Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

IJshockeyteam blijft in coronatijd uit liefde en passie voor de sport in beweging
  • IJshockeyteam blijft in coronatijd uit liefde en passie voor de sport in beweging
  • IJshockeyteam blijft in coronatijd uit liefde en passie voor de sport in beweging

IJshockeyteam blijft in coronatijd uit liefde en passie voor de sport in beweging

Limburg Beweegt

Ik reis af naar het Zuid-Limburgse Geleen om op bezoek te gaan bij een topsportteam dat normaal gesproken in de wintermaanden succes nastreeft: Snackpoint Eaters Limburg.

Fotografie Henry Peters

December, een feestmaand met Sinterklaas, de kerstdagen en een jaarwisseling die dit jaar voor iedereen anders zal verlopen dan in het verleden. Ik heb met Ron Lahay, voorzitter van Snackpoint Eaters Limburg, een afspraak gemaakt om onder strikte coronamaatregelen samen een training van het team te bezoeken in de thuishaven van de Eaters, Glanerbrook. In het knusse ijsstadion volgt een warm onthaal door voorzitter Lahay en trainer-coach Gints Bikars. De kennismaking met de trainer-coach afkomstig uit Letland brengt ons in vogelvlucht bij onze ervaringen met boksen, ijshockey, trainingsmethoden en sterk zijn in moeilijke tijden. Interessante thema’s die we jammer genoeg maar kort aanraken, want het team staat al op het ijs voor de start van de training.

Dit keer heb ik me wat minder kunnen inlezen voorafgaande aan mijn bezoek, dus ga ik een beetje naakt het gesprek aan met Ron Lahay. Daardoor komt de situatie waarin het ijshockeyteam verkeert sinds het begin van de corona-uitbraak, in maart van dit aflopende jaar, hard binnen. Voorzitter Lahay steekt van wal. ‘Het is fantastisch dat trainer Gints Bikars, nadat we begin dit jaar afscheid hebben genomen van onze vorige hoofdtrainer, de ijshockeyhandschoen heeft opgepakt om het team te begeleiden. Ondanks de grote problemen rondom corona, het virus dat ons allemaal heeft overvallen en ook de ijshockeysport heeft stilgelegd, hebben we met Bikars toch nog trainingsmogelijkheden voor ons team kunnen realiseren. Ook met dank aan de gemeente Sittard-Geleen die het ijs voor ons heeft gesponsord.’

Zodoende kunnen de Eaters-spelers vier avonden in de week trainen, terwijl alle andere teams uit zowel Nederland als België momenteel geen ijs tot hun beschikking hebben. Dat is natuurlijk een motivatie om door te trainen en klaar te zijn op het moment dat de ijshockeycompetities weer beginnen. De vele ijsmomenten zullen zeker bijdragen aan een goede en succesvolle herstart. Een mooie stip op de horizon.

Een andere belangrijke stip op de horizon is de commitment van de nieuwe hoofdsponsor Snackpoint. ‘In maart van dit jaar is de onderneming ondanks de coronaperikelen een hoofdsponsorovereenkomst met ons aangegaan voor drie jaar. Een blijk van waardering en vertrouwen. En ook onze subsponsors blijven meedoen’, zegt de voorzitter trots met een glimlach op zijn gezicht. ‘Maar nu in de feestmaand december is het virus nog steeds spelbreker voor ons allemaal. Ook voor de nationale ijshockeycompetitie. Dus er is nu nog steeds geen inkomen voor de club. Helemaal niets.’

Hoe blijven jullie overeind? ‘Niemand van de spelers, ook de trainer niet, ontvangt een inkomen. Ze trainen nu vier keer in de week zonder vergoeding. We kunnen dat nu niet betalen. Ze trainen samen voor de liefde en passie die ze hebben voor de ijshockeysport, willen beter worden om op het hoogste ijshockeyniveau te kunnen blijven acteren in Nederland.’

Ik schrik van dit antwoord. Een beetje verward stel ik mijn laatste vraag. Waar staat het team over vijf, zes jaar? Snackpoint Eaters Limburg is gezond, speelt nog steeds op het hoogste niveau en heeft natuurlijk de intentie kampioen te worden’, is de rustige opsomming van de voorzitter.

Samen bezoeken we na onze sparringsessie het team dat een intensieve training ondergaat. Veel inspelen naar elkaar, bewegen en afwerken op doel. Het hele team is vol passie in beweging en gaat tussendoor even met de voorzitter en mij op de foto. Een mooie afsluiting van een interessante, inspirerende ontmoeting. Bedankt team.

Tot slot wens ik alle Nummer 1-lezers mooie, liefdevolle feestdagen en een gezond, gelukkig en hopelijk coronavrij 2021. Tot ziens en sportieve groet.

Arnold Vanderlydek, fysieke en mentale trainer-coach

Resultaten

416 resultaten

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan