Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

‘Ik proef eerst de kaas bij de boeren’
  • ‘Ik proef eerst de kaas bij de boeren’
  • ‘Ik proef eerst de kaas bij de boeren’
  • ‘Ik proef eerst de kaas bij de boeren’
  • ‘Ik proef eerst de kaas bij de boeren’
  • ‘Ik proef eerst de kaas bij de boeren’

‘Ik proef eerst de kaas bij de boeren’

Mitchel Sauer van De Kaaskraam

Op de markten in Maastricht en Sittard is Mitchel Sauer van De Kaaskraam een bekend gezicht. Na jarenlang in de jeugdhulpverlening te hebben gewerkt, koos hij acht jaar geleden voor het ondernemerschap op de markt. Hij geniet er met volle teugen van. ‘Ik bezoek regelmatig op maandag kleinere boeren in Nederland om kazen te proeven en in te kopen.’ Kaas is een super product met een hoge voedingswaarde en een voortreffelijke smaak.’

In zijn kaaskraam heeft Mitchel minimaal tweehonderd verschillende soorten kazen. Op hoogtijdagen heeft hij er zelfs driehonderdvijftig. ‘Met name in Maastricht is er regelmatig vraag naar minder bekende kaassoorten. Dat komt omdat op deze grootste markt van de regio ook Walen, Duitsers en Luxemburgers komen die net een iets andere kaassmaak hebben dan Nederlanders. Maar uiteraard verkopen we ook de gewone kazen, waarvan de Noord-Hollandse jong belegen kazen, de belegen kazen en de boerenkazen het populairst zijn.’

Cum laude kaasmaker
Waar andere ondernemers er voor kiezen om te groeien, houdt Mitchel zijn kaashandel bewust binnen de perken omdat hij de kwaliteit wil waarborgen. Hij doet daarom vrijwel alleen zaken met kleinschalige boeren, waar hij regelmatig op bezoek gaat. ‘Ik koop kazen bij boeren die soms nog geen vijftig koeien hebben en plusminus vijfendertig kazen per week produceren. Enkele bekende namen zijn Christine Köning, een cum laude kaasmaker die rauwmelkse kazen maakt. Een andere boer met wie ik graag werk is Remeker in Lunteren, die boerenkazen maakt met een korst van gekleurde boter. Dat soort producten van kleine producenten zul je in de supermarkt nooit tegenkomen.’

Boerenkazen
Bij de klanten van De Kaaskraam zijn de boerenkazen opvallend populair. ‘Het zijn ambachtelijk gemaakte kazen die op een natuurlijke wijze zijn gerijpt. De smaak van onze kazen is niet altijd precies hetzelfde zoals in de supermarkt, maar steeds weer net even anders. In een goede kaas proef je de seizoenen, maar het maakt bijvoorbeeld ook verschil van welk rund de melk kwam. Natuurlijk mogen de klanten aan de kraam altijd een stukje proeven. Ik probeer klanten ook uit te dagen om eens iets anders te proberen, want er is op het gebied van kazen een rijke variëteit aan smaken.’ Wij letten er hiernaast áltijd op of de kaas die we inkopen afkomstig is van koeien met weidegang.

Resultaten

289 resultaten

Waar vind je De Kaaskraam?

De Kaaskraam, met altijd minimaal tweehonderd soorten verse kazen, vind je de hele week (met uitzondering van de maandag) op de Markt in Maastricht. Je kunt de kraam vlak bij het stadhuis vinden. In Sittard staat De Kaaskraam op zaterdag op de bekende versmarkt in het centrum.
Bij De Kaaskraam is op dit moment nog ruimte voor een gezellige en spontane medewerker. Iets voor jou? Mail dan even naar infodekaaskraam@gmail.com

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.