Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

Open Grensmaasdag in Sittard-Geleen
  • Open Grensmaasdag in Sittard-Geleen
  • Open Grensmaasdag in Sittard-Geleen
  • Open Grensmaasdag in Sittard-Geleen
  • Open Grensmaasdag in Sittard-Geleen

Open Grensmaasdag in Sittard-Geleen

Spectaculaire blik achter de schermen bij grootste rivierproject van Nederland

Iedere Limburger heeft wel iets met de Maas. Daarom bieden Consortium Grensmaas en Rijkswaterstaat Maaswerken al die inwoners zaterdag 9 september een bijzondere kans om kennis te maken met de nieuwe gedaante van die rivier in Zuid-Limburg.

Het consortium opent voor de eerste keer de imposante werklocatie Trierveld aan de Parallelweg tussen Schipperskerk en Visserweert. Het publiek krijgt die dag van 10.00 tot 17.00 uur een gevarieerd, spectaculair en leerrijk programma aangeboden over het project Grensmaas; de hoogwaterbescherming, natuurontwikkeling en grindwinning langs de Maas. De toegang is gratis en bovendien krijgt iedere bezoeker twee consumptiebonnen voor een kop koffie of een glaasje fris.

Limburg veiliger
Het project Grensmaas speelt zich af tussen Maastricht en Roosteren en is het grootste rivierproject van Nederland. Op 31 december 2017 wordt een van de belangrijkste doelstellingen behaald: de bescherming van de inwoners tegen overstromingen zoals in 1993 en 1995. Om dat te bereiken, heeft de Maas in plaatsen als Itteren, Borgharen, Geulle aan de Maas, Illikhoven en Sittard-Geleen al vele honderden hectare meer ruimte gekregen om water af te voeren.
De wijze waarop Consortium Grensmaas die rivierverruiming gestalte geeft, wordt op spectaculaire wijze in beeld gebracht met twee grote zandsculpturen. De ene sculptuur toont de oude situatie: een Maas die ingesloten door hoge oevers langs de Limburgse dorpen stroomt. De andere sculptuur toont de nieuwe Grensmaas: een rivier die volop ruimte heeft en geflankeerd wordt door uitgestrekte natuurgebieden in ontwikkeling.

Rondvaarten
Voor bezoekers ligt er ook een grote rondvaartboot afgemeerd in de werkhaven van de locatie Trierveld, die vier of vijf tochten op het Julianakanaal maakt. Per keer kunnen zo’n tweehonderd mensen mee. De tocht leidt onder meer door de sluis in Born, waar de boot wordt geschut met een verval van meer dan tien meter. Een deskundige van Rijkswaterstaat geeft tekst en uitleg tijdens de tocht. Ook over de werking en de modernisering van de sluis.
In de haven kunnen bezoekers ook genieten van enkele spetterende shows van een flyboardteam, met de drie beste flyboarders van Nederland. Het zijn ware kunstenaars die enkele meters boven water adembenemende capriolen uithalen op hun skyboard.

De rivierverruiming in Koeweide is ook een van de programma-onderdelen. Twee huifkarren staan klaar om belangstellenden naar de nieuwe oevers van de Maas te brengen. Daar krijgen ze tekst en uitleg over de natuurontwikkeling die zich de komende jaren razendsnel manifesteert. Busjes rijden permanent op en neer om mensen naar de top van een ongeveer dertig meter hoog grinddepot te brengen. Die locatie biedt niet alleen een adembenemend uitzicht over Trierveld, Koeweide en Visserweert, het panorama reikt tot in Beek en de Vlaamse grensstreek. Wie liever niet de hoogte opzoekt, kan ook de diepte in. Er kan gewandeld worden door de onderaardse tunnels van het voordepot nabij de werkhaven.
Een dubbeldeksbus zorgt voor het vervoer naar de hoogwaterbrug in Visserweert. Die brug biedt niet alleen een goed beeld van de rivierverruiming, maar toont ook de voortgang van de aanleg van een nevengeul, waardoor Visserweert uiteindelijk weer een eiland in de Maas wordt. Voor mensen die slecht ter been zijn, staat een apart busje klaar.

Armada
De vele liefhebbers van de bijzondere graafmachines, kranen en dumpers komen ook aan hun trekken. Het complete materieel van Consortium Grensmaas staat opgesteld voor het publiek. Een van de meest bijzondere machines van deze armada is de grootste dragline van Nederland, die speciaal voor de open dag in productie is. Zomaar een paar details: de dragline heeft een arm van 36 meter lengte, kan tot meer dan twintig meter diepte graven en haalt vierduizend ton grind per werkdag boven water.
Dumpers en vrachtauto’s staan met chauffeurs op een speciaal parcours in het gelid om kinderen een spannend ritje te bieden. Voor de jeugd zijn er tal van activiteiten. Zo is er een reuzenspringkussen en kunnen kinderen grind beschilderen. Ook is er een natuurparcours.
De open dag wordt opgeluisterd met optredens van muziekgezelschappen uit de regio. Zo is er rond 11.00 uur een miniconcert van een halfuur van het Maasland Kozakkenkoor. De drumband van schutterij Sint Gregorius uit Illikhoven zorgt voor spektakel. Ook harmonie Concordia uit Obbicht en enkele zaate hermeniekes uit de regio treden op.

Markt
Er is ook een markt met zo’n twintig kraampjes. Daar presenteren zich onder meer de natuurorganisaties Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, IVN, Ark en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland uit Vlaanderen.De gemeenten Sittard-Geleen en Echt-Susteren, WML en het Waterschap Limburg zijn ook aanwezig op de markt. Net als de modelvliegclub Swentibold en producenten van streekproducten. De leden van de modelvliegclub tonen hun kunsten met de miniatuurtoestellen. Bij de markt hebben de grindbedrijven hun producten uitgestald. In een grote tent kunnen bezoekers even uitrusten met een hapje en een drankje. Uiteraard krijgen bezoekers via brochures, folders en een film alle mogelijke informatie over het project Grensmaas. Bovendien staan zo’n vijftig vrijwilligers klaar om eventuele vragen te beantwoorden.

Op de werklocatie is voldoende parkeercapaciteit. Borden geven de route naar de parkeerplaatsen aan. Om verkeersproblemen te voorkomen, worden bezoekers uit omliggende dorpen geadviseerd de fiets te nemen. Op het terrein is een bewaakte fietsenstalling aanwezig.

Resultaten

388 resultaten

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan