BLOG | Oenotoerisme

Oenotoerisme
Juli uitgave 2024

Het Griekse woord oinos staat voor wijn. Hiervan is dan weer oeno afgeleid, dat veel gebruikt wordt voor het beroep van oenoloog, een doorgaans academisch geschoolde wijndeskundige. Veel wijnliefhebbers bezoeken graag hun geliefde wijnstreek en dan spreekt men van oenotoerisme. Met de vakantie in het vooruitzicht werp ik een blik op dit toeristische genoegen.

Wie de stad Bordeaux via de Avenue Jean Jaurès richting Pessac verlaat, passeert Château Haut-Brion, met aan de overkant van de weg de evenknie La Mission Haut-Brion. Thomas Jefferson was ambassadeur in Frankrijk (1785-1789) voordat hij president van de VS werd en blies de loftrompet over deze wijn. Hij was de wijntoerist avant la lettre. Werumeus Buning (1891-1958), de eerste echte vaderlandse culinair journalist, schreef in het beging van de vorige eeuw: Van mijn grootvader leerde ik dat de aardrijkskunde van veldslagen en wijngaarden uitsluitend ter plaatsen kunnen worden bestudeerd. Wie Pessac in Graves laat liggen en via de D2 naar het noorden de Médoc inrijdt, komt langs een groot deel van de fameuze grand cru’s. Veel bordeauxliefhebbers maken deze pelgrimstocht beginnende bij Cantemerle en eindigend in Saint-Estèphe om aldaar de bijzondere architectuur van Cos d’Estournel te aanschouwen. Hoewel veel overbekende wijnchateaus niet zomaar te bezoeken zijn, kan bij Cos d’Estournel wel een (kelder)bezoek gebracht worden. Er zijn in de Bordeaux-regio verschillende chateaus met een restaurant, zoals Lalique in Château Lafaurie-Peyraguey in de regio Sauternes. Een uitgelezen gelegenheid om kennis met deze wijn te maken.

Vooral in Duitsland zijn er heel veel mogelijkheden om bij een wijnboer te logeren. Veelal wordt er ook een copieus ontbijt geserveerd. De Moezel is een rivier met een hoog toeristisch gehalte. Bezoek liever minder drukke plaatsen als Piesport en Trittenheim dan Cochem en Bernkastel. In Piesport kan men bijvoorbeeld terecht bij de familie Lehnert- Veit, mooi aan de rivier gelegen. Een bijzonderheid is dat de familie van de beroemde Goldtröpfchenwijngaard verschillende deelpercelen apart vergist. Een ongekende kans om deze verschillen te proeven: Piesporter Goldtröpfchen Holweid en de evenknie Gruft, die echt verschillen in smaak en karakter. 

De Douro, het Portugese deel van de in Spanje ontspringende rivier de Duero, stroomt na Porto de oceaan in. De Dourovallei, die goed per auto te volgen is, kan tot een der mooiste rivierbeddingen van Europa worden gerekend. Op de steile hellingen groeien de duiven voor de fameuze port. Het zijn de quinta’s waar de druiven geteeld worden en de wijn vergist. Hierna wordt de wijn naar Porto gebracht, vroeger stroomafwaarts over de rivier en daar in de porthuizen gelagerd en gebotteld. Een aantal quinta’s biedt niet alleen een excursie en proeverij aan, maar ook de mogelijkheid tot overnachten. Quinta da Pacheca heeft zowel een hotel- als restaurantaccommodatie. Men eet er goed en typisch Portugees. Een aanrader is een glas Pacheca Porto Tawny 20 anos. Logeren op Quinta do Crasto is een belevenis, alleen al vanwege het hooggelegen zwembad vanwaaruit men over de rivier en vallei kijkt. Sinds 1615 bestaat deze quinta en wordt er wijn gemaakt.

Niet alleen port maar ook goed rood: Quinta do Crasto Tinta Roriz, die alleen in bijzondere jaren, voor het laatst in 2019, wordt gemaakt van honderd procent tinta-rorizdruiven. Liefhebbers komen hier ook voor de LBV (Late Bottled Vintage) van één wijngaard, welke vier tot zes jaar rijpt op houten zogenaamde portpijpen. De jongste jaargang is thans 2017 en de oudste die nog verkrijgbaar is 1997. Italië is het land van agriturismo, vakantie op de boerderij. Van een simpel onderkomen tot erg luxueus; veelal kan er ook gegeten worden. Er zijn in Italië veel wijnboerderijen die aan agriturismo doen. En om eens niet naar Toscane te gaan, is een bezoek aan de Abruzzen aantrekkelijk. Vroeger was deze bergachtige streek onbegaanbaar, maar sinds de aanleg van de autostrada in 1975 is ook hier het toerisme op gang gekomen.

De Montepulciano d’Abruzzo DOC is ook in ons land geen onbekende meer. Naast de
excellente wijn van Janni Vittorio uit L’Aquila in Torre Mannella in Pescara is dit een
bekend adres voor reizigers. Er worden vooral interessante witte wijnen gemaakt.

Martino Neumann

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan