Il Castello: Een nalatenschap vol passie
De twee studenten Diane (24) en haar broer Chris (20) werden met een enorm verlies geconfronteerd toen hun vader Mircea Merloi, de oprichter van het geliefde Italiaanse restaurant Il Castello in Heerlen, plotseling overleed. Opgegroeid tussen de geur van heerlijke gerechten en het ritme van het horecaleven, voelde het restaurant als hun tweede thuis.
Door PETRA LEJEUNE | Fotografie PAUL ROUS
Een dag na het tragische overlijden stonden ze ondanks hun verdriet in het restaurant om reserveringen te noteren. ‘Het voelde als een plicht, maar ook als een roeping’, aldus Diane. ‘In de lucht hing de onmiskenbare aanwezigheid van mijn vader; alles is hier doordrenkt met zijn passie voor de Italiaanse keuken. Dit typisch Italiaanse restaurant mocht niet zomaar verloren gaan, dat voelden we allebei heel sterk. Het is niet alleen een sfeervolle zaak waar mensen genieten van pizza, pasta, vlees, vis of heerlijke antipasti, dit is een warme en familiaire plek waar zo veel vaste klanten zich thuis voelen.’ In een wervelwind van emoties en adrenaline stortten Diane en Chris zich op de taken van het restaurant.
TEAM ALS STEUNPILAAR
Bijna een jaar later zijn ze nog steeds enorm toegewijd aan het voortzetten van het levenswerk van hun vader. Diane ‘We hoeven het gelukkig niet alleen te doen. Mijn vader heeft door de jaren heen een stevig team om zich heen gebouwd, waar dit restaurant ook een tweede thuis voor is. Zo is bedrijfsleider Jasper al twintig jaar in dienst. Ook mijn vriend Martijn is een echte horecaman. Samen met hem en mijn broer hebben we nu de taken verdeeld die mijn vader voorheen alleen deed. Zo kan Chris zijn studie geneeskunde gewoon doorzetten en ik mijn studie European Studies en mijn bijbaan als huiswerkbegeleider. Martijn is ook nog parttime ergotherapeut. We hebben tegen elkaar gezegd: We stappen hier samen in, hoe zwaar het ook is met het rouwproces op de achtergrond. We hebben een goede taakverdeling gemaakt en gaan elke dag met plezier naar ons werk. Samen met het team vormen we een kleine familie. En wat dit voor mij helemaal geweldig maakt: ik heb nu mijn broer en vriend elke dag bij me. Wat een luxe.’
GOED GEZELSCHAP
De succesformule voor een leuke avond blijft: lekker eten, goede wijn, vriendelijke bediening en een huiselijke sfeer. ‘Je hoeft alleen maar leuk gezelschap mee te nemen, de rest kun je aan ons overlaten. Mijn vader heeft twee jaar geleden een Italiaanse kok aangenomen, Oreste, die het erg goed doet. Hij draait de keuken en onze gasten zijn nog altijd even blij met het eten. Alsof er een Italiaan staat die van zijn oma heeft leren koken, met bolognesesaus die al van ’s ochtends vroeg op het vuur staat te pruttelen. Hier en daar zorgen we voor een frisse wind en wat Nederlandse kleur. En de gezellige met hout gestookte pizzaoven, heel toegankelijk voor kinderen die kunnen kijken hoe de pizza gemaakt wordt