergeten?

Vul hieronder uw e-mail adres in om een wachtwoord reset link te ontvangen.

E-mail adres