Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld
 • De transformatie van Parkstad in beeld

De transformatie van Parkstad in beeld

Verleden, heden en toekomst uitgelicht in de expo’s IBA meets IBA Parkstad, Werner Mantz in de Mijnstreek en in de MIJNshop

Het SCHUNCK* Glaspaleis is op deze zaterdagmiddag 19 september volgestroomd met gasten en genodigden die de opening van de IBA-tentoonstelling in het souterrain van nabij willen meemaken. De medewerkers van SCHUNCK* en het stafburau IBA Parkstad hebben de krachten gebundeld voor deze bijzondere presentatie. Vervolgens stromen de bezoekers naar het SCHUNCK* Collectors House voor de fototentoonstelling Werner Mantz in de Mijnstreek. Als geen ander heeft Mantz de imposante industriële gebouwen van de Mijnstreek - de koeltorens van Van Iterson, de Maurits, de haven in Stein - met het oog van de moderne kijker vastgelegd.

IBA, een krachtig instrument
De expositie IBA meets IBA Parkstad in het SCHUNCK* Glaspaleis toont de transformatie van Parkstad. De bezoeker maakt kennis met de voormalige en de lopende IBA’s (Internationale Bauausstellung) en wordt via uitgelichte thema’s uit deze vorige IBA’s geïntroduceerd aan IBA Parkstad. Ook wordt vooruitgekeken naar wat IBA Parkstad de komende jaren voor impact zal hebben op de structuur van deze regio. Daarbij geeft de tentoonstelling een kijkje achter de schermen van de organisatie IBA Parkstad als een krachtig instrument voor de transformatie van een regio. De IBA-expo bij SCHUNCK* markeert een eerste tussenstand, waarin ook de resultaten van de selectie van IBA-projecten worden getoond.

De tentoonstelling laat goed zien welke sociaaleconomische, infrastructurele en bouwkundige kwesties er in Parkstad spelen. Ze reflecteert op verleden, heden en (gewenste) toekomst van de regio Parkstad. Wereldberoemde architecten als Le Corbusier en Mies van der Rohe passeren de revue. Het Nieuwe Bouwen doet zijn intrede, stedenbouwkundige vernieuwingen worden getoond aan de hand van illustratieve maquettes. Het is dezelfde tijd dat Werner Mantz met zijn fototoestel de groeiende urbanisering documenteerde en naam maakte als chroniqueur van het Nieuwe Bouwen. Het is een visie op architectuur als een bepalende factor voor de kwaliteit van leven of, in andere woorden, op het verschil dat de gebouwde omgeving kan maken op de manier hoe wij samenleven.

Ger Koopmans, de bevlogen cultuurgedeputeerde van de provincie Limburg, steekt zijn enthousiasme over IBA Parkstad tijdens de opening van de expo IBA meets IBA Parkstad in de Heerlense cultuurinstelling SCHUNCK* bepaald niet onder stoelen of banken. ‘IBA Parkstad is van grote betekenis voor de transformatie van deze regio. IBA zal hier in Parkstad voor herwonnen trots gaan zorgen. Daar ben ik van overtuigd. Het gonst hier van de activiteiten.’ Met vereende krachten is er iets heel speciaals van gemaakt, zoals ook SCHUNK*-directeur Kor Bonnema in zijn speech memoreert. ‘SCHUNCK* als architectuurcentrum is dé aangewezen partij om de regio te informeren wat IBA nu eigenlijk is. We leggen verbinding tussen het lokale in internationale perspectief. Ik durf te beweren: er gaat een wereld voor u open.’ Jo Coenen, directeur IBA Parkstad, betitelt de expositie als een oproep aan inwoners van Parkstad om te participeren en mee te denken. ‘Vele thema’s op sociaal, cultureel en maatschappelijk gebied zullen aan bod komen en zullen leiden tot een transformatie op allerlei gebied. We durven hardop te dromen over Parkstad.’

Spel van licht en schaduw
Tegelijkertijd vindt er in het SCHUNCK* Collectors House de fototentoonstelling Werner Mantz in de Mijnstreek plaats. Een unieke overzichtstentoonstelling van de foto’s die de gerenommeerde fotograaf Werner Mantz in de jaren dertig van de vorige eeuw maakte van de Limburgse mijnen, in opdracht van de directie van de Staatsmijnen.

Gastcurator Flos Wildschut selecteerde foto’s van Werner Mantz die de Mijnstreek tonen zoals wij die lang niet meer hebben gezien. Prachtige industriële gebouwen zijn vastgelegd op de gevoelige plaat met het oog van de moderne kijker. Strakke lijnen en het spel van licht en schaduw bepalen de foto’s. Ze verbeelden het geloof in techniek, vooruitgang, zelfredzaamheid en vernieuwing. Dit is het beeld dat Werner Mantz in 1938 voor ogen had, en dat is wat deze beelden heden ten dage nog steeds zo waardevol maakt.

Vooruitgangsgeloof en visie op architectuur en samenleving
We kijken door Mantz’ ogen naar de werkelijkheid van de jaren dertig. Het zijn beelden van de Mijnsteek waaruit moderniteit, innovatievermogen en vooruitgangsgeloof spreekt. We zien de Van Iterson-koeltorens - een wereldprimeur in 1918 op de Staatsmijn Emma vanwege de ingenieuze betonconstructie - en andere vooruitstrevend vormgegeven bouwwerken, waaronder Modehuis Schunck (oftewel Het Glaspaleis) door Frits Peutz en het hoofdkantoor van de Staatsmijnen. Deze en andere bouwwerken maakten de mijnstreek tot een boegbeeld voor het modernisme in Nederland. Het functionele kreeg er voorrang op vorm en er werd veelvuldig gebruikgemaakt van glas volgens het principe van licht, lucht en ruimte.

Mantz fotografeerde geheel in lijn met deze principes. Als een lichtkunstenaar richtte hij zijn lens op de bovengrondse versteningen van het nieuwe denken. Als geen ander wist hij de abstracte, tijdloze vormen van het moderne bouwen in de Mijnstreek te vereeuwigen. Hierbij hanteerde hij de vuistregel: lassen Sie die Sonne für sich arbeiten (laat de zon voor je werken). Een gepaste houding gezien het dynamische en veranderlijke karakter van het licht. Zonder verlies van focus en perspectief het onverwachte en nieuwe omarmen dus. Mantz’ aanpak was hiermee net zo modern als zijn onderwerp. Het resultaat: iconische beelden die de kracht en schoonheid van het modernisme in de Mijnstreek portretteren en daarmee vanuit het verleden aanzetten tot nieuw denken over haar toekomst.

De kersverse burgemeester van Heerlen Ralf Krewinkel opende de foto-expositie van Werner Mantz met een persoonlijke speech, onder andere over zijn opa die ook in de mijnen had gewerkt. In zijn speech kwamen verleden en heden in feite samen. Want op datzelfde collectieve verleden bouwen wij nog steeds voort, nu ook weer met IBA Parkstad.

MIJNshop en MIJNcollectie
Een ander SCHUNCK*-project (in samenwerking met het jaar van de mijnen, M2015) dat verleden en heden verbindt en voor reuring zorgt, is de MIJNshop en MIJNcollectie. Schatplichtig aan de ongekende industriële en culturele dynamiek van het mijntijdperk, ontwierpen jonge designers uit deze streek een nieuw tenue, een tweede huid voor deze regio. In 2015 maken ze elke maand een uniek ontwerp dat geïnspireerd is op de vroegere mijnwerkerskleding en op een van de immigrantenculturen die in de mijnen werkten. Jongeren van leer-werkbedrijf 100% Heerlen gaan vervolgens met een vereenvoudigd commercieel ontwerp van elk unicum aan de slag en maken tien stuks die te koop zijn in de MIJNshop. In dit winkelpand dat jaren leegstond, worden nu - in een setting die tevens verzamelplek en informatiepunt is voor iedereen die meer wil weten over M2015 - jassen, jurken, sieraden en tasjes verkocht.

Resultaten

416 resultaten

Openingstijden SCHUNCK*-expo’s
Alle benoemde expo’s zijn gratis te bezichtigen op onderstaande data en tijdstippen:

IBA meets IBA Parkstad
De transformatie van Parkstad

SCHUNCK* Glaspaleis, museumzaal (-1)
Bongerd 18 Heerlen
Tot en met 15 november 2015, dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Werner Mantz
in de Mijnstreek

SCHUNCK* Collectors House
Raadhuisplein 19 Heerlen
Tot en met 25 oktober 2015, donderdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur

MIJNshop
en MIJNcollectie

Bongerd 4 Heerlen
Tot en met 31 december 2015,
dinsdag van 10.00 tot 17.30 uur,
donderdag van 12.00 tot 21.00 uur
en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur

Meer info op www.schunck.nl.

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan