Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

Gaat voor een uitdaging met smaak
  • Gaat voor een uitdaging met smaak
  • Gaat voor een uitdaging met smaak
  • Gaat voor een uitdaging met smaak

Gaat voor een uitdaging met smaak

Monique Moreau uit Papenhoven

Mensen inspireren om lekker zelf te koken en met verse producten aan de slag te gaan. Monique Moreau is demokok, foodblogger, eventcateraar, ontwikkelaar van receptuur en vooral liefhebber van lekker eten. En volgt haar hart in alle keuzes die ze maakt in het leven.

Het koken heeft er altijd wel in gezeten. ‘Mijn moeder en oma konden een lekker potje koken. Dingen uitproberen, ook dat zat wel in de familie. Ik ben altijd al kookfanaat geweest, als kind probeerde ik dan die mooie traditionele gerechten uit zoals knien in ’t zoer. Ik werkte in het ziekenhuis in Sittard met veel plezier totdat ik door familieomstandigheden besloot om te stoppen en zo thuis te kunnen zijn. Ik wilde iets oppakken wat ik van huis uit zou kunnen doen. En dus ben ik een kookstudio begonnen: naast het geven van kookworkshops deed ik nog allerlei opleidingen om mijn kennis naar een hoger niveau te brengen om zo mensen ook echt wat extra’s mee te kunnen geven. Zo ben ik hulp geweest in de keuken van Kasteel Eyckholt en heb ik een wijnopleiding gedaan. Wat ik verdiende met mijn kookstudio, investeerde ik in kennis en in apparatuur. Een mooie maar ook hectische tijd. Ik gebruikte mijn eigen keuken als kookstudio, dus je kunt je voorstellen dat dit toch zo’n vier keer in de week een enorme inbreuk was op onze privacy. Dat was niet altijd leuk voor mijn gezin met twee opgroeiende jongens. En het kostte veel tijd, het bedenken van de receptuur, het voorbereiden van de kookworkshops. Op een gegeven moment heb ik besloten om weer volledig te kiezen voor mijn gezin en te stoppen met mijn kookstudio.’

MasterChef Holland
In 2016 deed ze mee met MasterChef Holland, waarbij zestien amateurchefs strijden om de titel MasterChef. ‘Een vriend die ook kok is, wees me erop. “Als je MasterChef zo’n leuk tv-programma vindt, waarom doe je dan niet gewoon mee?” Dat was voor mij genoeg om me toch even snel voor de vakantie op te geven, zo van: we zien wel. In september kwam het onverwachte telefoontje. Of ik auditie wilde doen. En dan sta je uiteindelijk met vijftien andere kandidaten, omringd door allerlei cameramensen en geluidstechnici, te koken. Na een week zie je al die camera’s niet meer, je bent gewoon je ding aan het doen. Je hebt ook echt alle focus nodig voor de kookopdrachten. Je werkt onder enorme tijdsdruk, moet bijvoorbeeld ingrediënten kiezen in een winkel en daar iets lekkers van maken, alles binnen een uur tijd. En dan komt de jury proeven en zij geven echt wel hun ongezouten mening. Ik heb vooral veel over mezelf geleerd van MasterChef. Ik weet al van mijn werk als operatieassistente chirurgie in het ziekenhuis dat ik goed kan functioneren onder stress. Je ziet veel, maakt ernstige gevallen mee en moet daar altijd rustig onder blijven. Dat stressbestendige kwam me goed van pas. Ik heb tien weken meegedraaid en ben uiteindelijk derde geworden. Het was een mooie ervaring, ik heb leuke mensen leren kennen. En het heeft me doen besluiten om weer voor mezelf te beginnen. Er is een aantal leuke opdrachten uit voortgevloeid: zo doe ik demonstraties voor een aantal mooie merken en kook ik voor grote groepen. Voor twintig mensen een zevengangendiner? Ik vind het geweldig om te doen en krijg er geen stress meer van.’

No waste
Monique heeft nu de ideale mix te pakken. ‘Ik werk weer drie vaste dagen als operatieassistente chirurgie, nu in het ziekenhuis in Heerlen. De andere vier dagen zijn voor mijn grote passie: koken. Ik ben redelijk veel onderweg richting het westen, vooral in Amsterdam en Rotterdam gebeurt veel op het gebied van culinaire evenementen. Hier in Limburg is dat helaas een stuk minder. Ontzettend jammer, want we hebben als provincie zoveel te bieden. Het aspergeseizoen is natuurlijk een hele mooie, daarmee zetten we ons goed op de kaart. Livar, het Limburgse varken, heeft ook een goede naam opgebouwd en vind je op menig kaart in de betere restaurants terug. Klein begonnen: de broeders van het klooster in Echt die de varkens met etensresten voedden maar ze zelf niet aten en ze daarom maar verkochten. Mooi hoe zoiets ontstaat. Ik zou ook graag thuis mijn eigen dieren houden. Kippen heb ik al, de eitjes zijn gewoon echt lekker. Maar bijvoorbeeld een varken zou leuk zijn. Dat past ook heel erg bij de trend van no waste koken. We zouden wat beter kunnen letten op wat we allemaal weggooien. Er kan nog zoveel meer met die restjes: soep maken of groenteschillen frituren. Of je geeft het aan het varken of de kippen, ook prima.’

Goed bezig
‘Ik geloof in het lokale en het kleinschalige. Waarom je groenten helemaal laten overvliegen uit Peru als het ook lokaal verbouwd wordt of als er zoveel lekkere alternatieven hier verkrijgbaar zijn? En wat geeft het seizoen aan mooie, verse producten, nog zo’n belangrijke. Met mijn foodblog sothisisfood.nl probeer ik mensen te stimuleren om vooral lekker zelf aan de slag te gaan. Met leuke verhalen over bijvoorbeeld kleinschalige initiatieven, maar ook met lekkere recepten die toch eenvoudig te maken zijn. Minder kant-en-klaar, dat is al een belangrijke eerste stap op weg naar een gezond leven. Als je gewoon je eigen potje kookt en daarnaast af en toe een frietje eet of een lekker wijntje drinkt, ben je goed bezig.’

Resultaten

274 resultaten

  • video Monique Moreau uit Papenhoven gaat voor een uitdaging met smaak
Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.