BLOG | Mediation
Mediation
December editie 2024
In de jaren negentig maakte ik voor het eerst kennis met mediation. Ik was op een soort studiereis met een bevriende neuro- psycholoog die promotieonderzoek deed bij een Amerikaanse arts in Portland, wiens partner advocaat was aldaar. Vertellend over mijn werkzaamheden in de toen nog min of meer ontluikende letselschadepraktijk in Nederland, vroeg de Amerikaanse advocaat of wij ook zaken door middel van mediation trachtten op te lossen.
Dat was voor mij een nieuw fenomeen waar ik nog niet mee te maken had gehad. De advocaat introduceerde me bij een drietal letselschadekwesties waarin hij een keer als mediator fungeerde en in de twee andere kwesties als advocaat van het slachtoffer. Van dicht- bij kon ik de gesprekssessies meemaken waarin de mediator zich niet alleen een goed beeld vormde van het probleem dat de partijen verdeeld hield, maar ook hoe werd toegewerkt naar een schikking of compromis waarbij beide partijen water bij de wijn moesten doen. Daartoe werden gedurende de mediation concrete stappen gezet en lukte het in twee zaken tot een compromis en afwikkeling te komen. In de derde kwestie liepen de emoties gedurende de dag echter zodanig op dat de mediator het beter vond de mediation voortijdig te beëindigen.
Later vernam ik dat die kwestie alsnog was voorgelegd aan de rechter. In de Nederlandse rechtspraktijk was mediation indertijd nog redelijk onbekend, in letselschadezaken werd het pas later geïntroduceerd als mogelijkheid van geschillenbeslechting. Mijn ervaringen daarmee zijn positief. Mediation gebeurt aan tafel, waarbij een enigszins relaxte setting wordt gecreëerd waarin partijen zich vrij voelen met elkaar te praten en standpunten te delen. Wanneer het dan onder leiding van de mediator lukt meer begrip voor elkaars standpunten te krijgen, vergroot dat de mogelijkheden partijen tot elkaar te brengen. Dat gaat niet altijd eenvoudig en vergt inspanningen van beide zijden. Maar als het succesvol is, leidt het sneller tot een afwikkeling dan een procedure bij de rechter. En lukt het onverhoopt niet, dan staat de weg van een procedure nog altijd open. Inmiddels is mediation ook in de letselpraktijk een ingeburgerde methode om letselschadekwesties op te lossen.