Kies een categorie
Zoeken binnen exclusief
terug naar overzicht

Alle categorieën

Ard Schenk: ‘Bewegen is mijn leefstijl’

Ard Schenk: ‘Bewegen is mijn leefstijl’

Limburg Beweegt met Arnold Vanderlyde

24 januari 1963, nu 54 jaar geleden, was het moment dat ik het levenslicht zag in mijn geboortestad Sittard. Nederland maakte de koudste winter van de twintigste eeuw mee. De koudste winter in Nederland en België sinds de revolutiewinter van 1789. In Nederland en België zou het bijna drie maanden achter elkaar vriezen en het waren daardoor hoogtijdagen voor de schaatsers.

Kunstschaatsbanen bestonden toen nog niet. Schaatsliefhebbers in Nederland konden dus alleen hun geliefde sport beoefenen als het voldoende gevroren had. En dat had het dus. Er werden dat jaar op vele natuurijsbanen wedstrijden gehouden waar zich veel nieuw schaatstalent kon presenteren en bewijzen.
Het werd het geboortejaar van twee nieuwe schaatstalenten op de lange baan. De oudste van die twee was Kees Verkerk, geboren in Maasdam op 28 oktober 1942. De jongste: Ard Schenk. Geboren op 16 september 1944 in Anna Paulowna. Tijdens wedstrijden op het natuurijs van 1963 deden de jonge Kees (21) en Ard (19) hun eerste schaatswedstrijdervaring op.
Voor beiden de start van een passie die tussen 1964 en 1974 zou leiden tot vele nationale en internationale successen binnen het langebaanschaatsen. De concurrentiestrijd tussen Ard & Keessie staat bij veel schaatssportliefhebbers in het geheugen gegrift. De twee jaar oudere Kees Verkerk was midden jaren zestig de betere schaatser.
Ook bij ons thuis werd schaatsen op de voet gevolgd. Vooral  door mijn moeder, die fanatiek haar streekgenoot Kees Verkerk supporterde. Als kind volgde ik het allemaal neutraal. Leuk om te zien. Niet meer en niet minder. Tot 1972. In dat jaar werden de Olympische Winterspelen gehouden in het Japanse Sapporo. Ik was negen jaar en werd voor het eerst bewust gegrepen door een Nederlandse olympische wintersporter en zijn prestaties. Ik keek naar die grote, sterke Nederlandse sporter met blonde haren en was gefascineerd door zijn prestaties: drie keer olympisch goud langebaanschaatsen. Winnaar van goud op de 1500, 5000 en 10.000 meter. Kleine Arnold dacht hardop: Hoe kan iemand zo sterk, snel en slim zijn? Die man was Ard Schenk.
Mooi dat ik nu met die topsporter die kleine Arnold fascineerde in gesprek kan gaan over wat hem beweegt. Op de afgesproken locatie wacht ik rustig op de voormalige schaatskampioen. Even later arriveert de inmiddels tweeënzeventigjarige oud-olympiër. Hij oogt fit en vitaal, een warme begroeting volgt. Enthousiast en vol overtuiging geeft Ard aan dat bewegen voor hem een tweede natuur is. ‘Als kind was sport bij ons thuis een leefstijl. Van jongs af aan deed ik aan gymnastiek, atletiek en voetbal. Sport zit bij mij in de opvoeding. Het heeft mede mijn sportieve en maatschappelijke keuzes bepaald. Tegenwoordig bewegen mensen te weinig. Ik heb plezier in bewegen. het houdt me fit en vitaal.’ Tegenwoordig is hij bevlogen en gepassioneerd bezig om vooral ouderen bewust te maken van het belang van bewegen. Samen met prof. dr. Dick Swaab en prof. dr. Erik Scherder geeft hij lezingen: het fitte brein. Voor iedereen - oudere of jongere, het maakt niet uit - is bewegen van groot belang. Voor je lichaam, maar zeker ook voor je hersenen.
Tijdens zijn tienjarige topsportperiode studeerde hij, na afronding van zijn mulodiploma, fysiotherapie. Na afloop van zijn sportcarrière begon hij zijn eigen fysiotherapiecentrum in Purmerend en bleef op verschillende manieren betrokken bij de sport. Hij deed mee aan het internationale tv-programma Superstars in 1974 en 1975 en won beide keren de series. In de finales werd hij twee keer derde. Hij was op de Olympische Winterspelen van 1992,1994 en 1998 chef de mission van de Nederlandse afvaardiging.
Van topsport heeft hij de laatste jaren meer afstand genomen. Natuurlijk volgt hij de prestaties van de huidige topschaatsers en heeft hij respect voor alle internationale successen van de Nederlandse schaatsatleten. Ard geeft aan: ‘Bewegen is wie ik ben. Het hoort bij mijn natuur. Mensen bewegen niet meer of te weinig. Het is mooi om samen met Erik en Dick ouderen bewust te maken van het belang om met hun lijf en brein in beweging te blijven. Het is goed voor je denkvermogen. Fit in balans ouder worden.’
Ard Schenk, een gepassioneerd, vitaal mens en lichtend voorbeeld.

Resultaten

416 resultaten

  • video Klik hier voor een korte reportage over de ontmoeting tussen Arnold Vanderlyde en Ard Schenk.
Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan