Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

Johan Cruijff, El Salvador (De Verlosser)
  • Johan Cruijff, El Salvador (De Verlosser)
  • Johan Cruijff, El Salvador (De Verlosser)
  • Johan Cruijff, El Salvador (De Verlosser)
  • Johan Cruijff, El Salvador (De Verlosser)

Johan Cruijff, El Salvador (De Verlosser)

Limburg Beweegt met Arnold Vanderlyde

Het is 19 maart 2016 en in het Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk zit het vijfde Lions Boksgala er weer op. Het is ook dit jaar een daverend succes geworden. Alle acht fighters die voor de goede doelen de ring zijn ingegaan, hebben een topprestatie geleverd. De deelnemers zijn allemaal ondernemers uit de gemeente Noordwijk en omgeving, die na een intensieve trainingsperiode van twaalf maanden voor één keer de ring ingaan om maatschappelijke doelen te ondersteunen. Daarnaast maken ze door de intensieve fysieke en mentale trainingen een persoonlijke transformatie door. Vitaliteit, persoonlijke kracht, weerbaarheid en energie zijn een aantal waarden die de deelnemers binnen en na het proces ervaren. Dat is mooi, maar het meest waardevolle is het resultaat van de opbrengst tijdens deze avond voor de goede doelen. Een opbrengst die tot stand komt door tafelverkoop, een veiling en lotenverkoop tijdens de avond zelf.

Het eerste doel van de avond is Xenia Hospice, een huis met een hart voor kinderen met een levensbedreigende ziekte. Kinderen die moeilijk in hun thuissituatie verzorgd kunnen worden. Het tweede doel, en voor dit jaar het hoofddoel, is de Johan Cruyff Foundation. Deze heeft als missie om jeugd in beweging te brengen. Dat doet de stichting op basis van drie pijlers: Cruyff Courts, gehandicaptensport en Schoolplein14. Op het einde van de avond werden alle deelnemers, betrokkenen, organisatie en de goede doelen verrast door het fantastische bedrag dat de Johan Cruyff Foundation in ontvangst mocht nemen. Een bedrag dat voor de aanleg van een Cruyff Court in Katwijk besteed gaat worden. Een mooie winst voor de gemeente Katwijk om zo kinderen in beweging te krijgen op een inspirerende plek.

Mooi resultaat. De winst staat echter in schril contrast met de gebeurtenis vijf dagen later, 24 maart 2016. Van alle kanten komt het op me af... Johan Cruijff is overleden. Ondanks dat hij ziek was, komt het nieuws voor de hele wereld volslagen onverwachts. Het slaat in als een bom en bij alle nieuwszenders over de hele wereld is het het eerste nieuwsitem. Ook ik realiseer me, net als miljoenen anderen, dat een van de beste en vooral ook een van de meest invloedrijke voetballers en sportmannen is heengegaan. Bedenker van het zogeheten totaalvoetbal in de jaren zeventig. Hij leidde het Nederlands voetbalelftal met weergaloos totaalvoetbal naar een tweede plaats op het WK voetbal in München. Hij deed dat kunststukje samen met toptrainer Rinus Michels, waar Johan Cruijff in het veld in woord en gebaar de coaching van het team op zich nam. Johan Cruijff was over het hele veld te vinden om sturing te geven aan een nieuwe manier van voetbal. Hij nam verantwoordelijkheid om consequent de bal op te eisen en om steeds de aanval te zoeken met creatieve oplossingen. Als jongetje van elf jaar keek ik ernaar en was ook ik gefascineerd door Johan Cruijff en het Nederlands elftal en het totaalvoetbal dat ze speelden.

In mijn eerste rubriek over beweging schreef ik over Muhammad Ali die mijn held en voorbeeld was. Mijn motivatie om consequent te bewegen in de ring, om zo niet geraakt te worden en vanuit de beweging de tegenstander te raken. Het is voor mij een mooie parallel tussen twee excellente sportmensen die succesvol werden door in hun sport bewegen tot kunst te verheffen.

Johan Cruijff is na zijn voetbalcarrière altijd betrokken gebleven bij maatschappelijke projecten. Zijn missie tijdens zijn voetbalcarrière maar zeker ook daarna is gericht op het ontwikkelen van mensen. Zijn educatieve instellingen zijn het Johan Cruyff Institute, het Johan Cruyff College, de Johan Cruyff University en de Johan Cruyff Foundation. Instellingen met als doel mensen te laten leren, te laten groeien en zich te ontwikkelen. Een aantal dagen geleden sprak ik Niels Meijer van het Johan Cruyff Institute en hij gaf aan dat alle mensen betrokken bij de instellingen heel verdrietig zijn met het verlies van een groot sportman, van een fantastisch mens. Maar dat iedereen ook heel erg gemotiveerd is om het Cruijff-gedachtegoed, zijn instellingen, te laten doorgroeien en in beweging te houden met dezelfde spirit en passie die de grote meester zelf bezat.

Ik heb Johan zelf ook een aantal keren mogen ontmoeten en die ontmoetingen waren altijd inspirerend en leerzaam. Hij was altijd enthousiast aan het woord; gepassioneerd vertelde hij over sport, bewegen, teamwork en doorzetten.

Ik wilde nog even herinneringen over Johan ophalen met een sportman die qua talent in zijn jonge voetbaljaren naast Johan stond. Sparren met iemand over Johan Cruijff. Een ervaringsdeskundige. Iemand die Johan in zijn actieve, succesvolle voetbalcarrière heeft meegemaakt. Voor mij kon dat maar één man zijn: Willy Dullens. Samen met Johan Cruijff midden jaren zestig het grootste voetbaltalent in Nederland. Willy Dullens die zijn voetbalcarrière door een knieblessure op jonge leeftijd moest beëindigen. Ik wil het vooral hebben over de overeenkomsten van de twee grootste Nederlandse voetbaltalenten. Enthousiast vertelt Willy over de overeenkomsten met Johan. ‘We wilden altijd winnen, met alles. Verliezen was geen optie. Op het voetbalveld natuurlijk, maar ook op de trainingen en bijvoorbeeld bij kaart- of andere spelletjes met onze teamgenoten van het Nederlands elftal.’ Ik vroeg Willy wat de meest belangrijke overeenkomst was tussen beide jonge voetbaltalenten in de jaren zestig, de jaren die voorafgingen aan de grote Europacupsuccessen van Feyenoord en Ajax. Resoluut en enigszins geëmotioneerd zegt Willy: ‘Altijd met de bal bezig. Johan en ik waren altijd met de bal aan het oefenen. Elk vrij moment na schooltijd: voetballen, voetballen, voetballen. We deden niets anders. Johan in Amsterdam en ik in Sittard. We waren verliefd op de bal. Kappen, draaien, bal inspelen, afwerken op doel, bal hooghouden.’

Ze gingen samen consequent het veld rond met de bal zonder dat de bal de grond raakte. Tijdens de trainingen met Oranje daagden ze elkaar altijd uit. Dit met maar één doel: beter worden.

Johan Cruijff reisde de hele wereld over. Man met een missie. Zichzelf en anderen beter maken. Maatschappelijk betrokken met zijn verschillende instellingen. Zoals wij hem herinneren in het veld met nummer veertien, van voor naar achter, in het belang van het doel.

Johan Cruijff leeft voort in de harten van velen over de hele wereld. Bedankt, Johan, El Salvador.

Resultaten

416 resultaten

  • video Arnold Vanderlyde en Willy Dullens delen tijdens een geanimeerd gesprek hun herinneringen aan dat andere sporticoon, wijlen Johan Cruijff.
Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan