Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

DSM werkt aan basis voor gezonde voeding

DSM werkt aan basis voor gezonde voeding

André van der Elsen (DSM) praat Limburgse journalisten bij over gezonde en duurzame voeding tijdens lunch in Maastricht

Met Zuid-Limburg als uitvalsbasis werd DSM groot als producent van grondstoffen voor materialen, kunstmest en ammoniak. De chemische fabrieken langs de A2 draaien nog altijd volop, maar al lang niet meer onder de DSM-vlag. Het bedrijf is nu een wereldspeler op het vlak van gezondheid, voeding en biowetenschappen. Met vitamines, gisten, mineralen, supplementen, eiwitten en andere gezonde voedingsstoffen. ‘De wereldbevolking stijgt naar tien miljard mensen. DSM wil er mede voor zorgen dat er gezonde voeding duurzaam wordt geproduceerd voor al die mensen.’

Door Jos Cortenraad

DSM1
Joris de Beer (DSM) licht toe waarom Nederland en Limburg belangrijk zijn voor DSM en vice versa

Begin januari. Het jaar is nog vers, het tempo laag, net als het nieuwsaanbod. Ideaal moment voor een informele lunch met de regionale pers. Om even bij te praten, maar vooral ook om een toelichting te geven over het nieuwe DSM. Joris de Beer, vicepresident van DSM Nederland: ‘Natuurlijk’, zegt hij als het bordje met smakelijke amuses wordt geserveerd. ‘De regionale pers weet heus wel dat DSM in een kwarteeuw zichzelf opnieuw heeft uitgevonden, maar bij het grote publiek ligt dat soms nog anders. Vraag iemand van wie de installaties langs de A2 bij Geleen zijn, het antwoord zal nog vaak DSM luiden. Mensen meenemen in de metamorfose van DSM kost tijd.’

DSM2DSM’s chefkok Sue Latham serveert trots DSM’s innovatieve vlees en visvervangers

Gezonde voeding
Dat DSM een wereldspeler is in gezonde voeding en met zijn innovaties ons voedselsysteem verduurzaamt, staat niet bij iedereen even scherp op de radar. Het bedrijf doet zaken met voedingsproducenten en verkoopt het merendeel van de producten niet rechtstreeks aan de consument. ‘Klopt’, vervolgt Joris de Beer tegenover de journalisten, ‘we willen heel graag vertellen wat DSM nu voor bedrijf is. Welke bijdragen we leveren aan duurzame en gezonde voeding. We zijn daar trots op, ook op het feit dat het hoofdkantoor van het internationale bedrijf in Limburg gevestigd blijft. We zijn in de afgelopen jaren een totaal ander pad op gegaan en hebben daarbij onze Limburgse roots gerespecteerd, onze verantwoordelijkheid genomen. Een bewuste keuze, waarbij een heel zorgvuldige verkoopstrategie voor de niet-voedingsactiviteiten is gehanteerd. De chemische en materialenactiviteiten zijn verkocht aan sterke spelers die hier in Limburg zijn gebleven en waarbij de kennis versterkt en de werkgelegenheid behouden is. Spelers die samenwerken aan duurzame chemie en circulaire materialen.’

DSM3Journalisten genieten van de smakelijke amuses, bijvoorbeeld een toastje met tonijn waar geen tonijn in zit.

Energieneutraal hoofdkantoor
De locatie is niet zomaar gekozen. Restaurant TUUR in het Maastrichtse stadsdeel Wyck vormt het decor van de perslunch. Pal tegenover een van de grootste bouwprojecten in de stad: de renovatie van de voormalige ambachtsschool plus moderne aanbouw. In 2024 het nieuwe hoofdkantoor van DSM, een volledig CO2-vrij en energieneutraal gebouw met plek voor zo’n zevenhonderd medewerkers. Heerlen was niet zo blij met de beslissing, maar voor hetzelfde geld waren de verhuiswagens naar de Randstad gekoerst. Naar Delft bijvoorbeeld, waar DSM de meeste onderzoeksfaciliteiten en experts op het gebied van biowetenschappen en voeding heeft samengebracht en verder versterkt. ‘Er waren redenen genoeg om in Limburg te blijven. Opgebouwde kennis en kunde, maar ook de betrokkenheid bij de Brightlands Chemelot Campus die we samen met de Universiteit Maastricht en de Provincie Limburg hebben opgericht en vormgegeven. We zijn grondeigenaar, we hebben vastgoed op Chemelot in Geleen, een laboratorium op de campus en we zijn actief in allerlei ontwikkelingen en duurzame projecten. We steunen de transitie naar circulaire grondstoffen, zoals het produceren van kunststoffen van gerecycled plastic en de transitie naar waterstof. We zetten onze netwerken in en dragen ons steentje bij. Omdat we de slag naar duurzaamheid móéten maken. Dat is een bewuste keuze, de tijd dringt.’

DSM4Arthur Kissels van restaurant Tuur is de gastheer voor de DSM lunch. Zzijn restaurant ligt pal tegenover DSM’s nieuwe hoofdkantoor in Maastricht

Dagelijks op het bord
Wat DSM betreft ligt de focus echter volledig op gezonde, duurzame voeding voor mens en dier. Sinds de overname in 1998 van Gist Brocades zijn grote stappen gezet. De wetenschappers van DSM ontwikkelen gezonde micro-ingrediënten, enzymen, conserveermiddelen, natuurlijke geur- en smaakstoffen, plantaardige zoetstoffen, eiwitten, het supergezonde Omega 3 en diverse andere voedingsstoffen. De voedingsstoffen zitten in talloze producten die we dagelijks op ons bord vinden, vertellen deze middag DSM’s Emmy van Schijndel en fooddesigner Cloé Rutzerveld. Specialisten die precies weten waar al die micronutriënten, gezonde vitamines, vetzuren en mineralen terechtkomen. In melk bijvoorbeeld, eieren, vlees- en visvervangers, kaas, brood, boter, salades, pasta, chocola, sportdrankjes, bier, wijn, frisdranken, sauzen, vruchtensappen, enzovoort. ‘Stuk voor stuk het resultaat van jarenlang onderzoek, testen en proeven’, klinkt het trots. ‘En stuk voor stuk ingrediënten die voeding voedzamer en gezonder maken. Met duurzame, nieuwe grondstoffen zoals microalgen bijvoorbeeld voor het produceren van gezonde Omega 3-vetzuren via fermentatie.’

DSM5Food designer Chloé Rutzerveld deelt een enthousiast vergezicht over gezonde voeding

Smaak en vorm
Tientallen bekende merken trekken voorbij, van voedingsproducenten die klant zijn bij DSM of partners die werken met de producten van DSM. Merkproducten dus die ook hun weg vinden naar restaurants. Zoals bij TUUR. DSM serveert daar een smakelijke tonijnsalade zonder tonijn, gevolgd door een gerechtje van eidooier met vegan kaas en paddenstoelen. ‘Smaak en vorm zijn uitermate belangrijk’, weten Emmy en Cloé. ‘De mensen willen best minder vlees en duurzamer voedsel, maar het moet wel lekker smaken en de juiste textuur hebben.’

Minder methaan
Tijdens het serveren van de wildragoutkroketjes van TUUR mag Dennis Rijnders van DSM het slotakkoord verzorgen. Hij vertelt in het kort hoe DSM’s methaanremmer Bovaer® is ontwikkeld, een additief dat aan diervoeding wordt toegevoegd waardoor runderen minder methaan uitstoten. Methaan is een krachtig broeikasgas, vele malen sterker dan CO2. ‘Het bewijs is inmiddels geleverd. Met één theelepel Bovaer per dag boert een melkkoe gemiddeld dertig procent minder methaan uit. Bij vleeskoeien is dat percentage nog veel hoger. Als we die uitstoot terugdringen, warmt de aarde minder op.’
Buiten plenst de regen op de funderingswerken van het nieuwe DSM-hoofdkantoor. Joris de Beer is enthousiast over de snelle vorderingen van de bouw. ‘Over een jaar zijn jullie welkom voor een lunch aan de overkant. Ongetwijfeld hebben we dan weer nieuwe innovaties die we kunnen delen met jullie. Innovaties die bijdragen aan voedselzekerheid, welzijn en gezondheid voor miljarden mensen. Dat is onze missie.’

Resultaten

149 resultaten

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan