Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

Olympische Spelen, je wint altijd iets!

Olympische Spelen, je wint altijd iets!

Limburg Beweegt met Arnold Vanderlyde

De afgelopen periode hebben we weer een fantastische sportzomer mogen beleven. Voor mij persoonlijk weer een tijd waarin ik me bewust ben van een gedachte, een zekerheid die ik elke vier jaar weer constateer: eens een olympiër, altijd een olympiër. Mijn hart en ziel gaan elke vier jaar weer volledig open van de olympische topsportbeleving en beweging. Dit jaar vanuit Rio de Janeiro. Zestien dagen topsport van het hoogste niveau, afgevuurd over de hele wereld. Wedstrijden op het scherpst van de snede. Winst en verlies liggen dicht bij elkaar. Emoties volgen elkaar in een hoog tempo op. Extreme blijdschap, maar ook ontroostbaar verdriet. Elk team, iedere topsporter, coach, supporter, sponsor en alle betrokkenen ervaren wat er gebeurt op zijn of haar eigen manier. Door de grote (vooral commerciële) belangen van veel betrokkenen en zeker ook door de hoge persoonlijke verwachtingen van de topsporter zelf, komt het fundamentele olympische gedachtegoed regelmatig onder druk te staan. Het gedachtegoed dat zegt: meedoen is belangrijker dan winnen.

Met mijn eigen ervaringen uit het verleden en de afgelopen Spelen in Rio nog vers in het geheugen, kan ik zeggen dat dit gedachtegoed voor zo goed als iedere olympiër en betrokkene geldt. Het is vaak de droom en het eerste doel van ieder topsporttalent binnen een olympische sport: Ik wil eens naar de Olympische Spelen. Maar als je dat gerealiseerd hebt, dan wil iedere topsporter winnen; het allerbeste uit zichzelf halen. Het is de kunst om dat ethisch te doen. Als ethiek bij de olympische sporter hoog in het vaandel staat, wint hij altijd iets. Dan heeft hij lichaam en geest zo goed als mogelijk voorbereid op de weg naar succes. En wat het resultaat dan ook is, hij, zij, het team, de betrokkenen, iedereen wint dan te allen tijde iets.

Natuurlijk doet het pijn als je een wedstrijd verliest of wanneer een resultaat wat je bereikt niet overeenkomt met je verwachtingen. Frustratie ontstaat als het noodlot toeslaat, of je maakt een cruciale fout in de wedstrijd. Maar ook: je wint als underdog de wedstrijd. Of je maakt je favorietenrol waar. In de winning mood bereik je victory! Het zijn allemaal situaties, emoties en ervaringen die we hebben gezien, beleefd, vanuit Rio de Janeiro tot ons gekomen.

Voor Limburg twee mooie zilveren medailles (Maartje Paumen bij de hockeydames en Tom Dumoulin bij het wielrennen) én een gouden plak (Maaike Head bij het roeien), voortkomend uit dertien Limburgse deelnemers. Mijn persoonlijke vriendin Maartje was een aantal dagen na de Spelen nog erg teleurgesteld. Het Nederlands dameshockeyteam was ook zó dicht bij het winnen van een gouden medaille. Ze waren in de finale tegen Groot-Brittannië consequent de bovenliggende partij, maar verloren de wedstrijd uiteindelijk via de shoot-outs. Na twee keer goud, in Peking 2008 en Londen 2012, moesten ze nu genoegen nemen met zilver.

En Tom Dumoulin moest ook - als favoriet voor de olympische tijdrit - door een opgelopen polsblessure in de Tour de France genoegen nemen met zilver. Met veel spirit en wilskracht heeft hij dat resultaat uit het olympisch vuur getrokken. Zeker een blijk van doorzettingsvermogen en wilskracht.

In mijn julirubriek met de titel The greatest of all time heb ik de olympische boksers voorgesteld. Nederland was voor het eerst na vierentwintig jaar weer met een boksteam vertegenwoordigd op de Spelen, met een fantastisch historisch resultaat. Nouchka Fontijn was als eerste Nederlandse vrouwelijke bokser op de Spelen actief en won zilver. Als nummer twee van de wereld moest ze in de olympische finale de meerdere erkennen in de nummer één van de wereld en olympisch kampioen van Londen, Claressa Shields. Ik weet dat het olympisch succes van Nouchka en haar trainer Fkiri een moeilijke weg is geweest. Maar het uiteindelijke succes is er, en dat is mooi.

De Nederlandse mannelijke boksers, de ervaren Peter Müllenberg en het jonge talent Enrico La Cruz, wonnen hun eerste wedstrijd maar moesten in de tweede wedstrijd hun meerdere erkennen in goede tegenstanders. Ook zij hebben het Nederlandse olympische boksen in Rio een positieve impuls gegeven.

Nederland, TeamNL, won in totaal negentien medailles. Iedereen die de Olympische Spelen gevolgd heeft, zal zijn geliefde momenten en zijn favoriete medailles hebben. Die van mij zijn, buiten het bokssucces van Nouchka, alle achttien van topklasse. Uit eigen ervaring weet ik dat het winnen van een olympische medaille het resultaat is van absolute toewijding en heel hard met passie en plezier werken. Mijn respect en waardering voor alle Nederlandse medaillewinnaars is groot. Ter herinnering aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro nog drie Nederlandse hoogtepunten met mijn persoonlijke  motivatie.

• Elis Ligtlee (wielrennen, keirin). Motivatie: explosief, power en spirit.
 
• Dorian van Rijsselberghe (windsurfen). Motivatie: consequent succes. Na de Olympische Spelen van Londen de tweede gouden medaille na vier jaar intensieve training vol overgave in Los Angeles. Discipline. Zijn motto: gelukkig zijn.

• Sanne Wevers (turnen). Motivatie: excellente turnoefening op de balk. Eerste Nederlandse olympische damesturnmedaille. Kunst van beheersing en balans.

Olympische topsport brengt mensen in beweging. Het motiveert tot bewegen. Brengt rolmodellen voort die vooral de jeugd inspireren en motiveren. Zo gaat de jeugd op weg om eigen dromen te verwezenlijken.

Nederlandse olympische topsporters, bedankt voor alle mooie sportmomenten.

Sportieve olympische groet.
Arnold Vanderlyde

Resultaten

353 resultaten

Nummer 1 Account Aanmaken

U kunt een acccount aanvragen met behulp van uw naam en e-mail adres. Na het aanvragen ontvangt u een bevestigingslink om uw wachtwoord in te stellen.