BLOG | Engelbewaarder

Engelbewaarder
Januari editie 2024

We nemen binnenkort afscheid van een jaar met cruciale gebeurtenissen. De wereld kijkt nog steeds toe hoe de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voortduurt, met vooralsnog één winnaar: de wapenindustrie. De mondiale onrust nam een vlucht met de inval van Hamas in Israël en de daaropvolgende strijd. Soms voelt het of we de schaamte voorbij zijn en went elk conflict. De economie bleef krimpen met een onvermijdelijke recessie als gevolg. Het consumentenvertrouwen is laag. Maar ook het vertrouwen in de politiek, in de koning, in Jan Smit. Terwijl al aan de stoelpoten van Smit werd gezaagd, ruimde Rutte IV het veld in de zomer.

Willem-Alexander moest voor het officiële ontslag halsoverkop terugvliegen van zijn vakantiestemming, naar zeggen Colombia. Bij FC Volendam zijn ze groener dan de grasmat en pakten ze het superduurzaam aan. Jan en consorten werden digitaal ontslagen. Nuchtere Jan weigerde zijn laatste vergadering als kalkoen op het kerstmaal te verschijnen. Dus het voltallige bestuur is CO2-neutraal gewieberd. Er zijn ook lichtpuntjes. Zoals ChatGPT en Marco Schuitmaker bijvoorbeeld. Een van mijn grappigste momentjes dit jaar was met minister Dijkgraaf luidkeels Engelbewaarder meebrullen tijdens het mbo Ambassadeursgala. Hij deinde ietwat verlegen, klappend mee op de muziek. Die man verdient een standbeeld omdat hij onafgebroken een lans breekt voor het mbo en overal vertelt dat denken in hoger en lager onderwijs onzin is.

De tekorten aan vakmensen spreken voor zich. Het moet maar eens gedaan zijn met dat snobistische denken. Dat dacht de kiezer ook. En toen werd Wilders wereldnieuws. Het kibbelen en kaarten voor de borst houden gaat door en daarmee is het nog geen appeltje-eitje om een rechtse coalitie te vormen. Terwijl het laatste hoofdstuk van dit jaar zich voltrekt, breekt een periode aan waarin we verbinding zoeken. Naar familie, vrienden en naasten. Dát ga ik doen. Met een zucht én een glimlach sla ik de bladzijde om. Een engelbewaarder tot slot, gun ik al die mensen in bittere nood. 

Claudia Reiner

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan