Blog | Niet in mijn achtertuin

Niet in mijn achtertuin
13 juli 2022

Een (ook door mij) breed gewaardeerd columnist van De Limburger maakte zich onlangs boos over drie nieuwe windmolens die in zijn geliefde Nederweert sinds enkele maanden het uitzicht verpesten. Gevaartes van bijna tweehonderd meter hoog, moeten die nou net dáár de natuur verstoren, vroeg hij zich af. Kunnen die niet ergens anders staan?

Natuurlijk kunnen die molens ergens anders staan, hoewel juist deze in mijn ogen langs de A2 niet zo heel storend zijn, maar dan zijn ze iemand anders een doorn in het oog. Zoals dat ook geldt voor zonneweides, distributiecentra, magazijnen, vliegvelden, fabrieken en datacenters. Het liefst zien we vanaf ons balkon of tuintje mooie weilanden met tevreden koeien of een groen bos in een golvend landschap. Ik ook, daarover geen misverstand, maar dat is inmiddels een utopie. Ook in ons mooie Limburg.
Al die gebouwen, molens en infrastructuur staan er namelijk voor ons, verwende consumenten. Wíj kopen al die spullen: auto’s, airco’s, computers, magnetrons, vaatwassers, tv-schermen, jacuzzi’s en wat al niet meer. Wíj zijn verslaafd aan het internet en willen vierentwintig uur per dag online zijn. Daarvoor zijn datacenters nodig. Onaantrekkelijke en energie slurpende dozen ja, maar we kunnen niet zonder. Ook zo’n vreemde discussie over dat Google-datacenter in de polder. Ineens is iedereen tegen en spreken zelfs Kamerleden zich uit tegen de bouw. Terwijl dat ver buiten hun bevoegdheid valt. Populisme en opportunisme, maar dat even terzijde. Zonder datacenter geen Facebook, Instagram of andere Cloud-luxe, zonder distributiecentra en fabrieken geen spullen. Zo simpel is het.
We zijn als consumenten veelvraten en daarvoor is nu eenmaal veel energie nodig. Nu nog grotendeels opgewekt met olie en gas, maar we weten allemaal dat we de transitie moeten maken naar zonne- en windenergie. Daarvoor zijn molens en zonneweides nodig. En niet alleen in de achtertuin van anderen, ook wel omschreven als het Not In My Back Yard-principe (NIMBY).
Persoonlijk vind ik het een prima idee om een deel van Maastricht Aachen Airport te verduurzamen en geschikt te maken voor een zonneweide en windmolens. Om er in de toekomst elektrische vliegtuigen mee op te laden en er een datacenter mee te voeden. In mijn eigen achtertuin ja, ik vind het prima.

JC

Jos Cortenraad schrijft voor Nummer 1 regelmatig een blog over financiële en economische zaken.

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan