BLOG | Transparantie

Transparantie
December uitgave 2023

De maand van lichtjes, pepernoten en foute kersttruien staat voor de deur. Maar eerst de verkiezingen. Een nieuwe lichting is opgestaan. Met self-invented spelregels, zo lijkt het althans. Neem nou NSC. De premier moet minder machtig worden als het aan Omtzigt ligt. Voor zichzelf ziet hij geen rol in het Torentje. Verder hult hij zich in stilzwijgen over de premierkandidaat van zijn partij. Raar. Omtzigt staat toch voor nieuw bestuur? Hoort daar niet ook transparantie naar de kiezer bij? Deze dan. Dé nieuwe trend is om plannen niet meer door te laten rekenen.

Om precies te zijn ongeveer de helft van de zetels in de peilingen, waaronder NSC, BBB en PVV, laat de kiezer in het ongewisse over de financiële consequenties van de programma’s. Zoals het effect van plannen op burgers, bedrijven en de staatsschuld. De kiezer wordt met een kluitje in het riet gestuurd; het wordt immers toch allemaal anders. Inzicht in de financiële huishouding en haalbaarheid van plannen lijkt me nou heus iets waar duidelijkheid over moet zijn. Maar misschien ben ik wel hopeloos oubollig. Ik leer mijn dochters nog dat er een realistisch verband moet zijn tussen inkomsten zoals zakgeld plus bijbaantje en wilde plannen aan de bestedingenkant. De VVD verhoogt bijvoorbeeld lasten bij huishoudens, D66 bij bedrijven. Daar kan de kiezer tenminste iets van vinden, die cijfers zijn transparant.

De BBB vindt overigens dat de staatsschuld maar op moet lopen. Plannen om te herstellen wat kapot gemaakt is, kosten immers geld. Intussen profiteert Geert Wilders van de opgeheven blokkade van de VVD. Met mildere taal, maar niet minder radicaal, doet hij zijn stinkende best om mee te kunnen regeren. Het ligt misschien aan mij, maar politiek vertrouwen terugwinnen was toch een issue. Vooralsnog heb ik het gevoel dat de kiezer het gebrek aan transparantie voor zoete koek slikt. Als het lala-gehalte representatief is voor komende regeerperiode, dan hou ik echter mijn hart vast.

Claudia Reiner

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan