Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

Liefde geboren uit rivaliteit

Liefde geboren uit rivaliteit

Hoe Lance Armstrong zijn eeuwige concurrent Jan Ullrich uit het diepste dal helpt

De wielersport bracht hen roem en rijkdom. Lance Armstrong en Jan Ullrich waren eind jaren negentig en begin jaren 2000 de grote helden van de wielersport. Ze wisten de absolute top te bereiken in wat achteraf bleek een bedorven periode in het wielerpeloton. Als kopstukken van deze epogeneratie werden ze vervolgens aan de hoogste boom gehangen en keihard van hun podium gehaald. De een moest al zijn prijzen afgeven, de ander zonk als mens dieper dan diep. Samen hebben ze elkaar de laatste jaren weer gevonden en maken ze elkaar nu in het maatschappelijke leven, net als vroeger in hun sportieve carrière, sterker.

Door Raymond Kerckhoffs | Fotografie Liz Kreutz

Op 1 oktober jongstleden verschijnt er een eerste post op Instagram op het account van Jan Ullrich, waarin de ex-wielrenner in vol ornaat poseert in zijn wielerkleding. Hij oogt scherp, behoorlijk afgetraind, maar wat opvalt is vooral zijn brede glimlach. ‘Ik heb een beetje opgeruimd. In mijn leven en ook hier op Instagram. Ik kijk vooruit naar een nieuw begin’, is zijn begeleidende tekst.
Het is een bericht dat volgt anderhalve week nadat Lance Armstrong hem op kwam zoeken op Mallorca. Vijf dagen verbleven ze met elkaar in een luxueus hotel aan de kust, waar Armstrong met zijn voormalige meesterknecht George Hincapie en ploegleider Johan Bruyneel een uiterst exclusieve fietsvakantie organiseerde. Voor de som van dertigduizend euro kon je vijf dagen lang met de gevallen wielerhelden van weleer fietsen op het grootste eiland van de Balearen. Zo was de Nederlandse vastgoedmagnaat Dirk-Jan Bakker (Quote 500-lid) een van de gasten en nam hij enkele relaties mee maar ook de voormalige Nederlandse topsporters tennisser Richard Krajicek en schaatsster Marianne Timmer.

De grote verrassing voor alle gasten was dat ook Jan Ullrich aansloot bij het gezelschap. Achter Armstrong werd Ullrich een beetje schlemielig de eeuwige tweede genoemd. Maar liefst vier keer stonden beiden samen op het eindpodium van de Tour de France. In 2000, 2001 en 2003 werd Ullrich - Tourwinnaar in 1997 - tweede achter zijn Amerikaanse concurrent. In 2005 werd de Duitser derde. Nooit wist Ullrich de Texaan te verslaan in de strijd om de gele trui. Armstrong verloor na zijn dopingschandaal, dat na een onderzoek van USADA aan het licht kwam, zijn zeven eindzeges. Maar ook Ullrich moest zijn derde plaats van 2005 afgeven wegens zijn betrokkenheid in de bloeddopingzaak rond gynaecoloog en sportarts Eufemiano Fuentes.

Ullrich gleed vervolgens helemaal af. Drie jaar geleden bereikte hij zijn trieste dieptepunt. Op Mallorca raakte hij betrokken bij een vechtpartij met zijn buurman, de bekende Duitse regisseur en acteur Til Schweiger. Hierop moest hij een nacht in de cel doorbrengen. Ullrich erkende vervolgens in een open brief aan dagblad Bild dat hij kampte met een drank- en drugsprobleem. Hij beloofde zich te laten opnemen in een afkickkliniek in Duitsland. ‘Ik weet dat ik ziek ben. Ik wil opnieuw de oude Jan worden. Ik zal er alles aan doen om te vechten tegen mijn demonen en hoop mijn levensvreugde terug te vinden. Fouten maken is menselijk. Het gaat erom dat als je valt, je weer opstaat en vecht voor een tweede kans. Dat ben ik aan het proberen’, zo liet hij weten.
Op weg naar deze nieuwe stap in zijn leven ging het echter opnieuw mis. Na een feest in het Rocco Forte Villa Kennedy-hotel in Frankfurt zou Der Jan een prostituee hebben proberen te wurgen, nadat een ruzie uit de hand zou zijn gelopen. ‘Hij zou haar zodanig gewurgd hebben, dat ze zwart voor ogen zag’, was de verklaring van het Openbaar Ministerie.
Een week na dit incident, toen hij net was opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, kwam Armstrong vanuit de Verenigde Staten enkele dagen naar Duitsland speciaal om zijn voormalige rivaal te steunen. ‘Ik kon de kans niet voorbij laten gaan om naar Duitsland te komen en een paar dagen met hem door te brengen. Houd Jan alsjeblieft in jullie gedachten en gebeden. Hij heeft onze steun nu nodig’, zo liet Armstrong weten.

Het was een van de laatste berichten die we van Ullrich hoorden. Totdat Armstrong hem vorige maand dus opnieuw ontmoette, ditmaal op Mallorca. In de podcast THEMOVE van Armstrong trad Ullrich voor het eerst weer in de openbaarheid. ‘Drie jaar geleden had ik grote problemen’, erkende Ullrich. ‘Toen was het een grote verrassing dat Lance me kwam opzoeken. Ik was zo blij dat hij kwam en ja, ik was er op dat moment bijna net zo aan toe als Marco Pantani. Ik voelde me afglijden. Ik was bijna dood. Gelukkig ben ik hersteld en heb ik nu met Lance, George en Johan drie goede vrienden erbij. Ik ben weer heel gelukkig.’
Het bezoek van Armstrong in augustus 2018 gaf hem de kracht om zijn leven te verbeteren. ‘Ik drink water en ben drie jaar geleden gekapt met alcohol en drugs’, biecht Ullrich op. ‘Ik leef gezond, mijn vriendin kookt ook erg gezond voor mij. Dat alles zorgt ervoor dat ik een goede gezondheid heb en me goed voel. Ik ben niet alleen. Dat is heel belangrijk. Ik had hulp nodig en die heb ik nu gekregen. En in de wetenschap dat ik hier met Lance ging fietsen, ben ik vijf weken geleden weer gaan trainen. In eerste instantie wilde ik deze trip niet maken, omdat mijn conditie nog dramatisch was. Ik had rugpijn van het Netflix kijken. Toen ben ik gaan nadenken. Waarom zou ik niet komen? Al kan ik maar tien minuten met hen samen fietsen, dan heb ik toch weer mooie minuten gekend. Toen ik dat besluit had genomen, ben ik weer op de racefiets geklommen en sindsdien heb ik het plezier in het fietsen weer helemaal teruggevonden.’

Sterker, de inmiddels 47-jarige Ullrich wist op Mallorca zijn grote rivaal uit vroeger tijden, Armstrong, die altijd een paar keer per week op de fiets is blijven trainen, zelfs bergop te kraken. Ullrich: ‘God gaf me dit lichaam en God gaf me dit talent. Op de fiets is het bij mij niets of vol gas. Ik heb weer hard getraind met een coach en heb zelfs een fysiotherapeut ingeschakeld voor mijn rugspieren.’ Armstrong: ‘Je kunt je niet voorstellen hoe goed het mij doet om Jan gezond en fit terug te zien op de fiets. Drie jaar geleden ben ik direct naar hem toe gegaan toen hij in de problemen zat. Als ik vergelijk hoe diep hij toen zat en nu weer gezond en gelukkig fietst, dan is dat de grootste comeback die hij in zijn leven heeft gemaakt.’

Als wielrenner maakte Armstrong zich in al die jaren altijd maar druk om één rivaal: Jan Ullrich. ‘Jan heeft me altijd als een man uitgedaagd. Hij heeft me onbewust steeds naar een hoger niveau gedreven. We wisten als hij een jaar lang honderd procent voor de wielersport zou leven, wij alleen nog maar meededen voor de ereplaatsen. Natuurlijk, we hebben alle twee een geschiedenis. Ja, we waren wielrenner in een gekke en bedorven periode. We zijn allemaal op onze eigen manier door dat tijdperk heen gegaan. Maar hier zijn de rivalen van twintig jaar geleden als vrienden weer bij elkaar. Dat doet me enorm goed. En als je ziet hoeveel mensen - ook al ben ik niet echt van de sociale media - met Jan hebben meegeleefd… Dat betekent ook veel.’

Resultaten

348 resultaten

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan