Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

Gegaarde makreelfilet in kruidenolie en tartaar van makreel, knapperige groenten en antiboise
  • Gegaarde makreelfilet in kruidenolie en tartaar van makreel, knapperige groenten en antiboise
  • Gegaarde makreelfilet in kruidenolie en tartaar van makreel, knapperige groenten en antiboise
  • Gegaarde makreelfilet in kruidenolie en tartaar van makreel, knapperige groenten en antiboise
  • Gegaarde makreelfilet in kruidenolie en tartaar van makreel, knapperige groenten en antiboise
  • Gegaarde makreelfilet in kruidenolie en tartaar van makreel, knapperige groenten en antiboise
  • Gegaarde makreelfilet in kruidenolie en tartaar van makreel, knapperige groenten en antiboise

Gegaarde makreelfilet in kruidenolie en tartaar van makreel, knapperige groenten en antiboise

Koken met Roger

In de culinaire rubriek Koken met… delen bekende en minder bekende koks een mooi recept met de abonnees van tijdschrift Nummer 1 dat u als lezer thuis zelf kunt bereiden voor uw gezin, familie of vrienden. Chef-kok Roger Zelissen van hotel-restaurant Kasteel Elsloo, door Michelin onderscheiden met een Bib Gourmand, deelt twee bereidingen van verse makreel: gegaard in kruidenolie en tartaar van makreel.

Ingrediënten voor vier personen
3 hele verse makrelen (6 filets), laat ze bij voorkeur fileren door je visboer
100 gram quinoa
2 deciliter kruidenolie (zie bereiding)
vinaigrette (één deel zonnebloemolie en één deel sushiazijn)
knapperige groenten (bospeen, cherrytomaat, minikomkommer, radijs, minivenkel)
cress om te decoreren
1 limoen
peper en zout
100 gram antiboise (zie bereiding)

Voor de kruidenolie
Gebruik om de olie te maken een kwart bos bieslook, een kwart bos peterselie en een kwart bos kervel. Maal deze helemaal fijn in de blender en voeg als laatste twee deciliter zonnebloemolie toe. Vervolgens zeef je de olie door een fijne zeef en verhit je de olie tot 85 graden. Zodra de temperatuur bereikt is, vries je de olie in en heb je een prachtige olie met een mooie groene kleur.

Voor de antiboise
Neem vijf tomaten en snijd deze elk in vier parten. Haal nu de binnenkant en het kroontje eruit. Dat kun je niet gebruiken. Snijd de rest van de tomaat in mooie, kleine blokjes. Snipper nu twee sjalotjes en twee teentjes knoflook. Doe deze in een pan met een halve deciliter zonnebloemolie vermengd met een halve deciliter olijfolie. Verwarm deze massa lichtjes. Haal de pan van het vuur en voeg de tomatenblokjes toe. Neem een kwart deciliter tomatensap en voeg dat bij de massa. Snipper een klein beetje dragon erdoor en voeg een klein scheutje sushiazijn toe (niet te veel). Breng de antiboise op smaak met peper en zout.

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 185 graden. Kook de quinoa zoals gebruikelijk af in ruim water. Vervolgens ga je verder met het op de gewenste maat snijden van de knapperige groenten. Maak deze op smaak met de vinaigrette. Gebruik vier makreelfilets om te garen in kruidenolie en twee om tartaar van te snijden. Voor het tartaar snijd je eerst de graat eruit en haal je met een lepel de filet van de huid af. Breng het tartaar op smaak met een beetje limoensap, rasp van de limoen en peper en zout. De overige vier filets voorzien van peper en zout, waarna je ze op een ovenschaal legt met de huid naar boven. Voeg nu een klein beetje kruidenolie toe. De resterende olie heb je nodig voor op het bord. Zet de filets twee minuten op 185 graden in de oven. Maak nu het bord netjes op zoals op de foto of maak er je eigen creatie van. Voeg als laatste nog een beetje olie toe en garneer af met cress naar keuze.

Smakelijk eten.

Resultaten

238 resultaten

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.