Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

Brand brouwt het beste pilsener en bockbier van Nederland
  • Brand brouwt het beste pilsener en bockbier van Nederland
  • Brand brouwt het beste pilsener en bockbier van Nederland
  • Brand brouwt het beste pilsener en bockbier van Nederland
  • Brand brouwt het beste pilsener en bockbier van Nederland

Brand brouwt het beste pilsener en bockbier van Nederland

Beleef, proef en ervaar de oudste brouwerij van ons land

Wij wisten het natuurlijk al lang, de kenners van de Dutch Beer Challenge bevestigen het voor het tweede achtereenvolgende jaar: Brand brouwt het lekkerste pilsener van ons land, zelfs lekkerder dan de speciale pilseners van collega’s. Brand Dubbelbock, nu weer verkrijgbaar, is het beste bockbier van Nederland.
En dat geldt ook voor Brand IPA 0.0 als beste alcoholvrije bier. De jury proefde liefst 540 Nederlandse bieren. Nummer 1 toog naar de bron van Brand voor een gesprek met brouwmeester Rob Habets en een boeiende rondleiding, uiteraard met proeverij.

Door Bert Salden | Fotografie Henry Peters

Rob Habets (64) uit Voerendaal is als brouwmeester verantwoordelijk voor de smaken van de diverse Brand bieren. ‘Als echte Limburger ben ik natuurlijk opgegroeid met de smaak van Brand bier. Ik was dan ook erg trots dat ik vakantiewerk mocht doen bij de brouwerij. Ik zat toen op de laboratoriumschool in Sittard en mocht hier, op eigen verzoek, helpen in het laboratorium. Eigenlijk zou ik bij DSM gaan werken. Maar toen ik een uitnodiging kreeg om hier, in de brouwerij, verder te gaan, hoefde ik niet lang na te denken.’
Brouwer word je echter niet zomaar. ‘Het is een lang, creatief leerproces. Ik heb veel geleerd van voorgangers als Huub Moonen, Jean Dohmen, Jan Brands en Karel Meerveld. In 2003 mocht ik me echt brouwer noemen. Dan ben je verantwoordelijk voor de specifieke smaken van bieren, die constant moeten blijven, terwijl je werkt met natuurlijke gisten en hopsoorten die elk jaar anders zijn. Onze enige constante factor is het water uit drie eigen bronnen, die in 1340 leidden tot de stichting van de brouwerij. Dat water filteren we overigens en ontharden we. Daarnaast ontwikkelen we hier nieuwe bieren.’

Een klein geheim: in Wijlre worden ook de IPA-bieren van Lagunitas gebrouwen voor de Europese markt. ‘Lagunitas is erg populair in de Verenigde Staten. De brouwers daar hebben lang gezocht naar een collega in Europa en ons uitverkoren om onze kennis van speciaalmouten en dry hoppen. Ik ben er erg trots op dat wij hun wijze van filteren hebben kunnen en mogen verbeteren, wat niet leidt tot smaakverandering maar wel tot een flinke energiereductie. Ons moederbedrijf streeft naar een zo duurzaam mogelijk brouwproces. Zo gebruiken we stroom van de watermolen hier vlakbij en onze gerst- en hopsoorten worden duurzaam geteeld.’

De Brand bieren
Brand brouwt een aantal mooie en bijzondere bieren.

• Brand Pilsener: vol van smaak, fruitig van geur, rijk aan hop en zacht van afdronk. Gebrouwen sinds 1871, exact honderdvijftig jaar geleden dus, en niet voor niets tweemaal benoemd tot beste pilsener van Nederland.
• Brand Up: vuurwerk voor de smaakpapillen, met een krachtige hopsensatie en een lange, frisse nasmaak. Gebrouwen sinds 1952, een van de eerste Nederlandse speciaalbieren. Dit bier is alleen verkrijgbaar op fust in de horeca.
• Brand IPA: tongstrelend, fris, fruitig, krachtig van smaak. Een typisch Brand bier in IPA-stijl. Gebrouwen sinds 2014. Het bier was de winnaar van de Brand Bierbrouwwedstrijd.
• Brand IPA 0.0: beste alcoholvrij IPA tijdens de World Beer Awards 2020 en lekkerste IPA 0.0 van Nederland tijdens de Dutch Beer Challenge. Gebrouwen sinds 2019 en meest gedronken alcoholvrij IPA.
• Brand Weizen: gepresenteerd tijdens de Oktoberfeesten van 2010 in Sittard en uitgegroeid tot dé terrasfavoriet van Nederland. Gebrouwen volgens traditioneel Beiers recept, maar wel met een Brand-accent.
• Brand Weizen 0.0: een extra frisse en fruitige smaak en een zachte afdronk. Ideaal pauzebier voor mensen die nog moeten fietsen, autorijden of werken. Gebrouwen sinds 2019.
• Brand Lentebock: elk voorjaar weer een verrassende blend van gebrande moutsoorten, Saazer hop en bovengist. Voor het eerst gebrouwen in 1994 als Meibock. Tijdelijk verkrijgbaar.
• Brand Dubbelbock: luidt het najaar in, vanaf begin september (nu dus). Gebrande karamelaroma’s en een bitterzoete, volmoutige smaak. Sinds 1987 het antwoord van Brand op andere bockbieren. Uitgeroepen tot beste bockbier van Nederland tijdens de Dutch Beer Challenge 2021 en winnaar van de Brussels Beer Challenge 2020. Alleen verkrijgbaar in het najaar, zolang de voorraad strekt.
• Brand Winterbock: een kruidig winterbier met een zoete afdronk en een robijnrode kleur. Hartverwarmend tijdens warme dagen. Voor het eerst gebrouwen in 1984 als Brand Sylvester.
• Brand Oud Bruin: mildzoete klassieker, licht hopbitter met een vleugje karamel. Wordt vaak gemengd met Brand Pilsener tot halfom, sjoes of vlemke. Voor het eerst gebrouwen in 1871, tegelijk met Brand Pilsener.
• Brand Krachtig Blond: voor het eerst gebrouwen naar recept van hobbybrouwer Jacques Bertens in de Brand Bierbrouwwedstrijd in 2013. Dit jaar wordt Brand Krachtig Blond opnieuw gelanceerd, een tikkeltje frisser en met nog meer aroma’s.

Resultaten

75 resultaten

Ervaar het Brand-gevoel

Wat is er mooier dan zelf het Brand-gevoel beleven tijdens een rondleiding door de brouwerij, gevolgd door een proeverij? Want Brand moet je beleven. Trek er gerust enkele uren voor uit.

U wordt van harte welkom geheten door een van de gastvrouwen en -heren. In ons geval is dat Maurice Lousberg, die graag zijn kennis en passie deelt. Het bezoek begint naar eigen voorkeur met koffie en vlaai of een pilsje. Vervolgens krijgen de bezoekers een eerste impressie middels een film over verleden en heden van Nederlands oudste brouwerij en een bezoek aan het Brand Museum.
Hierna gaat u op stap door de brouwerij. U bezoekt het oude, koperen brouwhuis (dat niet meer in gebruik is) en proeft het bronwater voordat het bier wordt. In het nieuwe brouwhuis (anno 1982) ziet u hoe op eigentijdse wijze de mooiste bieren van Nederland worden gebrouwen en snuift u de geuren op van diverse gerst- en hopsoorten op hun weg naar bier.
Altijd imponerend zijn de afvullijnen voor flessen en fusten. Al die tijd is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Hoe meer hoe liever. De gidsen vertellen graag en nemen alle tijd voor u.
U sluit uw rondleiding natuurlijk af in het proeflokaal, waar u geniet van drie bieren naar keuze met bijpassende hapjes. Uw gids zal u alles vertellen over de bieren, de ingrediënten en de bijpassende lekkernijen.
Tip: bezoek ook even de souvenirshop om een mooi aandenken mee te nemen aan deze unieke smaakbelevenis.

Let op: afhankelijk van de geldende coronabeperkingen kan het programma worden aangepast. Bezoeken en excursies zijn mogelijk op dinsdag tot en met vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur. U kunt uw excursieticket boeken via www.brand.nl. Het adres: Brouwerijstraat 2 in Wijlre.

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan