Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

De erfrechtspecialist

De erfrechtspecialist

Gaan we eigenlijk wel allemaal dood?

De vraag of we eigenlijk wel allemaal doodgaan, is natuurlijk vrij eenvoudig te beantwoorden. De een wat eerder dan de ander, maar uiteindelijk gaan we allemaal een keer dit aardse leven verlaten. En hoewel iedereen dat zeker weet, blijkt het vervolgens toch menselijkerwijs heel lastig om rondom de dood zaken te gaan regelen. Sterker nog, ruim negentig procent van de mensen heeft de erfrechtelijke zaken niet of niet goed geregeld. Voor mij blijft dat een vreemd gegeven; iets wat zich toch zeker gaat voordoen ongeregeld laten.

Dat moeten we nog een keer
Als mensen uiteindelijk toch besluiten om met ons in gesprek te gaan, is een veelgehoorde opmerking: Daar lopen we al heel lang mee, maar het komt er maar niet van. Zeker als tijdens het gesprek duidelijk is geworden wat allemaal geregeld kan en misschien wel moet worden. Dan blijkt ook heel vaak dat de reeds geregelde zaken, bijvoorbeeld een oud langstlevende testament, precies regelen wat mensen eigenlijk juist niet willen, namelijk dat de kinderen blijvend buitenspel staan totdat de tweede ouder is overleden. Dat is fiscaal zeker niet de meest gunstige oplossing. En voor de eigen bijdrage in de zorg al helemaal niet.

Voorbeelden
Hoewel ik me realiseer dat ik op deze pagina niet alle nuances kan uitleggen, toch een aantal voorbeelden van hoe het niet goed geregeld kan zijn.

• Mensen met een tweetrapstestament: als u een eigen woning heeft, is een tweetrapstestament geen goede oplossing. Het voordeel van geen belasting betalen bij het eerste overlijden wordt nagenoeg altijd volledig tenietgedaan door de belasting bij het tweede overlijden. Daarnaast heeft u met een tweetrapstestament uw vermogen niet veiliggesteld voor de zorg.
• Mensen met een zogenaamd langstlevende testament van voor 1 januari 2003: middels dit testament heeft u uw kinderen buitenspel gezet tot na het overlijden van de tweede ouder. Hoewel het logisch klinkt, is het dat in veel gevallen niet. Zeker niet als de langstlevende gebruik zou gaan maken van zorgregelingen waarbij een eigen bijdrage wordt berekend op basis van inkomen én vermogen.
• Mensen zonder uitgebreide notariële volmacht: als u in gemeenschap van goederen gehuwd bent en uw partner zou wilsonbekwaam worden (dement, Alzheimer, hersenbloeding), dan kan een huis niet meer worden verkocht. Veel mensen weten dat niet en hebben dat niet geregeld. In een notariële volmacht, ook wel levenstestament genoemd, kan nog veel meer geregeld worden. Ook zaken om vermogen veilig te kunnen stellen voor interen in de zorg.
Alleenstaanden die hun partner verloren hebben: waarschijnlijk hebben deze mensen alle eigendommen gekregen als gevolg van het overlijden van hun partner. Als er kinderen zijn, dan zijn bij het overlijden van de eerste ouder echter ook zogenaamde kindsdelen ontstaan. Het is van groot belang om d

Zoals u ziet, genoeg redenen om uw eigen situatie eens goed tegen het licht te (laten) houden. Belt u ons gerust voor een afspraak, eventueel voor de Open Erfrecht Dagen gedurende de hele maand januari 2017.w eigen situatie eens goed tegen het licht te (laten) houden. Belt u ons gerust voor een afspraak, eventueel voor de Open Erfrecht Dagen gedurende de hele maand januari 2017.

0800-1031.

Waarvan akte.

Mat Scheepers,
fiscalist/erfrechtspecialist

Resultaten

353 resultaten

Een eerste gesprek is voor rekening van De Erfrecht Planners.

De Erfrecht Planners Sittard
Parklaan 9 | 6131 KE Sittard
T 0800 - 1031
E sittard@erfrechtplanners.nl
www.erfrechtplanners.nl

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.