Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

Meer kraamzorg bij kwetsbare gezinnen speerpunt in Zuid-Limburg

Meer kraamzorg bij kwetsbare gezinnen speerpunt in Zuid-Limburg

De samenwerking bekrachtigd. Van rechts naar links: Wiro Gruisen, Jordy Clemens, Esther Gerrits, Leon Geilen en Fons Bovens.

Steeds meer gezinnen in een kwetsbare positie in de regio Zuid-Limburg kiezen voor minimale kraamzorg of soms zelfs helemaal géén. Een factor die hen tegenhoudt, is de wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg. Geld dus dat ze uit eigen portemonnee moeten betalen. Voor een andere groep blijkt dat het aantal uren zorg vanuit de Zorgverzekeringswet voor die gezinnen lang niet altijd voldoende is.

Jos Benders, arts-redacteur

Deze sociaal-economische verschillen hebben gevolgen voor de gezondheid van in wezen alle gezinsleden. Enkele honderden kwetsbare Zuid-Limburgse gezinnen krijgen weldra extra ondersteuning voor de periode na de geboorte van hun kind.
Door vrijstelling van de wettelijke eigen bijdrage en langere ondersteuning gedurende deze belangrijke tijd, krijgen jonge kinderen een grotere kans op een gezond leven, zo is de overtuiging. De aanpak is onderdeel van Trendbreuk*, een programma waarmee met een breed en divers netwerk Zuid-Limburgse gezondheidsachterstanden worden doorbroken. Het gaat voorlopig om een experiment, dat de naam proeftuin Geboortezorg Flex meekreeg.

De aanpak
Van oktober tot eind 2022 worden honderdvijftig gezinnen in een kwetsbare positie vrijgesteld van de wettelijke eigen bijdrage van 4,60 euro per uur. Zo zijn ze zekerder van voldoende kraamzorg tijdens de eerste acht tot tien dagen na de bevalling.
In Zuid-Limburg is er nog een pijnpunt: het aantal kinderen dat te vroeg wordt geboren is relatief hoog, net als het aantal kinderen met een aangeboren afwijking. Voor nog eens honderd getroffen gezinnen is er ruimte voor aanvullende zorg (kraamzorg op maat). Deze gezinnen krijgen gratis en langere kraamzorg om hen zo te steunen.
Een van de partners in het experiment is Geboortezorg Limburg, de naam van de grootste kraamzorgaanbieder in de regio. Beoogd doel is de gezondheidsachterstand van Zuid-Limburg ten opzichte van de rest van Nederland in te lopen.
De selectie komt tot stand door verloskundigen die een gezin uit Parkstad of Sittard-Geleen - het experiment beperkt zich tot deze gebieden - als kwetsbaar signaleren. Steeds meer verloskundigen werken op basis van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid**, waardoor ze beter in staat zijn deze kwetsbaarheid bij gezinnen te signaleren.

Kansrijke start
Met het programma Trendbreuk is Zuid-Limburg volop in actie om de gezondheidsachterstanden in te lopen waar de regio mee kampt. Deze achterstanden beginnen al bij de geboorte of zelfs nog daarvoor. In vergelijking met de rest van Nederland hebben veel meer Zuid-Limburgse kinderen geen kansrijke start van het leven. Kinderen groeien vaker op in armoede, in een stressvolle omgeving of met een ongezonde leefstijl. Professionals die betrokken zijn bij gezinnen rondom zwangerschap, geboorte en babytijd, zetten zich daarom extra in bij de Zuid-Limburgse aanpak met als doel meer kinderen een veilige, gezonde en kansrijke start van het leven te geven.
De extra ondersteuning helpt gezinnen om beter voorbereid en met meer zelfvertrouwen het ouderschap in te gaan. De zorgkosten die gemoeid zijn met de brede aanpak, worden onder meer gedragen door de betrokken Zuid-Limburgse gemeenten en zorgverzekeraars CZ en VGZ.

Partners
In het nieuwe initiatief vinden zeven gemeenten in Parkstad Limburg elkaar, samen met de gemeente Sittard-Geleen, zorgverzekeraars CZ en VGZ, de GGD Zuid Limburg en Geboortezorg Limburg. De GGD Zuid Limburg onderzoekt de effecten van de proeftuin Geboortezorg Flex.
Er is veel enthousiasme en belangstelling uit het land voor de unieke aanpak waarin deze partners samenwerken aan extra ondersteuning voor gezinnen tijdens de eerste duizend dagen van het leven van hun baby. De proeftuin moet uiteindelijk bijdragen aan het verminderen van achterstanden in de regio.

*Trendbreuk is de naam van het programma gericht op de jeugd in Zuid-Limburg, dat uitgevoerd wordt door een netwerk van organisaties waaronder de gemeenten in Zuid-Limburg, de GGD, provincie, MUMC en CZ.
**
www.positievegezondheid.nl

Resultaten

75 resultaten

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan