BLOG | Oude handen aan het bed

Oude handen aan het bed
Maart uitgave 2024

‘Ik bied u mijn oude handen aan het bed. Maar waarom moet ik dan opnieuw leren rekenen?’ De woorden van acteur, presentator en muzikant Eric Corton in een recent opiniestuk in de Volkskrant. Eric verloor zijn vader aan alzheimer en realiseerde zich hoe belangrijk zorg, liefde en waardigheid zijn in de laatste levensfase. Hij wilde iets betekenen en besloot als zijinstromer via een mbo-leer-werktraject in een verpleegtehuis aan de slag te gaan. Wat Eric opviel, was dat hij als vijfenvijftigjarige met vwo-diploma en een serieus werkzaam verleden examen moet doen in vakken als rekenen, Nederlands en burgerschap.

Dat is nou niet direct vereiste kennis om mensen te wassen, steunkousen aan te trekken of eten te geven. Voor zijinstromers in de helpende zorg, die keihard nodig is, een extra drempel. Het tekort aan mensen in de ziekenhuis-, verpleeghuis-, thuis-, jeugd- en gehandicaptenzorg bedraagt inmiddels zesenvijftigduizend, maar stijgt explosief. De techniek idem dito. Alleen al in de installatietechniek zijn ongeveer dertigduizend vacatures. Dan ontkom je er niet aan om zijinstromers op te leiden. Voor mensen zoals Eric, die een nieuwe wending geven aan hun carrière, moet meer maatwerk mogelijk zijn. 

Een communicatieadviseur die zich laat omscholen in de techniek, ga je bijvoorbeeld geen brief leren schrijven. Dat ontmoedigt een groep mensen die wil switchen naar een kansrijk beroep met veel baanperspectief zoals techniek of zorg. Het aansluiten van verschillende vormen van onderwijs op werkenden of werkzoekenden moet en kan beter.

Een beroepsgerichte opleiding in zorg en techniek is goed voor de arbeidsmarkt én voor bestaanszekerheid. Dat zorg en techniek van vitaal belang zijn, ervaart niet alleen Eric maar iedere Nederlander aan den lijve. Dat deze banen belangrijker zijn dan bijvoorbeeld economisch administratieve banen, vraagt om meer sturing. Een woord waar we in dit land wars van zijn. Laten we dan vooral eerst de makkelijke dingen regelen. En ontheffen we Erics oude handen van de rekentoets.

Claudia Reiner

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan