BLOG | Goldtröpfchen
Goldtröpfchen
November uitgave 2023
Goldtröpfchen, wat een prachtige naam voor een wijngaard. De wijngaard ligt in het dorp Piesport aan de Duitse Moezel. Vanuit Midden-Limburg is het tweehonderd kilometer sturen en daardoor goed bereikbaar om de wijngeografie ter plaatse te onderzoeken. Verlaat de A1 bij de afslag Piesport en men komt in het dorpje Klausen met zo’n veertienhonderd inwoners en een prachtige, ruim bemeten bedevaartkerk. Het dorp trekt vele pelgrims. Vandaar nog zeven kilometer naar Piesport.
Nadat men uit het bos komt, is er plotseling een indrukwekkend vergezicht. Men kijkt tweehonderd meter naar beneden om in de rivierbocht Piesport te zien liggen, aan de voet van een bijzonder steile helling: Goldtröpfchen. Wie vanaf deze weg naar Minheim afslaat, kan de auto parkeren om van dit vergezicht te genieten. Een wijngaard van honderdtweeëntwintig hectaren in het centrum van een amfitheaterachtig landschap. De helling is wisselend steil van veertig tot wel negentig procent. Terrassen zijn gevormd om de wijnboeren de mogelijkheid te geven hun stokken te verzorgen. Eenmaal aan de linkeroever staat er een prachtige barokke kerk en langs de rivier enkele huizen waaronder die van de wijnboeren Hain, Reichsgraf von Kesselstatt en van de beroemde plaatselijke wijnboer Haart.
Nog iets verder weg van de kerk vindt men een compleet gerestaureerde Romeinse wijnpers, wijninstallaties en opslag voor ruim vierhonderd hectoliter wijn. In de tweede helft van de vorige eeuw ging het slecht met de Duitse wijnbouw. De kwaliteit bereikte niet meer het niveau van voor de Tweede Wereldoorlog en de overheid besloot om wijngaarden met beroemde namen, zoals de Goldtröpfchen, maar uit te breiden met stukken omliggende wijngaard, weliswaar aanpalend, maar van mindere kwaliteit. De west- en oostzijde ontvangen gedurende de dag de meeste zon. Aan de rechterkant van de Moezel, dat met de oude dorpskern door een brug verbonden is, wonen de meeste Piesportenaren. Ook bevindt zich hier het restaurant van Thomas Schanz. In 2011 vestigde hij zich in het ouderlijke wijnbedrijf annex hotel om meteen een jaar later zijn eerste Michelinster te verwerven.
In 2022 ontving hij zijn derde ster. Fameus is zijn amuse das goldene Ei dat goed smaakt bij een glas Goldtröpfchen. De wijngaard is geheel met riesling beplant, en dat is ook heel terecht. De rieslingdruif doet het bijzonder goed aan de Moezel en de beste wijnen van hier kunnen zich meten met de grootste witte wijnen uit de Bourgogne. Sinds 1337 maakt de familie Haart op het Weingut Reinhold Haart goede wijn. Johannes en Marcus Haart zijn nu verantwoordelijk voor het bedrijf. Hun grote specialiteit zijn de spätlese- en auslesewijnen. Beide met restsuiker en laag alcoholpercentage, doch van een ongekende diepgang, complexiteit en finesse. Dit bedrijf is een VDP-wijnbedrijf (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter). VDP heeft ongeveer tweehonderd Duitse wijnboeren bijeengebracht die allen topkwaliteit leveren.
In Piesport is nog een wijnboer Haart (Julian) waar eveneens goede wijn vandaan komt. Hain - café, restaurant, hotel en wijnbedrijf - ligt aan de linkeroever tegenover de brug. Hier komt een excellente droge Goldtröpfchen riesling Großes Gewächs vandaan. Hain is (nog) niet erg bekend en daarom een aantrekkelijke bron voor ons. Bij Lehnert-Veit, aan de andere kant van de rivier, treft men ook prachtige wijnen aan. Misschien een stapje minder dan Haart en Hain, maar mij bekoren deze wijnen heel goed. Van al hun wijnen geniet ik vooral van een schitterende Goldtröpfchen Großes Gewächs. Maar er is hier iets bijzonders aan de hand. Vanuit de grote Goldtröpfchenwijngaard vergist men separaat druiven uit twee subpercelen: Hohlweid en Gruft. Het verschil tussen beide is goed te proeven.
In Hohlweid is veel leisteen in de grond wat extra mineraliteit meegeeft. Geuren van abrikoos, perzik en mirabel tref ik hier aan. Bij het ouder worden ook de kenmerkende rieslinggeuren van fossielstoffen (vaak aangeduid met petroleumgeur) en citrus. Gruft wordt op kleine houten vaten gerijpt en vertoont meer finesse en complexiteit met eveneens een grote mate van mineraliteit. Gruft heeft na lang wikken en wegen, ook door het proeven van oudere jaargangen, uiteindelijk mijn voorkeur.