Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

MANNELIJKE SCHOOT VRAAGT OM EEN VEILIGE BEHANDELING

MANNELIJKE SCHOOT VRAAGT OM EEN VEILIGE BEHANDELING

Medisch

Wat zou je kiezen als je in plaats van dertig behandelingen nog maar vijf keer bestraald hoeft te worden, met hetzelfde gunstige resultaat? Patiënt Jack Dorenberg, lijdend aan de gevreesde ziekte van de prostaat, was er snel klaar mee. ‘Ik zag er tegenop maar het is honderd procent meegevallen. En fijn dat ik bijna geen bijwerkingen heb. Ik ben altijd gezond geweest en heb veel gesport. Het is een aanrader om slechts in vijf bestralingen geholpen te worden in plaats van, in mijn geval, achtentwintig sessies.’

Door Jos Benders, arts-redacteur

Stereo
Bij bestralingskliniek Maastro in Maastricht is in oktober de eerste prostaatkankerpatiënt bestraald met deze verbeterde bestralingstechniek, waarbij net als bij Jack nog slechts vijf bestralingsbehandelingen nodig waren. De straling komt uit meerdere smalle bestralingsbundels die om de patiënt heen draaien, waardoor vanaf verschillende kanten de tumor wordt aangevallen en het te bestralen gebied zo klein mogelijk wordt gehouden. Zo kan heel nauwkeurig een hoge dosis straling op de tumor worden gegeven. Deze vorm van uitwendige bestraling, ook wel stereotactische bestraling genoemd, werd reeds toegepast bij andere vormen van kanker, maar is nu voor het eerst aangewend bij prostaatkanker. In de regio is Maastro, gevestigd naast het MUMC+, het enige radiotherapiecentrum met deze techniek. ‘Men heeft me nog extra getipt dat er moeheid kon optreden, maar dat viel reuze mee’, aldus Jack Dorenberg.

Vernuft
Gelegen op de behandeltafel kunnen de organen, waaronder de prostaat, tijdens de bestraling licht bewegen. Dat kan problematisch zijn als er stralen landen naast het gezwel, in gezond weefsel. De apparatuur bevat een vernuftig systeem om afbuigen van de juiste richting op te sporen en te corrigeren. ‘Dat garandeert minder stralen in omringende organen, zodat we hogere doses kunnen geven waardoor het in vijf sessies lukt in plaats van een langere serie’, schetst Evert van Limbergen, radiotherapeut-oncoloog bij Maastro, het belangrijkste voordeel. Uiteindelijk moeten, zoals altijd bij radiotherapie, de stralen de tumor vermorzelen.

COVID-19
Prostaatkankerpatiënten met een niet al te agressieve tumor, bij wie de prostaat niet al te groot is en die in staat zijn om redelijk makkelijk te urineren, komen in aanmerking voor deze vorm van uitwendige bestraling. De als patiëntvriendelijke techniek omschreven behandeling heeft als belangrijkste voordeel dat patiënten minder vaak naar de kliniek hoeven. Met het oog op de COVID-19-pandemie verhoogt deze aanpak de veiligheid voor zowel de patiënt als zijn of haar omgeving. Het bestralingstoestel kan buitendien veel efficiënter worden gebruikt want is zo eerder vrij voor volgende patiënten.
De stereotactische bestraling is een alternatief voor brachytherapie. Dit is een techniek waarbij de patiënt inwendig wordt behandeld in één sessie en waarbij narcose noodzakelijk is. Ben Vanneste, samen met zijn collega Van Limbergen, verantwoordelijk voor de behandelingen: ‘Deze techniek is zeer verfijnd en minder belastend voor de patiënt omdat hij maar vijf keer bestraald hoeft te worden. Tot slot is deze techniek een alternatief voor een operatie, die veel ingrijpender is.’

Resultaten

416 resultaten

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan