Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

Gelukkig en gezond oud worden… een mooi streven
  • Gelukkig en gezond oud worden… een mooi streven
  • Gelukkig en gezond oud worden… een mooi streven
  • Gelukkig en gezond oud worden… een mooi streven

Gelukkig en gezond oud worden… een mooi streven

Limburg Beweegt met Arnold Vanderlyde

Als fysieke en mentale trainer-coach is het ook voor mij af en toe tijd voor reflectie. Ik zit momenteel in een drukke werkperiode. Fighting Fit bokstrainingen, Fighting for Success seminars en workshops, goededoelenactiviteiten en opnamen voor tv-programma’s volgen elkaar in een rap tempo op. Daarnaast heb ik natuurlijk ook nog mijn gezin dat waardevolle aandacht vergt en verdient. Vroeg uit bed en eerst alle aandacht voor de kinderen in verband met hun voorbereidingen op school. De start van de dag, waar onze kinderen veel aandacht en liefde krijgen. Een ritueel van mijn vrouw Angela en mij, zodat de kids in de winning mood en met vertrouwen naar school vertrekken.

Een druk leven, maar niets meer en niets minder dan wat de doorsnee Limburgers, Nederlanders ervaren in onze huidige samenleving. Een communicatieve samenleving die ons ook nog eens bestormt met een overdosis aan sociale media.

In ons menselijk bestaan moeten we dus veel ballen in de lucht houden. Dat kost veel energie. Een fit en gezond lichaam en dito geest zijn er dus voor nodig om het allemaal vol te houden. Maar een consequent gezond en fit lichaam heeft voor mij - en ik hoop voor steeds meer mensen - nóg een belangrijk doel: gezond, vitaal en fit ouder worden.

En we worden steeds ouder. Een mooi gegeven. Iets wat in de eerste plaats voortkomt uit steeds betere medische wetenschap. De medische evolutie die continu zal blijven groeien. De helft van alle meisjes die nu worden geboren, gaat de honderd jaar halen. Door talloze medische innovaties is het einde nog lang niet in zicht. Dat is een mooi vooruitzicht met daarbij voor ieder individu een belangrijke vraag: hoe wil je oud worden? Fit, vitaal, energiek en consequent fysiek en mentaal in balans?

Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat gezond, vitaal en fit ouder worden helaas niet voor iedereen is weggelegd. Het lot heb je niet in eigen hand. Toch durf ik te stellen dat 99,9 procent van de lezers van deze rubriek een fit en gezond leven nastreeft. Of toch honderd procent? Met het investeren in een vitale en energieke oude dag kun je eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen. De vergrijzing van onze samenleving is in volle gang en zal de komende jaren alleen maar toenemen.

Oké, nu even terug naar het begin van mijn verhaal hetgeen de aanleiding is geweest van mijn keuze voor dit onderwerp. Mijn actuele drukke periode brengt met zich mee dat ik op de juiste momenten rust neem. Proberen supercompensatie te bewerkstelligen. Even goed herstellen. Weer energie opdoen om dan weer met bevlogenheid de uitdagingen van alledag aan te gaan. Dan moet je wel eens zaken aan je voorbij laten gaan. Door belangrijke en interessante zakelijke activiteiten en energie kostende aangelegenheden moest ik helaas het zestigjarig huwelijksfeest van mijn tante Mavis (83 jaar) en oom Harold (84) afzeggen. Ik belde mijn tante met het nieuws dat ik even op rust moest komen. Gewoon thuis, bij mijn gezin. Even met de volle aandacht voor hen en voor mijn eigen mentale en fysieke rustmomenten. Mijn tante toonde - enigszins teleurgesteld - toch haar begrip en gaf me een waardevolle reflectie. ‘Oké jongen, ik vind het jammer, maar vergeet niet je rust te pakken. Jij wilt toch ook met Angela net als Harold en ik samen gezond en gelukkig oud worden?’

De peptalk van mijn tante gaat door: ‘Jongen, Harold en ik zijn al zestig jaar getrouwd. Respect en eerlijkheid zijn zo belangrijk. Steeds blijven werken aan een prettig leven. Elke dag gaan we er samen op uit. Naar buiten, dingen ontdekken. ’s Ochtends en ’s avonds bewegingsoefeningen doen, telkens vijftien minuten. Veel lezen én de actualiteit blijven volgen. In contact blijven met jongere generaties. Zo blijven we betrokken en jong. We zijn 83 en 84 jaar jong. Het woord oud komt niet voor in mijn hoofd. Het bestaat voor ons niet.’

Bewegen. Hoe is het gesteld met de bewegingspatronen van ouderen in Limburg? Ook Limburg vergrijst. Ik spar er over met Jack Opgenoord, directeur van Huis voor de Sport in Limburg. ‘Het is van groot belang dat ouderen gezond en fit ouder worden. Sport, bewegen, actief zijn en daardoor zelfstandig blijven, dat is voor ouderen belangrijk. In Nederland hebben we een rijk verenigingsleven, maar daarin is te weinig aanbod voor ouderen. Het sportaanbod voor ouderen blijft achter. Daar zal zeker de komende jaren meer aandacht aan gegeven moeten worden. Met name de ouderen die het niet breed hebben, sporten minder. Het is vaak ook een groep die op oudere leeftijd sociaal geïsoleerd dreigt te raken.’

De sportvereniging en de pedagogisch goed opgeleide sportdocent moeten een gezamenlijk doel hebben: ouderen mee laten doen door bewegingsonderwijs en sportprogramma’s te verzorgen die ouderen fit en vitaal houden met als doel hen te laten genieten. Zo houden ze plezier en energie in hun leven en kunnen ze nog lang genieten in ons mooie Limburg.

Resultaten

416 resultaten

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan