Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

Met therapeuten Zorgstraat op weg naar nieuw leven na corona
  • Met therapeuten Zorgstraat op weg naar nieuw leven na corona
  • Met therapeuten Zorgstraat op weg naar nieuw leven na corona
  • Met therapeuten Zorgstraat op weg naar nieuw leven na corona
  • Met therapeuten Zorgstraat op weg naar nieuw leven na corona
  • Met therapeuten Zorgstraat op weg naar nieuw leven na corona

Met therapeuten Zorgstraat op weg naar nieuw leven na corona

Health & Sports

Hoe pak je je leven weer op nadat je corona hebt gehad? Waar kun je hulp vinden als je merkt dat je je fysiek en psychisch ontredderd voelt? Wanneer je moeite hebt met praten, ’s nachts amper een oog dichtdoet en niet de goede woorden kunt vinden om te vertellen hoe bang je nog bent en vaak door angstige dromen wordt geplaagd? De therapeuten van de Health & Sports Zorgstraten helpen je dicht bij huis op weg naar een nieuw leven na corona.

Therapeuten van Health & Sports hebben Zorgstraten gemaakt in Buchten, Panningen, Kessel en Tegelen. En er komen er nog meer in Limburg. Daar staan teams vvan samenwerkende fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten, psychologen en logopedisten klaar om iedereen te helpen met zijn of haar revalidatie na corona. Dicht bij huis, in een rustige omgeving en met een aanpak afgestemd op ieders persoon.

Groot is de blijdschap wanneer je de ic van een ziekenhuis of de quarantaine thuis goed hebt doorstaan. Je hebt corona overleefd, je kunt je familie, vrienden en bekenden weer terugzien en toezwaaien. Maar na de vreugde en de bloemen is de weg naar herstel van corona vaak pijnlijk, langdurig en bezaaid met doornen. Dorien Niemans, (mede-)eigenaar van paramedisch centrum Health & Sports, en Dahni Faassen, als fysiotherapeut bij Health & Sports werkzaam, zien de ex-coronapatiënten dagelijks in hun praktijk. ‘Een dag op de intensive care betekent een maand revalidatie, dat is een vuistregel. Dat geeft aan hoe heftig corona erin hakt, zowel fysiek als psychisch bij mensen die het ziekenhuis verlaten na corona doorstaan te hebben’, zegt Dorien Niemans vanachter een kunststoffen raam op de locatie van Health & Sports in Buchten. ‘Ook coronapatiënten die niet in het ziekenhuis hoefden opgenomen te worden maar thuis in quarantaine dienden te blijven, hebben nadien lang last van fysieke klachten, zoals verlies van spiermassa en vaak ook evenwichtsstoornissen’, vult Dahni Faassen aan.

Initiatief
Voor ex-coronapatiënten is een langdurige en gedegen revalidatie van levensbelang om hun leven weer op te kunnen pakken. Maar steeds naar een revalidatiekliniek ver van huis reizen, dat is fysiek en psychisch erg belastend. ‘Velen moeten heel erg zuinig omspringen met de energie die ze na corona nog hebben. Een reis naar een revalidatiekliniek kan dan te uitputtend zijn’, geeft Dahni Faassen aan. Daarom heeft Health & Sports het initiatief genomen tot Zorgstraten. ‘In Zorgstraten werken teams van fysiotherapeuten, diëtisten, logopedisten, ergotherapeuten en psychologen om samen met de ex-coronapatiënten een herstelprogramma op te stellen, waarbij de deskundigheid van alle therapeuten wordt ingezet en op elkaar wordt afgestemd. Het belang van de patiënt en ieders individuele weg naar herstel gaan voor alles’, geeft Dorien Niemans aan. Want het pad naar herstel legt een ex-coronapatiënt nooit alleen af, altijd is er een deskundige die het spoor wijst of het pad effent. ‘Hoewel verlies van spiermassa een van de belangrijkste gevolgen is van corona, los je dit probleem niet alleen op met gewichten en halters. Daarvoor heb je eiwitten nodig. Een diëtiste weet precies hoeveel eiwitten een bepaalde ex-coronapatiënt nodig heeft voor zijn herstel’, aldus fysiotherapeut Dahni. Hij is degene die de intake doet met iedere ex-coronapatiënt.

Triage
Aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde vragenlijsten doet hij de triage. Met behulp van de vragenlijsten, die niet alleen de fysieke situatie van de cliënt screenen maar ook gaan over diens voeding, bewegingspatroon, sociale leven en psychische situatie, kunnen de therapeuten samen een zeer persoonlijk revalidatieprogramma maken. Al deze therapieën vervullen een belangrijke rol bij de revalidatie, benadrukken beide Health & Sports-therapeuten.
Zo ervaren ex-coronapatiënten heesheid en vermoeidheid bij het spreken. ‘Iemand zei tegen ons: Als ik tien minuten heb gepraat, is het net alsof ik een marathon heb gelopen.’ Een logopedist is dan erg belangrijk. Zoals fysiotherapeuten niet alleen helpen om spiermassa, conditie en bijvoorbeeld evenwichtsproblemen te verhelpen, maar ook in de samenwerking met de ergotherapeut om energiezuinig te bewegen zodat na een fysieke inspanning de rest van de dag niet op bed doorgebracht moet worden. ‘Mensen moeten hun fysieke grenzen weer leren kennen en verleggen. Dat is een heftig proces’, meent Dahni Faassen.

Heftig is ook de weg naar psychisch herstel, zowel voor hen die op de ic hebben gelegen als voor hen die in thuisisolatie moesten blijven. Traumaverwerking is dan noodzakelijk om er geestelijk bovenop te komen. ‘Als je op de ic in isolement ligt, in coma wordt gebracht en vooraf afscheid mag nemen van je familie zonder te weten of je ze nog terug zult zien, dat is ongelofelijk ingrijpend voor iedereen. Dat leidt nadien tot posttraumatische stressklachten als slapeloosheid, angstdromen en nare herinneringen. Die maken de weg naar herstel lastig’, zegt Iris Maes, gz-psychologe bij Health & Sports.

Contact
Ook zij die thuis in quarantaine en isolement hebben moeten leven, kunnen nadien tal van psychische klachten ervaren, zoals somberheid machteloosheid en onzekerheid ‘Die stress laat sporen na, deskundige hulp kan veel ertoe bijdragen om het leven na al die stress weer op te kunnen pakken’, geeft psychologe Maes aan.
Bij de behandeling van posttraumatische stressklachten wordt gebruikgemaakt van de EMDR traumatherapie. ‘Met deze therapie, die wetenschappelijk gefundeerd is, hebben we erg goede ervaringen. Vooral ook omdat deze therapie snel positieve effecten oplevert bij hen die op de ic hebben gelegen en bij hen die thuis in quarantaine hebben geleefd’, zegt Iris Maes.

Voorop bij alle revalidatie staat dat niets over de hoofden van de ex-coronapatiënten wordt beslist of bepaald. Steeds wordt contact met de ex-coronapatiënten gezocht en samen met hen wordt dan een persoonlijk revalidatieprogramma opgesteld. ‘Steeds evalueren we hoe de revalidatie werkt. Ook voor ons is het een leercurve.
Nog nooit heeft er zich zo’n pandemie op zo’n grote schaal voorgedaan. Bovendien is er nog veel niet bekend over COVID-19’, verklaart Dorien Niemans. ‘Door het delen van kennis en ervaringen tussen de Health & Sports Zorgstraten wordt deze leercurve veel sneller doorlopen’. Revalideren van corona is een langdurig proces. “Maar door de inspanningen van alle therapeuten van de Zorgstraten is het geen doodlopende weg maar een weg omhoog, naar hoop en leven’, besluit Dorien Niemans.

Buchten | Dorpstraat 64 | 6122 CC | T 046-4857575
Panningen | Kerkstraat 11 | 5981 CD | T 077-2050565
Kessel | Baarskampstraat 48 | 5995 AW | T 077-2066661
Tegelen | Nachtegaalstraat 49 | 5932 CA | T 077-3552377

www.healthandsports.nl

Resultaten

416 resultaten

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan