Blog | Studentenfooi

Studentenfooi
13 april 2022

Ik weet dat er ergere zaken zijn om me druk over te maken. De oorlog in Oekraïne; de ongecontroleerde agressie van alleenheerser en dictator Poetin die wel eens tot een kernoorlog kan leiden. De klimaatcrisis met haar bosbranden en overstromingen. De plasticsoep. De Taliban die meisjes verbiedt om naar school te gaan. De vervuiling. Het feit dat er straks geen Limburgse club in de Eredivisie speelt. Het salaris van Max Verstappen.
Ik wéét het, maar mag ik me toch opwinden over de plannen voor de herinvoering van de studiebeurs? Het kabinet heeft in al zijn wijs- en gulheid besloten om vanaf het schooljaar 2023-2024 uitwonende studenten in het hoger onderwijs een studiebeurs toe te kennen van 259 euro per maand. Degenen die gebruik blijven maken van Hotel Mama, kunnen rekenen op 91 euro.
Moeten we dit zien als een bijdrage in de onkosten, dan kan ik het nog wel begrijpen. Leuk cadeautje van de overheid, waarvoor dank. Want een biertje kost al gauw een eurootje of vier vandaag de dag. Is de beurs bedoeld om studenten een inkomen te bieden, dan past hier enkel schaamte. Als vader van twee studerende dochters weet ik wat het studentenleven zoal kost. Kamerhuur, OV, collegegeld, abonnementen en studiespullen slokken per maand zeshonderd euro op. Tel een schamele honderd euro per week aan leefkosten plus de onvermijdbare kosten voor de zorgverzekering, studievereniging en het telefoonabonnement, dan loopt de teller al gauw op tot zo’n 1200 euro per maand. Exclusief filmpje pakken, stappen, vakantie en nog zo wat zaken die het leven leuk maken. In dat licht gezien, is 259 euro niet meer dan een schamele fooi.
De vraag is wat onderwijsminister Dijkgraaf, toch een man uit de wetenschap, beoogt met deze studiebeurs. Jongeren en hun ouders ontmoedigen om door te leren? Hoger onderwijs enkel bereikbaar maken voor mensen met een meer dan dubbele modale beurs? Is het een politiek compromis van D66 met de VVD die de studiebeurs eerder afschafte? Koehandel dus? Eerlijk gezegd, ik begrijp er niets van. Op alle fronten wordt met miljarden gestrooid. Alleen voor studenten, toch de toekomst van ons land zoals het zo mooi heet, blijft de knip op de beurs.
Nog erger in het hetzelfde kader is de compensatie voor de studiegeneratie die nul komma niks kreeg en een studieschuld opbouwde van vele tienduizenden guldens. Zij mogen maximaal rekenen op een schamele 1400 euro, als ze hun studie afmaken. Was het niet zo’n ernstige belediging, ik zou erom lachen. Een complete studiegeneratie zit met een torenhoge schuld die kan oplopen tot honderdduizend euro. Pech gehad, klinkt het in Den Haag. En dat geldt dus ook voor de komende generatie, want van 259 euro per maand kan niemand leven, ook een student niet.
Ik roep niet snel op tot fysiek verzet, maar is het niet een idee dat al die studenten en hun ouders de trekkers van de boeren lenen en optrekken naar Den Haag? Blokkeer en beleger de Staten-Generaal en laat je niet afschepen voordat er een fair voorstel op tafel ligt. Ik ga mee!

JC

Jos Cortenraad schrijft voor Nummer 1 regelmatig een blog over financiële en economische zaken.

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan