Blog | Niet gratis

Niet gratis
10 maart 2022

Bent u de laatste weken ook weer bestookt door adviesbureaus die ‘gratis en vrijblijvend’ voor u bezwaar willen aantekenen tegen de vastgestelde WOZ-waarde van uw huis? Die meteen al voorspellen dat die waarde door uw gemeente (veel) te hoog is ingeschat waardoor u te veel belastingen en rioolrechten betaalt?

Nou, wij wel. Het regende mailtjes en ongevraagde advertenties, ook omdat ik vorig jaar in een opwelling besloot om zo’n bureau een keer carte blanche te geven. Getriggerd door de veronderstelling dat we te veel belasting betalen. Als we als Nederlanders immers iets níét willen, dan is het geld naar de fiscus sturen.
Bovendien dacht ik wel kans van slagen te hebben. Ons huis was voor het derde jaar op rij weer méér waard geworden, maar een onderbouwing ontbrak. Hoezo twintig mille méér WOZ en dus honderddertig euro méér belastingen en heffingen? Het lijkt geen kapitaal, maar tel al die verhogingen over de jaren maar eens bij elkaar.
Afijn, het bureau zou dat voor mij haarfijn uitzoeken. Gratis. Alleen, bij een succesvol bezwaar zou ik een commissie van vijfentwintig procent van de ‘winst’ afdragen. Op de valreep van 2021 kreeg ik bericht: de WOZ-waarde werd niet aangepast. Hoger beroep zou weinig kans maken.
Ach ja, niet geschoten is altijd mis. Volgend jaar beter, dacht ik. Net als honderdduizenden Nederlanders zou ik het gewoon weer opnieuw proberen. Die gedachte verdampte na een gesprek met een accountant. Hij legde me uit dat gemeenten jaarlijks vele miljoenen euro’s kwijt zijn aan het opnieuw beoordelen van WOZ-waarden. Aan officiële taxaties, adviseurs, uren van ambtenaren en zelfs vele honderden rechtszaken. En dat alleen omdat we dénken dat de overheid ons een oor aannaait. Nu is dat na de Toeslagenaffaire begrijpelijk, doch dit even terzijde.
Bovendien krijgen de gemeenten een gepeperde factuur als ze na tussenkomst van het adviesbureau wel de WOZ-waarde bijstellen. Moet ik er dan maar vanuit gaan dat de staat het goed met me voorheeft? Dat het allemaal klopt? Nee, dat moet niet. Maar de accountant legde me uit dat ik ook zélf om uitleg kan vragen en ook zélf bezwaar kan maken tegen de vastgestelde waarde. In veel gevallen leidt dat tot een nieuwe vaststelling van de WOZ-waarde. Zonder hoge kosten voor de gemeente, die wij natuurlijk indirect zelf moeten ophoesten. En zonder factuur van de adviseurs.
Dit jaar laat ik de zaak rusten, zeker na een heldere uitleg van het belastingkantoor via de telefoon. De WOZ-waarde van ons huis zit ruim onder de marktwaarde. En als ik eerlijk ben, volgens mij is die waarde zelfs nog een beetje laag ingeschat. Een rijk bezit en een mooie pensioenbasis onder ons tweepersoonsbedrijfje. Bovendien kan mijn gemeente, Meerssen, de inkomsten goed gebruiken voor bijvoorbeeld nieuwe beschermende maatregelen tegen wateroverlast.
Ik doe deze keer niet mee aan het bezwaar maken om het bezwaar maken. Zoals ik ook niet meedoe aan het voortdurend wisselen van internetprovider, ziektekostenverzekering en energieleverancier. Eens in de paar jaar vergelijken is voldoende. Vind ik. Jammer voor al die adviesbureaus, want alleen zij worden rijk van al die vaak nutteloze procedures. Niets is gratis in dit leven.

JC

Jos Cortenraad schrijft voor Nummer 1 regelmatig een blog over financiële en economische zaken.

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan