Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

Olympisch Stadion Amsterdam: ons inspirerende sporterfgoed
  • Olympisch Stadion Amsterdam: ons inspirerende sporterfgoed
  • Olympisch Stadion Amsterdam: ons inspirerende sporterfgoed
  • Olympisch Stadion Amsterdam: ons inspirerende sporterfgoed
  • Olympisch Stadion Amsterdam: ons inspirerende sporterfgoed
  • Olympisch Stadion Amsterdam: ons inspirerende sporterfgoed

Olympisch Stadion Amsterdam: ons inspirerende sporterfgoed

Limburg Beweegt

Twee dagen na de sensationele overwinning van Ajax op het Italiaanse Juventus in de kwartfinale van de Champions League moet ik voor mijn werk naar Amsterdam. In het Olympisch Stadion mag ik een inspiratiekick-off gaan verzorgen voor de start van een leiderschapsprogramma. Een ontwikkelingsprogramma voor topmanagers, leidinggevenden en directeuren van bedrijven uit heel Nederland die in een olympische cyclus van vier jaar hun leiderschap verder gaan ontwikkelen en verbeteren.

Het Olympisch Stadion in Amsterdam is een inspirerende omgeving waar ik als oud-olympiër altijd warm van wordt. Een olympisch fundament, prachtig gelegen in het stadsdeel Zuid, waar ik dus regelmatig met groepen in beweging mag komen. En nu is het voor mij een mooi moment om alle Nummer 1-lezers even bewust te maken van het grootste Nederlandse olympische erfgoed. Een monument even in de schijnwerpers zetten.

De oorsprong van het Olympisch Stadion ligt bij architect Jan Wils, die in opdracht van het Nederlands Olympisch Comité in 1927 het stadion heeft ontworpen. Op 18 mei van dat jaar was de eerstesteenlegging voor de realisatie van het officiële olympische stadion. Ruim veertien maanden later was het voltooid en met alle andere omliggende sportaccommodaties klaar voor de Olympische Spelen. 28 juli 1928 vond de opening plaats van de negende moderne Olympiade in Amsterdam, Nederland.

Ja, 1928, nu 91 jaar geleden. Een jaar dat in mijn geheugen staat gegrift. 1928 is het geboortejaar van mijn moeder en het jaar van de eerste en enige Olympische Spelen in Nederland. Spelen die historisch zijn en waar ik tot op de dag van vandaag binnen mijn eigen gedachten maar zeker ook door de mensen in mijn directe omgeving aan herinnerd wordt. De Spelen die de nog altijd enige Nederlandse olympische bokskampioen hebben voortgebracht: Bep van Klaveren, goudenmedaillewinnaar op de Olympische Spelen 1928 in Amsterdam. Voor mij ook een doel dat ik drie keer heb nagestreefd. Een resultaat dat ik helaas niet heb mogen evenaren. Maar toch kan ik zeggen dat ik met drie keer brons op drie verschillende Spelen mooie, waardevolle ervaringen heb mogen beleven. En dat ik daardoor olympisch DNA heb ontwikkeld, hetgeen me tot eeuwige olympiër maakt.

Een persoonlijke waarheid die binnen de inspirerende accommodatie van het Olympisch Stadion tot bloei komt en de spirit geeft er vol energie en enthousiasme te gaan werken. Een mooie gelegenheid om even te sparren met een van de twee vrouwelijke directeuren van het Olympisch Stadion, Carla de Groot. Samen met de andere directeur Ellen van Haaren heeft ze de leiding over een team bestaande uit vijf enthousiaste medewerkers. ‘Met totaal zeven man runnen we hier met veel plezier de zaak’, zegt Carla vol passie onder het genot van een kopje koffie. ‘Hier is de plek om inspiratie te krijgen, om het beste uit jezelf te halen. Sport en business komen hier samen.’

Vaste spelers in het Olympisch Stadion zijn ruim dertig bedrijven die op de onderste verdieping ter hoogte van de middenstip zijn gevestigd. Een andere vaste speler is de moeder van de sport: atletiek. De atletiekvereniging Phanos is hier in het stadion gevestigd. En ik krijg een lesje sportgeschiedenis. ‘Arnold, wist jij dat op de Spelen hier in Amsterdam voor het eerst vrouwen meededen aan de atletiekwedstrijden? De 800 meter bij de vrouwen werd gewonnen door de Duitse Lina Radke-Batschauer. Maar door de vele vermoeidheidsverschijnselen bij de deelnemers werd de 800 meter na de Spelen uit het olympisch programma voor vrouwen gehaald. Het werd als een te zwaar onderdeel voor vrouwen gezien. Pas in 1960 kwam het terug binnen de olympische atletiekonderdelen voor vrouwen.’

Atletiek heeft mooie evenementen in het stadion gebracht. In 2016 werd het EK atletiek een groot succes. Elk jaar vindt er de start en finish van de Amsterdam Marathon plaats. Het Olympisch Stadion is overigens niet alleen sport. ‘Zeker niet. We laten binnen het Olympisch Stadion sport, muziek, theater en kunst samenkomen’, zegt Carla vol overtuiging.

Ook hebben we het nog even over sportherinneringen uit het verleden. Onder andere over Ajax, dat voordat de Arena er was regelmatig belangrijke thuiswedstrijden in het Olympisch Stadion speelde. Over succesvolle muziekconcerten, in 1969 van Gert en Hermien tot het concert van Tino Martin in 2018.

Beste Nummer 1-lezers, als jullie onze hoofdstad Amsterdam eens aandoen, is een bezichtiging van het Olympisch Stadion meer dan de moeite waard. Veel plezier.

Sportieve groet,

Arnold Vanderlyde

Resultaten

353 resultaten

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.