BLOG | Als je door de bomen het bos niet meer ziet

Als je door de bomen het bos niet meer ziet
Uitgave oktober 2024

Een op de drie jongeren heeft last van prestatiedruk. Ze ervaren stress om te kunnen voldoen aan hoge verwachtingen. De maatschappelijke focus op succes en angst te falen, zetten zelfs ogenschijnlijk relaxte types onder druk.

Maar waarom is prestatiedruk zo’n serieus probleem?
De agenda van studerende jongeren is meer een puzzel dan een planning: bijblijven met studie, toetsmomenten, bijbaantje, vrienden, relatie, sporten én ondertussen de permanente stroom aan snaps, apps, stories en reels bijhouden. Dag én nacht. Ik zie het bij onze meiden. Alleen al het sociale leven is een uitdaging. Zonder bijbaantje wordt het lastig om het Insta-waardige leven te financieren. Op hun socials worden ze continu getrakteerd op beelden van happy pretty people met coffee to go’s, avocadotoasts, Pornstar Martini’s en peperdure outfits. Met studiefinanciering kom je amper rond, terwijl huurprijzen voor uitwonenden de pan uitrijzen.

Vanaf september 2026 moeten studenten met studievertraging in hoger onderwijs ongeveer drieduizend euro extra betalen. Als een nieuw regeerprogramma begint met De bomen groeien niet meer tot in de hemel, dan weet je wel hoe laat het is. Met deze cijfers van prestatiedruk is herinvoering van een langstudeerboete slecht nieuws. Juist nu is het van belang om naar andere oplossingen te kijken.

Jongeren vinden het lastig om studie en sociale leven te jongleren en ondertussen volwassen te worden. Ineens zijn ze verantwoordelijk voor verzekeringen, bankrekeningen en contracten. Daarnaast verschilt de thuissituatie van jongeren sterk. Uit recent onderzoek blijkt dat jongeren behoefte hebben aan vaardigheden zoals zelfdiscipline, doorzettingsvermogen en tijdmanagement. Net zo belangrijk vinden ze het ontwikkelen van veerkracht, emotieregulatie en zelfzorg. Daarom is sociale steun en vertrouwelijkheid op school, stages en leer-werkplekken van belang. In plaats van hen op te jagen met extra boetes, zouden we moeten investeren in betere begeleiding en een bewustere omgang met sociale druk. De bomen groeien niet meer tot in de hemel, maar we moeten onze jongeren wel de kans geven om het bos nog te kunnen zien.

Claudia Reiner

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan