BLOG | Buiten het eigen straatje

Buiten het eigen straatje
November uitgave 2023

In het land van klompen, tulpen en stroopwafels kan inmiddels een fenomeen van geheel andere orde toegevoegd worden. Woningnood. De woningbouw blijft nog steeds ver achter en is daarmee een achilleshiel voor politiek én maatschappij. Limburgers maken zich ook zorgen om de betaalbaarheid van woningen. Moet het kroost als starter maar noodgedwongen in het tuinhuis van oma bivakkeren? Waar gaan we ouderen of mensen met een zorgbehoefte prettig onderbrengen? Overal een straatje erbij. Dat is volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) een deel van de oplossing.

De bouw hapert door stijgende rente, hogere bouwkosten, stikstof en tekorten aan vakmensen. Tel daarbij trage vergunningverlening en wachttijden voor nutsvoorzieningen op, dan is het hoofdpijndossier evident. Minister Hugo de Jonge ondersteunt overal een straatje erbij, maar zet in op grootschalige woningbouwprogramma’s in de meest verstedelijkte gebieden. Je kunt je afvragen of het wel een goed idee is om op een kluitje in de Randstad te wonen. Om heel Nederland sterker te maken, mikt hij nu ook op plekken buiten de Randstad, waaronder Zuid-Limburg. Daar moeten locaties aangewezen worden waar plek is voor drieduizend woningen. Interessant. Wonen Limburg heeft al een aparte bv opgericht om naast sociale huurwoningen ook woningen voor middeninkomens te bouwen. Inherent hieraan zijn investeringen in bereikbaarheid en werkgelegenheid.

Mijn persoonlijke opvatting is dat we moeten optrekken met Brainport Eindhoven. Begin jaren negentig kozen gemeenten in die regio voor een onderscheidend profiel, waardoor een concentratie van top technologische bedrijven, kennisindustrie en hoogwaardige maakindustrie is ontstaan. Brainport knalt alleen al met de groeistrategie van ASML uit zijn voegen. Capaciteitsproblemen in ruimtelijke ordening, huisvesting en arbeidsmarkt zijn onvermijdelijk. Limburg is dus een logische partner voor Brainport. Provincie, gemeenten, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven in Limburg moeten de handen steviger ineenslaan en keuzes durven maken. Een aantrekkelijk vestigingsklimaat bouw je samen. Wie nog denkt dat deze bredere blik niet in het eigen straatje past, trekt uiteindelijk aan het kortste eind. Het is namelijk bittere noodzaak voor Brabant én Limburg.

Claudia Reiner

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan