Hoe psychologie een rol speelt bij grote bedrijven
Schaarste
Een van de eerste emoties waar marketingcampagnes op inspelen, is schaarste. Het klinkt waarschijnlijk bekend: Nog maar 24 uur geldig of Nog maar 5 op voorraad. Deze toevoegingen worden specifiek gebruikt door marketeers om klanten te triggeren. Door het te laten lijken alsof er nog maar een paar producten over zijn of dat de actie nog maar even geldig is, worden klanten getriggerd om snel een beslissing te nemen iets te kopen.
Nog een goed voorbeeld hiervan zie je bij online retailers. Stel je voor, je bekijkt een product op een website en je krijgt het bericht: 15 mensen bekijken dit product nu. Of bij het boeken van een kamer bij een hotelsite: Nog slechts 2 kamers beschikbaar. Deze tactiek speelt in op de angst om iets mis te lopen waardoor consumenten sneller actie ondernemen.
Prijspsychologie
Bij het kopen van nieuwe artikelen kijkt iedere consument naar de prijs. Daarom worden ook op dat vlak vaak psychologische technieken gebruikt. Hierdoor zijn mensen sneller geneigd om iets te kopen. Er zijn een aantal technieken die vaak worden gebruikt in de marketing. Deze hebben we voor jullie op een rijtje gezet.
- Charm pricing
Dit is een van de bekendste tactieken die toch goed blijken te werken. Door prijzen te laten eindigen op ,99 denken mensen dat de prijzen goedkoper zijn. Bij de prijs 29,99 denken mensen eerder een product te kopen dat dichter bij 20 euro zit dan bij 30 euro.
- Decoy-effect
Ook een vrij bekende tactiek. Je ziet het vaker terug bij producten die verschillende prijsklassen hebben. Zo wordt er meestal een duurdere prijsklasse toegevoegd, waardoor het voordeliger lijkt om de middelste klasse aan te schaffen omdat dat product er goedkoper uitziet.
- Bundels
Door producten in een bundel aan te bieden, lijkt het alsof klanten een betere deal krijgen, terwijl dat meestal niet het geval is.
- Ankerprijzen
Hier wordt vaker gebruik van gemaakt op online webshops. Deze laten eerst een hogere prijs zien die is doorgestreept. Vervolgens wordt de echte prijs eronder gezet, waardoor het lijkt alsof er korting is. Hierdoor krijgt de consument het gevoel dat hij het product voordeliger aanschaft.
Route van de klant
Iedere klant legt een route af voordat hij een product koopt. Dat wordt de customer journey genoemd. Marketeers spenderen veel tijd om dit te onderzoeken en hoe ze hier het beste op in kunnen spelen. Door middel van customer journey marktonderzoek kunnen bedrijven erachter komen wat het beste werkt voor klanten die ze willen bereiken. De customer journey wordt vaak verdeeld in meerdere fasen.
- Bewustwording
In deze fase is het de bedoeling dat de klant kennismaakt met het product. Vaak wordt dat gedaan door middel van storytelling of door het laten zien van visuele content. Dat helpt om aandacht te vestigen op het product.
- Overweging
In deze fase gaat de consument zelf op zoek naar informatie. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van reviews die eventuele twijfels kunnen wegnemen of vergroten.
- Aankoop
Dit is de fase waarin de klant het product gaat kopen. Eventuele acties en aanbiedingen kunnen deze fase stimuleren.
- Loyaliteit
Gepersonaliseerde berichten kunnen ervoor zorgen dat klanten in deze fase terug blijven komen.
Marketing is dus een belangrijk instrument voor bedrijven om klanten aan te trekken en de omzet te verhogen. Door gebruik te maken van psychologie, kunnen campagnes effectiever worden uitgevoerd. Daarnaast helpt het om de customer journey beter te begrijpen zodat de strategie van de bedrijven er beter op aangepast kan worden. Succesvolle marketeers kunnen hier goed op inspelen en zo bedrijven naar grote hoogten tillen.