Hannah en Annemarie bakken brosse zebraspritsen
In de rubriek Limburg Bakt laat de elfjarige Hannah zien dat bakken niet per se moeilijk hoeft te zijn en dat jong en oud de kunst van het bakken makkelijk onder de knie kan krijgen. Deze editie krijgt ze hulp van niemand minder dan Annemarie Pronk, de winnares van Heel Holland Bakt 2016.
Ingrediënten voor vijftien tot twintig spritsen
Deeg:
210 gram roomboter op
kamertemperatuur
half vanillestokje
125 gram fijne kristalsuiker
1 eidooier
150 gram bloem
halve theelepel zout
2 theelepels cacao
Benodigdheden
Twee spuitzakken met
kartelspuitmondjes met een opening van éen tot anderhalve centimeter
Mengen
Verwarm de oven op 175 graden. Doe de boter in een grote kom. Snijd het halve vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Roer het vanillemerg en de suiker door de boter. Roer vervolgens eerst de eidooier erdoor tot het een egale massa is. Voeg dan de bloem met het zout toe en roer goed door met een houten pollepel. Als het deeg samengekomen is, kun je het best met de hand verder kneden. Zo wordt het deeg soepeler. Dat is nodig om het goed te kunnen spuiten. Verdeel het deeg dan in twee gelijke delen. Vermeng één deel met de cacao en doe de twee kleuren deeg in de twee spuitzakken.
Koeken maken
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spuit met het vanilledeeg een zigzagbaan van ongeveer twee centimeter breed en zes tot zeven centimeter lang. Houd voldoende afstand tussen de spritsen. Spuit nu het cacaodeeg met dezelfde zigzagbeweging tegen de vanillebanen aan. Tijdens het bakken zullen ze samen één koek vormen.
Bakken
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koeken in vijftien tot achttien minuten gaar of tot het vanilledeeg een mooie goudbruine kleur heeft.